Συνέντευξη

Η Αντέλ Ενέλ θα πει και μια κουβέντα παραπάνω...

Από -

Η βραβευμένη με δύο Σεζάρ 28χρονη ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην καινούργια ταινία των αδερφών Νταρντέν και μιλάει για τη συνεργασία τους στο «Άγνωστο Κορίτσι», το δυναμικό ταμπεραμέντο της και το κόστος να έχεις το θάρρος της γνώμης σου.

Πώς βρεθήκατε στο δρόμο των αδερφών Νταρντέν;
Ήταν παρόντες σε μια εκδήλωση στην οποία παρελάμβανα ένα βραβείο. Στον ευχαριστήριο λόγο μου είπα ένα κρύο αστείο κι ένιω­θα άβολα όλη τη βραδιά, ιδιαίτερα όταν μίλησα μαζί τους. Φαντάστηκα πως θα έκανα πολύ κακή εντύπωση, αλλά τρεις μήνες αργότερα με πήραν τηλέφωνο και μου πρότειναν τον ρόλο. Δεν το σκέφτηκα λεπτό και ξεκινήσαμε πρόβες περίπου για ένα μήνα, ενώ τα απογεύματα συναντούσα μια γιατρό, σύμβουλο στην ταινία, η οποία με βοήθησε σε όλες τις πραγματολογικές λεπτομέρειες. Έτσι πήγα προετοιμασμένη στο γύρισμα, το οποίο κύλησε χωρίς απρόοπτα κι εντάσεις. Οι Νταρντέν είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι άνθρωποι, σκηνοθέτες που συζητούν με τους ηθοποιούς και ακούνε τη γνώμη τους.

Υποδύεστε μια νεαρή για­τρό η οποία, νιώθοντας ενοχές, προσπαθεί να δια­λευκάνει τα αίτια θανάτου μιας μετανάστριας. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία του συγκεκριμένου ρόλου;
Το να μιλάω αργά και καθαρά, όπως και το να κινούμαι ήρεμα. Η Τζενί είναι μια προσηλωμένη γυναίκα, κινείται προσεκτικά και μεθοδικά. Εγώ είμαι εντελώς αντίθετος χαρακτήρας… Έχω άλλωστε φήμη βίαιου και παρορμητικού ανθρώπου.

Έχετε πολλές φορές εκφράσει δημόσια τη γνώμη σας για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κινηματογραφικά και μη. Έχετε μετανιώ­σει για κάποιες από τις δηλώσεις σας;
Επειδή μιλάω από καρδιάς, σκεπτόμενη εκ των υστέρων κάποια πράγματα, μπορεί να τα έλεγα διαφορετικά. Αλλά ακόμη και για το ίδιο θέμα θα πεις διαφορετικά πράγματα σε δύο διαφορετικές στιγμές. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν έχω μετανιώσει για κάτι, αφενός ­γιατί ήμουν πάντα ειλικρινής και αφετέρου γιατί δεν έχω αλλάξει γνώμη πάνω στις πολιτικές και κοινωνικές μου απόψεις.

Πιστεύετε πως οι θαρραλέες θέσεις σας, όπως αυτές για τη θέση της γυναίκας στην κινηματογραφική βιομηχανία ή η δημόσια ευχαριστία σας στη σύντροφό σας σκηνοθέτιδα Σελίν Σιαμά, μπορούν να εμπνεύσουν τους νέους ανθρώπους;
Μακάρι, αλλά δεν το κάνω γι’ αυτό. Δεν έχω κάποιο στόχο λέγοντας τη γνώμη μου, ούτε πιστεύω πως ήταν κάτι σπουδαίο αυτό που έκανα στα Σεζάρ. Είμαι ενστικτώδης, πεισματάρα, εξωστρεφής και δεν θέλω να αυτολογοκρίνομαι. Κανείς δεν πρέπει να το κάνει αυτό στον εαυτό του.

Όλη αυτή η δημόσια έκθεση δεν συνοδεύεται και από υψηλό κόστος;
Το να είσαι ηθοποιός σημαίνει πως κάνεις κάτι το οποίο σου αρέσει, οπότε όσο κουραστικό και ψυχοφθόρο κι αν το νιώθεις κατά στιγμές, τελικά το απολαμβάνεις. Η δημόσια έκθεση είναι κάτι που συνοδεύει αυτήν τη δουλειά, οπότε οφείλεις να την αποδεχτείς. Η τρέλα των media δεν είναι βέβαια κάτι που αντιμετωπίζεις εύκολα και είναι στιγμές που θέλω να κρυφτώ, να φύγω σε ένα μακρινό νησί και να αλλάξω όνομα. Άλλες φορές πάλι το παίρνω πιο ψύχραιμα και άλλες πιο μαχητικά, οπότε και το ευχαριστιέμαι.

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης