Κριτική

Wild Mouse

Από -

Όταν ο μουσικοκριτικός Γκέοργκ απολύεται από την εφημερίδα όπου δούλευε μια ζωή, κρύβει την αλήθεια από την ψυχολόγο σύζυγό του, η οποία προσπαθεί εναγωνίως να τον πείσει να αποκτήσουν παιδί. Εκείνος όμως το μόνο που σκέφτεται είναι η εκδίκηση, σε μια γλυκόπικρη κωμωδία με στοιχεία από το σινεμά του Καουρισμάκι και… αυστριακό χιούμορ.

Διάσημος Αυστριακός κωμικός, αν κι εμείς τον θυμόμαστε ως στιβαρό «Στέφαν Τσβάιχ», ο Γιόζεφ Χάντερ πρωταγωνιστεί στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα και είναι απολαυστικός ως Γκέοργκ, ένας αυστηρός και πικρόχολος μουσικοκριτικός της παλιάς σχολής. Αλλά οι καιροί αλλάζουν κι εκείνος απολύεται από την εφημερίδα όπου δούλευε μια ζωή. Παθαίνει σοκ, κρύβει την αλήθεια από την ψυχολόγο σύζυγό του, η οποία προσπαθεί εναγωνίως να τον πείσει να αποκτήσουν παιδί, και αφοσιώνεται στην εκδίκησή του.

Είναι όμως ο νέος αρχισυντάκτης ο πραγματικός υπαίτιος; Την ώρα που ο Γκέοργκ τραβά τα πάνδεινα για να τον τιμωρήσει περιπλέκοντας τη ζωή του όλο και περισσότερο, ο Χάντερ διασκεδάζει έτσι όπως περιγράφει μια κωμικοτραγική πραγματικότητα, με την οργανωμένη και τυπικότατη κοινωνική καθημερινότητα να κρύβει μια χαοτική, αλλοπρόσαλλη συναισθηματική κατάσταση. Οξυδερκής ως σεναριογράφος, δεν χαρίζεται στον ήρωά του, σαρκάζει διακριτικά με… αυστριακό χιούμορ τον περίγυρό του, αλλά διατηρεί μια ζεστή, αισιόδοξη ματιά (κυρίως για τους loser χαρακτήρες του) που φέρνει στο νου το σινεμά του Καουρισμάκι. Και όχι μόνο γιατί όλοι οι ήρωες πίνουν μπίρες, κρασί, ουίσκι και ό,τι άλλο βρουν…

Αυστρία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης