Θέμα

Όχι απλώς μαθήματα κεραμικής!


Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link ΠρόγραμμαΤο μουσείο που έκανε την κεραμική… viral επιστρέφει με τα δημοφιλή μαθήματα κεραμικής ενηλίκων αλλά και ένα ξεχωριστό φεστιβάλ.

 Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη
Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη

Το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής δεν είναι μόνο ένα μικρό, φιλόξενο μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη της κεραμικής σε μια όμορφη γειτονιά στην καρδιά της πόλης, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμικού. Πάνω απ’ όλα είναι ένα κέντρο συνάντησης όσων αγαπούν την κεραμική που διαρκώς πληθαίνουν αποκτώντας νέους φαν μέσω των καταξιωμένων και ιδιαίτερα αγαπητών μαθημάτων του. Μάλιστα όπως έχει δηλώσει στο αθηνόραμα ο Νίκος Λιάρος , αρχαιολόγος, κεραμίστας και εκπαιδευτής στα προγράμματα κεραμικής για ενήλικες του Κέντρου Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, λόγω και των περιορισμένων χώρων του «Από τη σύστασή του δόθηκε βάση περισσότερο στις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ερευνητικές δράσεις. Για το λόγο αυτό το μουσείο συνεργάζεται με άλλα μουσεία, φορείς και ιδιώτες, δημιουργεί δίκτυα και βγαίνει στο δρόμο, οργανώνει διαλέξεις, δρώμενα, εκδρομές, εκθέσεις και παζάρια.»

Μαθαίνοντας βιωματικά

 Ο κεραμίστας Γιώργος Δαλαμβέλας μας εξηγεί τρόπους διακόσμησης της παραδοσιακής κρητικής κεραμικής
Ο κεραμίστας Γιώργος Δαλαμβέλας μας εξηγεί τρόπους διακόσμησης της παραδοσιακής κρητικής κεραμικής

Και φέτος το φθινόπωρο λοιπόν ξεκινούν τα μαθήματα κεραμικής ενηλίκων που δεν αποσκοπούν απλώς στην εκμάθηση των βασικών τεχνικών της κεραμικής αλλά η επαφή των μαθητών τον απέραντο κόσμο της κεραμικής που εδώ και 10.000 χρόνια ασκείται σε όλον τον κόσμο! Αυτό γίνεται βιωματικά μέσω της κατασκευής κεραμικών άλλα και με επισκέψεις σε μουσεία, εκπαιδευτικές εκδρομές, ειδικά σεμινάρια και δράσεις. Στις ειδικές δράσεις και τις εκδρομές οι μαθητές προσεγγίζουν τις πολύπλευρες όψεις της τέχνης αυτής. Σε μια εκδρομή που γίνεται για παράδειγμα στον Ελικώνα οι μαθητές συλλέγουν πηλό τον οποίο μετά επεξεργάζονται μόνοι τους. Με αυτόν τρόπο συνειδητοποιούν τα πρωτογενή χαρακτηριστικά και τις φυσικές ιδιότητες του πηλού. Αντίστοιχα στις θεματικές εκδρομές ανά την Ελλάδα οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή κεραμική. Παραδοσιακοί μάστορες άλλα και σύγχρονοι αγγειοπλάστες προσκαλούνται στο μουσείο ή τους επισκέπονται στα εργαστήρια τους.

Πρώτο μεσογειακό φεστιβάλ κεραμικής στην Τήνο

 Ο αγγειοπλάστης Κώστας Δεπάστας μας μιλά για τους πηλούς της Σίφνου
Ο αγγειοπλάστης Κώστας Δεπάστας μας μιλά για τους πηλούς της Σίφνου

Φέτος το ΚΜΝΚ συνδιοργανώνει μαζί με το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου το α΄ μεσογειακό φεστιβάλ κεραμικής στην Τήνο. Σε αυτό το φεστιβάλ συναντώνται κεραμίστες από όλη την μεσόγειο, δουλεύουν μαζί, αναμιγνύουν τεχνικές και τεχνοτροπίες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, να ξεναγηθούν σε μουσεία και να κατασκευάσουν τα δικά τους κεραμικά που θα ψηθούν στο τέλος σε ένα κοινό καμίνι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τα μαθήματα αναλυτικά

 Περισυλλογή φυσικού πηλού- Ελικώνας
Περισυλλογή φυσικού πηλού- Ελικώνας

Αρχάριοι: α' τμήμα : Τετάρτη 18.00- 21.00 (έναρξη 4/10)
β’ τμήμα : Σάββατο 10.30 -13.30 (έναρξη 7/10)

Δευτεροετείς: α’ τμήμα – Δευτέρα (έναρξη 2/10), 18.00-21.00
β’ τμήμα – Παρασκευή (έναρξη 6/10), 18.00- 21.00

Τριτοετείς : Τρίτη (έναρξη 3/10), 18.00- 21.00

Τελειόφοιτοι / ειδικό τμήμα αφιερωμένο στους πηλούς υψηλής θερμοκρασίας: Πέμπτη ( έναρξη 5/10), 18.00- 21.00

Τα εργαστήρια είναι τρίωρα και γίνονται μια φορά την εβδομάδα.
Κόστος: 15,00 ευρώ εγγραφή (για τους πρωτοετείς) και 80,00 ευρώ μηνιαίως συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ, των υλικών και των εργαλείων.

Για τη συμμετοχή στα τμήματα κεραμικής απαραίτητη είναι η έγκαιρη εγγραφή στη γραμματεία του Μουσείου στο 210-3318491, μέσω email στο kmnk@otenet.gr ή με μήνυμα στο Facebook https://el-gr.facebook.com/kmnka/
Για τα τμήματα των αρχαρίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης