Κριτική

Life

Από -

Τα πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ανακαλύπτει έναν εξωγήινο οργανισμό από τον Άρη με την ικανότητα να αυξάνει ταχύτατα τον όγκο και τη νοημοσύνη του, απειλώντας έτσι τη ζωή τους. Το ανελέητο κυνηγητό στους στενούς διαδρόμους του Σταθμού οδηγεί σε gore ξεσπάσματα απόγνωσης κι ένα αναπάντεχο τέλος για τη μοίρα των πρωταγωνιστών, φέρνοντας στο νου κάτι από «Alien».

Η ύπαρξη ζωής σε έναν κοντινό πλανήτη είναι διακαής πόθος της ανθρωπότητας, η οποία προβάλλει σε αυτήν την πιθανή ανακάλυψη τη λύση όλων των επί Γης προβλημάτων της. είτε ως εναλλακτική στην περίπτωση παντελούς καταστροφής του οικοσυστήματός μας είτε ως εξάλειψη των βιολογικών «μειονεκτημάτων» μας υπό μορφήν ανίατων ασθενειών. Ποτέ όμως δεν εκλαμβάνεται ως απειλή για το ανθρώπινο είδος, που μπορεί να το οδηγήσει στο τέλος του. Τον παραπάνω συλλογισμό ενστερνίζεται το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που πρωταγωνιστεί στο «Life», το οποίο αναλαμβάνει την παραλαβή υλικού από τον Άρη και την ενδελεχή μελέτη του για πιθανές ενδείξεις ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Η έρευνα αποκαλύπτει έναν ζωντανό οργανισμό ικανό να αυξάνει με γεωμετρική ταχύτητα το μέγεθος και τη νοημοσύνη του. Οι πανηγυρισμοί του πληρώματος, ωστόσο, σιγούν μόλις το πλάσμα δείξει τις πραγματικές διαθέσεις του.

Βρίσκονται όλοι τους εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην άβυσσο του Διαστήματος και τη θανατηφόρα δύναμη του «εξωγήινου», ενώ ο Σταθμός μεταμορφώνεται σε κλειστοφοβικό εφιάλτη χωρίς διαφυγή. Η μόνιμη έλλειψη βαρύτητας στους στενούς διαδρόμους με τις αλλεπάλληλες πόρτες δεν απομακρύνει στιγμή τον κίνδυνο που καιροφυλακτεί σε κάθε πλάνο. Πατώντας πάνω στον κινηματογραφικό μύθο του «Alien», ο Ντάνιελ Εσπινόζα («Το Κρησφύγετο», «Child 44») παίρνει μια σειρά από θαρραλέες σκηνοθετικές αποφάσεις που κοντράρουν τον mainstream χαρακτήρα της ταινίας, όπως η «θυσία» ενός πρωτοκλασάτου μέλους του καστ πολύ νωρίς στην πλοκή και η γενναιόδωρη απεικόνιση gore ενσταντανέ – που αποτελούν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του sci-fi θρίλερ.

Παίζοντας με τους αφηγηματικούς κανόνες του είδους και τις μικρές σεναριακές ανατροπές, το φιλμ διατηρεί μέχρι τέλους αμείωτη την αγωνία για την τύχη των ηρώων παρότι τα έχουμε δει με κάποιον τρόπο όλα αυτά στο παρελθόν. Ειλικρινές ως προς τις προθέσεις του και απόκοσμα ανατριχιαστικό, σίγουρα το «Life» δεν κάνει τομή στο είδος, δημιουργεί όμως μια καθηλωτική ατμόσφαιρα σε μια ιστορία που εκπλήσσει με το αναπάντεχο τέλος της. 

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Άρης Ποζιόπουλος πριν από 1 χρόνια

    Πολύ καλό.Και ένα σημαντικότατο για μένα, μύνημα: "Η ύπαρξη Ζωής απαιτεί Καταστροφή"

  • giedrody πριν από 1 χρόνια

    Αρκετά ενδιαφέρον, με εντυπωσιακά εφέ, αγωνία και απροσδόκητο φινάλε..