Κριτική

The Last Face

Από -

Ένα χλιαρό love story συναντά μια αφελή κοινωνική καταγγελία στη χειρότερη στιγμή της σκηνοθετικής καριέρας του Σον Πεν.

Αν και από μια άποψη το «Άγνωστο Κορίτσι» των αδερφών Νταρντέν και το «The Last Face» του Σον Πεν προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κόσμους (που συναντήθηκαν στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών), οι δύο ταινίες μοιράζονται στον πυρήνα τους την ίδια προβληματική. Τη διαχείριση των ενοχών του δυτικού κόσμου απέναντι στην εξαθλίωση που βιώνουν οι χώρες του Τρίτου, κάτι που ο Σον Πεν μοιάζει να έχει πάρει προσωπικά. Έτσι, αν και ιδιαίτερα προσεκτικός στα σκηνοθετικά βήματά του (από το «Τρεις Μέρες Διορία» στην «Υπόσχεση» και στο «Ταξίδι στην Άγρια Φύση»), παρασύρεται τώρα σε ένα τριτοκλασάτο τουριστικο-καταγγελτικό ρομάντζο και στρατεύεται στο να ευαισθητοποιήσει τους ευδαίμονες και χοντρόπετσους συμπατριώτες του και όχι μόνο.

Συνεταίροι στο έγκλημα, οι οσκαρικοί Σαρλίζ-ο έρωτας απαιτεί θυσίες-Θερόν και Χαβιέ Μπαρδέμ υποδύονται τη διευθύντρια ενός διεθνούς οργανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας κι ένα μαχητικό μέλος των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή σε μια πολιτικά εξεγερμένη και οικονομικά εξαθλιωμένη Λιβερία. Πόνος, κουράγιο, αίμα, δάκρυα και αυτοθυσία μπαίνουν στο σέικερ ενός φωσκολικού σεναρίου το οποίο κάνει συλλογή μελοδραματικών κλισέ, ενώ ο συνήθως λιτός πίσω από την κάμερα Σον Πεν φορτώνει όλο αυτό το ουμανιστικό πανηγύρι θλίψης και πάθους με στιλιζαρισμένες εικόνες διαφημιστικής εκστρατείας του Αφρικανικού Οργανισμού Τουρισμού. Πολύ λογικά τα περσινά γιουχαΐσματα από το Παλέ των Κανών ακούστηκαν μέχρι τη… Νίκαια.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 132΄. Διανομή: ODEON.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Τηλε πριν από 7 μήνες

    Εξαιρετικη αλλα σκληρη ταινια

  • Ευδοξία πριν από 1 χρόνια

    Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει τόσο χαμηλή βαθμολογία. Είναι μια εξαιρετική ταινία. Παρουσιάζεται μια πραγματικότητα που αδυνατείς να πιστέψεις και όμως υπάρχει κάπου εκεί, έξω από το μικρόκοσμό μας. ''Χλιαρό love story'' χαρακτηρίζεται από τον κριτικό του Αθηνοράματος. Δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση και αυτό αποδεικνύεται από το τέλος της ταινίας. Να τη δείτε.