Το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας συνεχίζεται και το 2018

Οι καλλιτεχνικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται δίνοντας την ευκαιρία για ένα ακόμη νοερό ταξίδι στο Πεκίνο.

Το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας συνεχίζεται και το 2018

Οι καλλιτεχνικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται δίνοντας την ευκαιρία για ένα ακόμη νοερό ταξίδι στο Πεκίνο.

Το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας συνεχίζεται και το 2018 - εικόνα 1
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»

Το 2017, το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας μπορεί να τελείωσε, έφερε όμως μια σειρά από εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια που άπλωσαν άρωμα ανατολής σε πολλές γωνιές της πόλης. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και επιδείξεις έφεραν τον θαυμαστό κινεζικό πολιτισμό στην Ελλάδα και για έναν ολόκληρο χρόνο το Πεκίνο ήταν πιο κοντά από ποτέ. Από την θεαματική επίδειξη κουνγκ-φου των μοναχών Σαολίν και τη συναυλία του Εθνικού Θεάτρου της Όπερας του Πεκίνου στο Μέγαρο Μουσικής μέχρι τα εικαστικά αριστουργήματα και τις αρχαίες εφευρέσεις που φιλοξενήθηκαν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Μουσείο Ηρακλειδών αντίστοιχα, μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά events της χρονιάς που πέρασε είχαν την υπογραφή «made in China».

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό της δίνει συνέχεια στην…κινέζικη επιρροή, καθώς διασφαλίζει την πολιτιστική ανταλλαγή και για το 2018. Η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» θα συνεχίζει να μαγεύει τους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης μέχρι τις 30/4/2018, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 έχετε τη δυνατότητα να μάθετε τα πάντα γύρω από την αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία στην ομώνυμη έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών που έρχεται απευθείας από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ).

Το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας συνεχίζεται και το 2018 - εικόνα 2
Χάλκινη τελετουργική λεκάνη, «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης»

Νέες και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δραστηριότητες θα δώσουν το παρών και το 2018, και έτσι, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχει στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Πεκίνου (Meet in Beijing Arts Festival) με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ασκητική» τον Μάιο του 2018, ενώ το εμβληματικό έργο της κινεζικής λογοτεχνίας, ο «Ορφανός του Ζάο» σε σκηνοθεσία Wang Xiaoying, Αντιπροέδρου του Εθνικού θεάτρου της Κίνας, έρχεται τον Ιούνιο στην Αθήνα με καστ Ελλήνων ηθοποιών και τη συμμετοχή δύο Κινέζων ηθοποιών. Αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας τις θεατρικές ανταλλαγές, τον Νοέμβριο του 2018 ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού «ταξιδεύει» στο Πεκίνο για μία παράσταση με κινεζικό θίασο και τη συμμετοχή δύο Ελλήνων ηθοποιών.

Το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας συνεχίζεται και το 2018 - εικόνα 3
«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός»

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα κοσμεί το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης (Palace Museum), ενώ κατά την ίδια περίοδο, τμήμα της Απαγορευμένης Πόλης με θέμα έναν από τους μακροβιότερους αυτοκράτορες της Κίνας (Qianlong 1711-1799) από το Palace Museum του Πεκίνου παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όλα δείχνουν πως η περιοδική έκθεση «The Greeks-Agamemnon to Alexander the Great», μετά το ταξίδι της σε Αμερική και Καναδά θα κάνει μια στάση και στο μουσείο Capital του Πεκίνου το 2019, έτος εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ μέσα στο 2018 μια σειρά σεμιναρίων με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κινέζων ειδικών και σπουδαστών στους τομείς της συντήρησης ενάλιων αρχαιοτήτων, τοιχογραφιών αλλά και υλικών όπως γυαλί, μετάξι και χρωστικές ουσίες θα συμβάλλει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το China Artists Association που διοργάνωσε τη Μπιενάλε του Πεκίνου θα συνεχιστεί με την παρουσίαση έκθεσης σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2018, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδιάζουν ανταλλαγή εκθέσεων με το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου Liang Zhu. Τέλος, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, τα κινηματογραφικά αρχεία της Κίνας θα πραγματοποιήσουν αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο το Μάρτιο του 2018, με το αντίστοιχο αφιέρωμα στον Κινεζικό κινηματογράφο να γίνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Μάιο του 2018.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.