Στο Βαθύ Γαλάζιο

1,5

Ο Βιμ Βέντερς φιλοσοφεί ανιαρά, χλιαρά και κοινότοπα, προσπαθώντας να εκβιάσει αλληγορίες και πολιτικές αναφορές από ένα εντελώς ανούσιο ρομαντικό δράμα.

Στο Βαθύ Γαλάζιο

Ο Βιμ Βέντερς φιλοσοφεί ανιαρά, χλιαρά και κοινότοπα, προσπαθώντας να εκβιάσει αλληγορίες και πολιτικές αναφορές από ένα εντελώς ανούσιο ρομαντικό δράμα.

Στο Βαθύ Γαλάζιο - εικόνα 1

Ο Βιμ Βέντερς είναι βαθιά ρομαντικός. Είναι κι ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος. Έχει πάψει προ πολλού όμως να είναι ένας ενδιαφέρων σκηνοθέτης όταν δεν έχει μπροστά του ένα ζωντανό, ντοκιμαντερίστικο υλικό («Buena Vista Social Club», «Pina», «Το Αλάτι της Γης»). Εδώ και δύο δεκαετίες κάθε μυθοπλαστική προσπάθειά του για ένα σοβαρό δράμα είναι γεμάτη στόμφο και κινηματογραφική σύγχυση («The Million Dollar Hotel», «Palermo Shooting», «Όλα θα Πάνε Καλά»), έντονα χαρακτηριστικά και του βασισμένου σε μυθιστόρημα του Σκοτσέζου Τζέι Εμ Λέντγκαρντ «Στο Βαθύ Γαλάζιο». Το χρονικό μιας ερωτικής ιστορίας η οποία εξελίσσεται σε δύο χρόνους και τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, ξεκινώντας από το πλοίο μιας ερευνητικής αποστολής που σαλπάρει για τον Βόρειο Ατλαντικό. Σε αυτή συμμετέχει και η Ντανιέλ, μια μαθηματικός και βιολόγος, η οποία στο τέλος της δια­δρομής θα καταδυθεί με ένα βυθοσκάφος για να συλλέξει στοιχεία στο πλαίσιο ενός σημαντικότατου πειράματος.

Την ίδια στιγμή, σε μια ακτή της Σομαλίας, ο Βρετανός μυστικός πράκτορας Τζέιμς κρατείται όμηρος από τζιχαντιστές. Απομονωμένοι κι εγκλωβισμένοι, αναπολούν και οι δύο το πώς γνωρίστηκαν τα προηγούμενα Χριστούγεννα σε ένα ειδυλλιακό ξενοδοχείο της Νορμανδίας. Στοχασμοί πάνω στο «μετρήσιμο» και το βιωμένο χρόνο, στη μνήμη, τη συλλογική ευθύνη και τις προσωπικές δεσμεύσεις, την οικολογία, τη θρησκευτική πίστη, την επιφάνεια και το βάθος (γεωγραφικά και μεταφορικά) συνδυάζονται άτσαλα, τις περισσότερες φορές εκβιαστικά, με ένα ρομαντικό love story που αγκομαχά για να πείσει τόσο δραματουργικά όσο και αφηγηματικά. Γραμμένο από την Έριν Ντίγκναμ, του κωμικοτραγικού «The Last Face» του Σον Πεν, διαθέτει περισσότερη πόζα παρά ψυχή και συναίσθημα, δεχόμενο τη χαριστική βολή από έναν Βέντερς που φιλοσοφεί πάνω του ανιαρά, χλιαρά και κοινότοπα.

Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στο Βαθύ Γαλάζιο

Submergence
1,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 112 '
  • Βιμ Βέντερς

Μαθηματικός και βιολόγος, η Ντανιέλ ετοιμάζεται να καταδυθεί με ένα βυθοσκάφος στον Βόρειο Ατλαντικό. Ο Τζέιμς, ένας πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, κρατείται όμηρος, στις ακτές της Σομαλίας, από τζιχαντιστές. Απομονωμένοι κι εγκλωβισμένοι, αναπολούν και οι δύο το πώς γνωρίστηκαν κι ερωτεύτηκαν τα προηγούμενα Χριστούγεννα σε ένα ειδυλλιακό ξενοδοχείο της Νορμανδίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".