Κριτική

Ο Σύμβουλος

Από -

Ένας επιτυχημένος υπάλληλος σε γραφείο εύρεσης εργασίας αναγκάζεται να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του όταν ένα απρόσμενο συμβάν κλονίζει την οικογένειά του.

Ο Ντέιν Τζένσεν (Τζέραρντ Μπάτλερ) είναι ένα alpha male πρότυπο του αμερικανικού ονείρου. Σκληροτράχηλος, πειθαρχημένος, με μια ευτυχισμένη οικογένεια να τον στηρίζει, πίνει καφέ με ενεργειακό αναψυκτικό για πρωινό ώστε δυναμωμένος να περάσει τη μέρα του στο γραφείο πουλώντας συμβόλαια ανέργων σε εταιρείες. Στη δουλειά του ο ανταγωνισμός δίνει το ρυθμό για γρήγορες, συνεχείς πωλήσεις οι οποίες πρέπει να επιτευχθούν με κάθε κόστος, δίχως ηθικούς φραγμούς, όπου οι πράξεις και όχι οι προσπάθειες μετρούν. Ο νόμος του ισχυρού περνά μέσα στην αρένα της εταιρείας, όπου οι αδύναμοι απολύονται επιτόπου.

Ο χαρακτήρας του Μπάτλερ είναι κλασική περίπτωση εμμονικού καριερίστα ο οποίος ζει για να δουλεύει ώστε να ικανοποιήσει τον εγωισμό του και προοδευτικά να ανελιχθεί στην κορυφή της εταιρικής αλυσίδας. Το γερό πλήγμα που θα δεχθεί η οικογένειά του τον τραντάζει, προσγειώνοντάς τον στην πραγματικότητα, σε ένα πεδίο που δεν έχει πλέον το πάνω χέρι. Από τη στιγμή που διαταράσσεται η οικογενειακή γαλήνη, ο Τζένσεν περνά μέσα από μια διαδικασία «εξανθρωπισμού» κατά την οποία συνειδητοποιεί τις λάθος προτεραιότητες που είχε βάλει στη ζωή του.

Ο παραγωγός Μαρκ Γουίλιαμς («Ο Λογιστής»), στην πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα ως σκηνοθέτης, αναλώνεται σε χιλιοειπωμένα κλισέ για την αγάπη, την οικογένεια και τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας που δίνουν αξία στη ζωή. Στο δεύτερο μισό της ταινίας ξεδιπλώνεται ένα σπιράλ επιτηδευμένων συναισθηματικά σκηνών, με τους Μπάτλερ και Γκρέτσεν Μολ να ερμηνεύουν προσχηματικά τους ρόλους τους αποτυγχάνοντας οποιαδήποτε στιγμή να φανούν πειστικοί. Η αγωνιώδης προσπάθεια του Τζένσεν για λύτρωση, καθώς συνειδητοποιεί τη θνητότητα της ύπαρξης, ξεσπά σε μια κρίση ανιδιοτέλειας που ως διά μαγείας βγάζει το καλό που έκρυβε μέσα του. Οι σεναριακές ευκολίες συνδυάζονται με ατελείωτο μελοδραματισμό και φλυαρία σε μια ούτως ή άλλως επιδερμική ιστορία στην οποία η ζωή γίνεται «καλύτερη» αν έχεις λίγη ανθρωπιά (και γερή τσέπη).

Καναδάς, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: TANWEER.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα * e-mail
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • cinemaniac πριν από 8 μήνες

    Ο θάνατος σου είναι η ζωή μου στον αδίστακτο εταιρικό κόσμο που ζεί ο πρωταγωνιστής, μέχρι που ο πραγματικός θάνατος έρχεται να απειλήσει το παιδί του, οπότε εκ των πραγμάτων κατανοεί ποια πράγματα έχουν ουσιαστική αξία στην ζωή.