Κριτική

Ένα Βήμα τη Φορά

Από -

Γλυκόπικρη δραμεντί που χειρίζεται ανάλαφρα, χιουμοριστικά κι απενοχοποιημένα, αλλά σεναριακά απλοϊκά, ένα βαρύ, αντικινηματογραφικό θέμα.

Ταινία βιογραφικής κατάθεσης, το «Ένα Βήμα τη Φορά» αποτελεί τη μεταφορά στην οθόνη της αληθινής περιπέτειας του slam poet (ποιητή-περφόρμερ) Φαμπιέν Μαρσό –ο σκηνοθέτης με το ψευδώνυμο Γκραν Κορ Μαλάντ–, όπως την έχει καταγράψει ο ίδιος στο βιβλίο του «Πάντα ήρωες» (εκδ. Μεταίχμιο). Η ιστορία αφορά τον Μπεν, έναν νεαρό αθλητή του μπάσκετ ο οποίος έπειτα από ένα σοκαριστικό ατύχημα που τον καθηλώνει στο κρεβάτι με σπασμένους σπονδύλους ξεκινά από την αρχή τη ζωή του σε ένα ειδικό κέντρο αποκατάστασης.

Αν και χειρίζεται ένα βαρύ, αντικινηματογραφικό θέμα, το φιλμ υιοθετεί εξαρχής ένα ανάλαφρο στιλ, αντιμετωπίζοντας την τετραπληγία, τα κρανιοεγκεφαλικά τραύματα και τους ακρωτηριασμούς με έναν αισιόδοξο κι έξυπνα χιουμοριστικό τρόπο, που αγγίζει τα όρια της γραφικότητας. Δεν τα ξεπερνά όμως ποτέ, αποφεύγοντας τη δελεαστική παγίδα του κυνισμού και τη φτηνή λύση των (μελο)δραματικών περιπλοκών. Παραμένει μέχρι τέλους στην πλευρά όπου η επιμονή κατανικά την απελπισία, βοηθούντος ενός απλοϊκού στην πλοκή του σεναρίου, το οποίο εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στη συναισθηματική ζωντάνια και τη θέρμη των απενοχοποιημένων χαρακτήρων του.

Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης