Η Υπόσχεση της Αυγής

2

Εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή, η οποία χάνεται στη σκηνοθετική μεγαλοστομία και την έλλειψη αφηγηματικού μέτρου.

Η Υπόσχεση της Αυγής

Εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή, η οποία χάνεται στη σκηνοθετική μεγαλοστομία και την έλλειψη αφηγηματικού μέτρου.

Η Υπόσχεση της Αυγής - εικόνα 1

Ο Ρομέν Γκαρί είναι ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς του 20ού αιώνα και ο μοναδικός που έχει κερδίσει δύο Βραβεία Γκονκούρ, και μάλιστα με δύο διαφορετικά ονόματα. Το πραγματικό του ήταν Ρομέν Κατσέβ και γεννήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία το 1914 ανήκε στη ρώσικη αυτοκρατορία­. Την κάτι παραπάνω από θυελλώδη ζωή του κατέγραψε ο ίδιος­ στο διασημότερο βιβλίο του «Η υπόσχεση της αυγής», από το οποίο εμπνέεται και ο σκηνοθέτης Ερίκ Μπαρμπιέ («Το Φίδι»). Από πολύ νωρίς γίνεται σαφές πως το σημείο τομής στην προσωπικότητα του Γκαρί, τον οποίο ενσαρκώνει χαρισματικά ο Πιερ­ Νινέ, είναι η δυναμική μητέρα του. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έπλασε τον χαρακτήρα του, μια ατρόμητη και άφοβη γυναίκα που εργαζόταν μέχρι την τελευταία της πνοή με μοναδικό σκοπό την ευτυχία του γιου της.

Η Υπόσχεση της Αυγής - εικόνα 2

Στην ουσία παρακολουθούμε την τρυφερή ωδή του Γκαρί σε εκείνη και την τρομερή επιρροή που ασκούσε πάνω του. Ο Μπαρμπιέ την τονίζει με κάθε ευκαιρία, χάνει όμως το μέτρο: από τον υπερβολικά γραμμένο χαρακτήρα της, τον οποίο ισορροπεί η Σαρλότ Γκενσμπούρ με την εκπληκτική ερμηνεία της, μέχρι τη μεγαλόστομη σκηνοθεσία του που εκτροχιάζει το ρυθμό της ταινίας. Θέλοντας να βάλει την υπογραφή του σε μια επικών διαστάσεων βιογραφία, αντάξια του προσώπου που αφορά, ο Μπαρμπιέ επιμένει στην απεικόνιση της παραμικρής λεπτομέρειας, μέσα από την κινηματογράφηση εντυπωσιακών αερομαχιών την περίοδο της θητείας του συγγραφέα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τις πνευματικές του αναζητήσεις στην αφρικανική έρημο. Ξεπέφτει έτσι σε μια αφηγηματική πολυλογία που αδικεί την εξαιρετική ποιότητα αυτής της υπέρμετρα φιλόδοξης παραγωγής.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Υπόσχεση της Αυγής

La Promesse de l' Aube / Promise at Dawn
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 131 '
  • 'Ερικ Μπαρμπιέ

Η απεικόνιση της θυελλώδους ζωής του Γάλλου σπουδαίου συγγραφέα Ρομέν Γκαρί, που βασίζεται στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.