Κριτική

Στο Κέντρο του Κύκλου

Από -

Η θεατρική εμπειρία μέσα από τα παρασκήνια καλοκαιρινών παραστάσεων της ομάδας Ρόδα αλλά και τις προσωπικές εξομολογήσεις των μελών της. Γνωστές ιδέες που περισσότερο θίγονται παρά αναλύονται, καθαρή κινηματογραφική ματιά, άκρως θεατρόφιλο target group.

Βραβευμένος μικρομηκάς («Small Talk», «Στην ΕΛΒΥΝ»), ο Ορφέας­ Περετζής ακολούθησε για επτά ολόκληρα χρόνια την πολυμελή ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Ρόδα και, μέσα από τα παρασκήνια των καλοκαιρινών παραστάσεών της αλλά και τις προσωπικές εξομολογήσεις των μελών της, προσπάθησε να καταγράψει την εμπειρία «της σκηνής». Μια διαδικασία σωματική, ψυχολογική, καλλιτεχνική και πνευματική, την οποία η ταινία επιχειρεί να χτίσει απλά και μεθοδικά. Αρχικά, παράλληλα με τις πρόβες και τις κάθε λογής προετοιμασίες της ομάδας, παρακολουθούμε έναν καθηγητή στατιστικής, μια υπάλληλο, έναν έμπορο ηλεκτρονικών ειδών κι έναν οικοδόμο να μιλάνε για τις ερμηνευτικές περιπέτειές τους.

Πλησιάζουμε έτσι όλο και περισσότερο τη θεατρική σκηνή, το «κέντρο του κύκλου», με το τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ να προσπαθεί, με μια αεικίνητη κάμερα στα παρασκήνια μιας παράστασης αλλά και γραπτά αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μελών της ομάδας, να αποτυπώσει –στα διδάγματα των Γκιόργκι Γκουρτζίεφ και Πίτερ Μπρουκ– τη μυητική, σχεδόν μεταφυσική εμπειρία της υποκριτικής «μεταμόρφωσης». Οι φιλοσοφικές ιδέες απλώς θίγονται, η κινηματογραφική ματιά είναι καθαρή, με δυναμικό και δημιουργικό μοντάζ, ενώ το target group παραμένει άκρως θεατρόφιλο.

Α/Μ. Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 71΄. Διανομή: NEO FILMS.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης