Συνέντευξη

Η Μαρτίνα Γκέντεκ παίρνει την κατάσταση στα χέρια της

Από -

Η Μαρτίνα Γκέντεκ βρίσκεται ανάμεσα στις πιο έμπειρες σύγχρονες Γερμανίδες ηθοποιούς, με συμμετοχές σε ταινίες όπως «Οι Ζωές των Άλλων» και «Το Σύμπλεγμα Baader Meinhof». Στη νέα της ταινία με τίτλο «Παράδοξη Ευτυχία» υποδύεται την Ελένε, μια γυναίκα παγιδευμένη στη ρουτίνα ενός βίαιου γάμου που ψάχνει τρόπο να ξεφύγει ανακαλύπτοντας παράλληλα τον εαυτό της.

Πώς θα περιέγραφες τη συνεργασία σου με τον Σβεν Τάντικεν (σ.σ.: σκηνοθέτης); Σε προετοίμασε για το ρόλο σου;
Η δουλειά με τον Σβεν χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη προκαταλήψεων και την πίστη. Μου άρεσε η αποστασιοποίησή του από την υποκριτική, αποδεικνύοντας το σεβασμό του προς την τέχνη και τους ερμηνευτές, αφήνοντάς μας τον απαραίτητο χώρο να αναπνεύσουμε και να νιώσουμε απαρατήρητοι, ώστε να αναπτύξουμε τις σκηνές μέσω της φαντασίας μας. Αυτό προσέδωσε μια έντονη κι ανά στιγμές αναπάντεχη διάσταση στη δουλειά μας. Μιλούσαμε πολύ προτού ξεκινήσουμε για το σενάριο και το χαρακτήρα. Κάναμε μερικές πρόβες και μαζί με τον Ούλριχ Τουκούρ (σ.σ.: ο συμπρωταγωνιστής), αλλά εξίσου βοηθητική ήταν και η Ντανιέλα Κναπ (σ.σ.: διευθύντρια φωτογραφίας) που συμμετείχε δυναμικά στην προετοιμασία των ηθοποιών.

Η μοναδική ερμηνεία σου αποτελεί το επίκεντρο της αφήγησης. Πώς προσέγγισες το χαρακτήρα σου;
Ξεκινάω πάντα πολύ νωρίς μαθαίνοντας τις ατάκες μου, έτσι διαβάζω τις σκηνές ξανά και ξανά. Ξεδιπλώνω τις πτυχές του σεναρίου και το μυαλό μου κινείται ελεύθερο, επιτρέποντας στη φαντασία μου να ταξιδέψει. Τότε η ηρωίδα ζωντανεύει, βλέπω τη μορφή της, τις κινήσεις της, το βηματισμό της, τα ρούχα, τον τρόπο που σκέφτεται, που μιλάει. Σε κάθε πρόβα βιώνω το ψυχισμό της, τότε μόνο αποσαφηνίζεται, κάτι που δε θα ήμουν σε θέση να έκανα προηγουμένως. Το μόνο που απομένει είναι να ερμηνεύσω το ρόλο, καθώς πια γνωρίζω τι ακριβώς της συμβαίνει σε κάθε σκηνή. Είναι σημαντικό να νιώθεις ευτυχισμένος όταν ερμηνεύεις.

Στην ταινία αναπτύσσεις μια στενή σχέση με το συμπρωταγωνιστή σου Ούλριχ Τουκούρ, περισσότερο ψυχολογική παρά σωματική. Πώς θα περιέγραφες την επαφή σας;
Κι οι δύο χαρακτήρες είναι προσεκτικοί και φορούν προσωπεία, μπορούν όμως να αισθανθούν έναν άλλο άνθρωπο. Ο Ούλριχ κι εγώ κρατούσαμε από ένα μυστικό. Μ’ αυτόν τον τρόπο εκπλήσσαμε ο ένας τον άλλο με τις ερμηνείες μας, γιατί δε μιλούσαμε πριν το γύρισμα, ούτε μετά. Γνωρίζω πόσο ταλαντούχος και ευαίσθητος ηθοποιός είναι, έτσι ένιωθα απολύτως χαλαρή στις σκηνές μας και απόλαυσα τη συνεργασία μαζί του.

Οι βίαιες σκηνές στην ταινία, αν και λίγες, είναι έντονες και δε ξεχνιούνται εύκολα. Δυσκολευτήκατε στα γυρίσματα;
Ναι, γιατί έπρεπε να ήμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι σ’ αυτές τις σκηνές, ώστε να μην πάει κάτι στραβά. Φυσικά είχαμε έναν ικανό χορογράφο για να μας προετοιμάσει, και ταυτόχρονα ένιωθα άνετα με το σώμα μου. Βεβαίως, είχε σημασία πως παρτενέρ μου ήταν ο Γιοχάνες Κρις, ένας έμπειρος και αξιόπιστος ηθοποιός.

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης