Ο Ντουέιν Τζόνσον είναι ο τελευταίος action hero

Από τα ρινγκ του κατς στη μεγάλη οθόνη, ο «Δε Ροκ» ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα ως ο Σβαρτζενέγκερ του φτωχού, για να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο σύγχρονο σταρ της περιπέτειας – και μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ;

Ο Ντουέιν Τζόνσον είναι ο τελευταίος action hero

Αν και γεννήθηκαν με 10.000 χιλιόμετρα και 25 χρόνια διαφορά, ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και ο Ντουέιν Τζόνσον μοιράζονται πολλά κοινά. Πριν απ’ όλα, την αγάπη τους για τα… μυώδη σπορ. Ο Αυστριακός μποντιμπιλντεράς κέρδισε τον τίτλο του Mr. Universe στα είκοσί του, ενώ στην ίδια ηλικία ο Καλιφορνέζος Ντουέιν ονειρευόταν μια καριέρα στο φούτμπολ. Και θα τα είχε καταφέρει αν το 1995, μόλις στα είκοσι τρία, δεν τραυματιζόταν στην πλάτη και αναγκαζόταν, ύστερα από λίγους αγώνες ως επαγγελματίας, να αποσυρθεί από τα γήπεδα. Όχι για δουλειά γραφείου φυσικά, καθώς ο ύψους 1,93 μ. εγγονός του wrestler (παλαιστή κατς) Πίτερ Μαΐβια και γιος του επίσης κατσέρ Ρόκι Τζόνσον διψούσε για δράση. Μπήκε λοιπόν με φόρα στα ρινγκ και με το ψευδώνυμο «Δε Ροκ» μεσουράνησε από το 1996 έως το 2004, κερδίζοντας οκτώ φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε ένα σπορ(;) όπου οι ψεύτικες κλοτσιές είναι περισσότερες από τις αληθινές.

Στις αρχές του αιώνα ο Ντουέιν «Δε Ροκ» Τζόνσον είχε γίνει ποπ σταρ, με εμφανίσεις στην τηλεόραση, σε βιντεοκλίπ και αμέτρητα εξώφυλλα περιοδικών. Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, από την άλλη, είχε ήδη πίσω του μια γεμάτη κινηματογραφική καριέρα και τη στιγμή που εκείνη άρχιζε αργά, μα σταθερά να θαμπώνει, ο διάσημος παλαιστής έκανε το άλμα στη μεγάλη οθόνη ως Βασιλιάς Σκορπιός στο «Η Μούμια Επιστρέφει» (2001). Η σύντομη εμφάνισή του κέρδισε τις εντυπώσεις κι ένα χρόνο αργότερα ο Ντουέιν έπαιρνε στα χέρια του ένα τσεκ 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το spin-off της «Μούμιας» «The Scorpion King» και γινόταν ο πλέον ακριβοπληρωμένος πρωτοεμφανιζόμενος πρωταγωνιστής στην ιστορία.

Στο Χόλιγουντ, όμως, όλοι γνωρίζουν καλά πως είναι αναλώσιμοι. Ο Άρνι έριξε, λοιπόν, το βάρος του στην πολιτική σταδιοδρομία του και εκλέχτηκε δύο φορές κυβερνήτης στην Καλιφόρνια. Ο Ντουέιν, από την άλλη, ήταν ήδη εκεί δοκιμάζοντας την τύχη του σε περιπετειώδη θρίλερ («Walking Tall», «Gridiron Gang»), αθλητικές και κατασκοπικές κωμωδίες («Μπαμπάς για Γκολ», «Get Smart»), σινεφίλ παρωδίες που έφτασαν ως το Φεστιβάλ Κανών («Southland Tales»), ακόμα και animations («Πλανήτης 51»), για να γίνει με το τέλος της δεκαετίας ο νέος, «εξελιγμένος» Σβαρτζενέγκερ. Είχε ήδη εγκαταλείψει το ψευδώνυμο «Δε Ροκ» και είχε διδαχτεί πολλά από τον τελευταίο σπουδαίο κινηματογραφικό action hero.

Ο Ντουέιν Τζόνσον είναι ο τελευταίος action hero - εικόνα 1

Τα σημαντικότερα ήταν πως στη μεταμοντέρνα χολιγουντιανή εποχή χιούμορ και δράση πηγαίνουν χέρι χέρι, ενώ η δημόσια εικόνα παίζει ολοένα και καθοριστικότερο ρόλο στις ταμειακές σου επιδόσεις. Έτσι, ακόμα κι αν δεν ευτύχησε να βρεθεί μπροστά από την κάμερα ενός Τζέιμς Κάμερον, ο Τζόνσον συνδύασε πολλή δουλειά (35 ταινίες σε 18 χρόνια) και μια διαρκή παρουσία στα media, φιλοτεχνώντας μια αξιαγάπητη περσόνα. Μπόρεσε μ’ αυτό τον τρόπο να εκτοξεύσει εμπορικά το franchise του «Fast and the Furious» και να μετατρέψει μόνος του σε επιτυχίες μια σειρά από τυποποιημένες περιπέτειες καταστροφής («San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα», «Rampage») ή ρουτινιάρικες κωμωδίες δράσης («Κέντρο Ευφυΐας», «Jumanji»).

Το επόμενο επί της οθόνης στοίχημά του είναι ο «Ουρανοξύστης» του Ρόσον Μάρσαλ Θάρμπερ («Κέντρο Ευφυΐας», «Οικογένεια Μίλερ»), όπου ως πρώην πράκτορας του FBI και νυν υπεύθυνος ασφαλείας παγιδεύεται στο ψηλότερο κτίριο του κόσμου, προσπαθώντας αφενός να σώσει την οικογένειά του από τη φωτιά, αφετέρου να βρει τους υπαίτιους του φονικού εμπρησμού, οι οποίοι τον έχουν ενοχοποιήσει. Η πρόκληση του ρόλου είναι πως ο τραυματισμένος ήρωάς του έχει ένα προσθετικό κάτω άκρο, ο ίδιος όμως δηλώνει πως δεν φοβάται να υποδυθεί έναν πολλαπλά ευάλωτο χαρακτήρα. Αυτό που δεν δηλώνει ξεκάθαρα είναι αν θα ακολουθήσει την πορεία του ειδώλου του και στην πολιτική, κατεβαίνοντας στις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. «Κάντε υπομονή, ακόμα μαθαίνω», λέει αινιγματικά, γνωρίζοντας πως είναι ακόμα νωρίς για να ρίξει στο τραπέζι τα χαρτιά του.

Ο Ντουέιν μιλάει για την...

...πολιτική

Ο Ντουέιν Τζόνσον είναι ο τελευταίος action hero - εικόνα 2

«Ο Τραμπ απέδειξε πως οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει πρόεδρος, αλλά και ότι δεν πρέπει ο οποιοσδήποτε να γίνεται πρόεδρος».

...επιτυχία

Ο Ντουέιν Τζόνσον είναι ο τελευταίος action hero - εικόνα 3

«Αίμα, ιδρώτας και σεβασμός. Τα δύο πρώτα τα δίνεις, το τελευταίο το κερδίζεις».

...πάλη

Ο Ντουέιν Τζόνσον είναι ο τελευταίος action hero - εικόνα 4

«Η πάλη ήταν για μένα σαν stand-up comedy. Δεν προσπαθούσα να είμαι ο πιο δυνατός ή ο πιο τρελός, αλλά ο πιο διασκεδαστικός».

Περισσότερες πληροφορίες

Ουρανοξύστης

Skyscraper
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 102 '
  • Ρόσον Μάρσαλ Θάρμπερ

Ένας πρώην πράκτορας του FBI, ο οποίος τραυματίστηκε εν ώρα υπηρεσίας, εργάζεται πλέον ως υπεύθυνος συστημάτων ασφαλείας. Κατά τον έλεγχο που διενεργεί στο ψηλότερο κτίριο του κόσμου στο Χονγκ Κονγκ, ενοχοποιείται για μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Τώρα θα πρέπει να βρει τους υπαίτιους του εμπρησμού, αλλά και να σώσει την οικογένειά του, η οποία είναι παγιδευμένη στον ουρανοξύστη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.