Soundscapes Landscapes ΙΙ: οι ιστορίες της Αθήνας έρχονται στη Στέγη

Ένα σκηνοθετημένο VR περιβάλλον ηχητικής πραγματικότητας ζωντανεύει τα κρυμμένα μυστικά αυτής της πόλης, χωρίς να ζητά χρηματικό αντίτιμο.

Soundscapes Landscapes ΙΙ: οι ιστορίες της Αθήνας έρχονται στη Στέγη

Μερικές φορές ξεχνάμε πως η Αθήνα (όπως και κάθε άλλη πόλη βέβαια) δεν είναι απλά ένας γεωγραφικός τόπος αλλά ένα δημιούργημα κοινωνικού ιστού. Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τα –φρεσκοβαμμένα είτε μισοφαγωμένα από τον χρόνο– ντουβάρια της είναι εκείνοι που άθελά τους οδήγησαν σε αυτό που βλέπουμε σήμερα και που συνεχίζουν μέρα με τη μέρα να το ανατροφοδοτούν ανάλογα με τους σκοπούς και τις αναγκαιότητές τους, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν.

Έτσι, για να μιλήσουμε για την γειτονιά που μας αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Κεραμεικός, το Γκάζι και το Μεταξουργείο (τουτέστιν η περιοχή του Ρουφ) δεν είναι απλώς ένα ψηφιδωτό βραδινής διασκέδασης, που καλύπτει από εναλλακτικά καφενεδάκια και τζαζ λαϊβάδικα μέχρι μέταλ στέκια και ελληνάδικα. Κρύβει καθημερινές ιστορίες κατοίκων, φιλόδοξα αρχιτεκτονικά project και ένα παρελθόν φυσικά λαμπρής βιομηχανικής ιστορίας. Όλα αυτά επεχείρησε να αναδείξει η ομάδα Medea Electronique μετά από χρονοβόρα και εντυπωσιακή έρευνα, με το περσινό της project Soundscapes Landscapes/ Ρίζωμα ΙΙ –μια εφαρμογή για κινητό ή τάμπλετ που αυτόματα εντοπίζει την τοποθεσία σας και αναπαράγει συγκεκριμένα ηχητικά κομμάτια που συνάδουν με τον χώρο.

Soundscapes Landscapes ΙΙ: οι ιστορίες της Αθήνας έρχονται στη Στέγη - εικόνα 1

«Δεν έρχεται για να αντικαταστήσει κάποιο tour guide, αλλά περισσότερο για να λειτουργήσει σαν ένα συμπληρωματικό εργαλείο ξενάγησης στην πόλη», όπως μας είχε εξηγήσει ο μέλος της ομάδας Μανώλης Μανουσάκης, της οποίας η «ντοκιμαντερίστικη» δουλειά έρχεται συγκεντρωμένη στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε μία προσομοίωση από VR stations. Από τις 2 Φεβρουαρίου, ηχοτοπία, συνεντεύξεις και αστικοί βόμβοι συνδυάζονται με τρισδιάστατα ψηφιακά περιβάλλοντα και καλλιτεχνικά βίντεο σε ένα extended reality tour που επανατοποθετεί στον χώρο το υλικό που συλλέχθηκε από την εξερεύνηση της περιοχής.

Πως μπλέκονται οι θρακιώτικοι ρυθμοί με τις ρεμπέτικες πενιές του Μάρκου Βαμβακάρη; Τι έχει να πει ένας Μουσουλμάνος ιμάμης για τον ίδιο και το παιδί του; Υπάρχει νόμιμη πορνεία στα στενά του Μεταξουργείου; Πως είναι να μοιράζεις φαγητό στις γειτονιές της Αθήνας; Μέχρις ότου ανακαλύψετε τις απαντήσεις στη Στέγη, μπορείτε να βιώσετε δια ζώσης έναν… διαφορετικό περίπατο κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή. Φορέστε τα ακουστικά σας, ξεκινήστε από τον σταθμό Κεραμεικό και ακολουθήστε τις εκατοντάδες αφηγήσεις που σας περιμένουν.

i Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, 2109005800, 2-11/2, 4-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη (με δελτία εισόδου).

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.