Τα φαβορί των Όσκαρ: Σκηνοθεσία

Καθώς η στιγμή της μεγάλης απονομής πλησιάζει προβλέπουμε τους νικητές των βασικών κατηγοριών και τα αουτσάιντερ που έχουν πιθανότητες να κάνουν την έκπληξη.

Τα φαβορί των Όσκαρ: Σκηνοθεσία

Καθώς η στιγμή της μεγάλης απονομής πλησιάζει προβλέπουμε τους νικητές των βασικών κατηγοριών και τα αουτσάιντερ που έχουν πιθανότητες να κάνουν την έκπληξη. Στην κατηγορία των σκηνοθετών έχουν συμβεί ουκ ολίγες εκπλήξεις στα 90 χρόνια του θεσμού, και φέτος ο νικητής θα κριθεί κυριολεκτικά στο νήμα.

Τα φαβορί των Όσκαρ: Σκηνοθεσία - εικόνα 1
© Kerry Hayes

Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, «Η Μορφή του Νερού»

Τα φαβορί των Όσκαρ: Σκηνοθεσία - εικόνα 2

Ο φανταστικός Μεξικανός σκηνοθέτης που μας χάρισε το ποιητικό «Ο Λαβύρινθος του Πάνα», με την ονειρική «Μορφή του Νερού» απέσπασε συνολικά 13 υποψηφιότητες και αναπόφευκτα κυριαρχεί στα Όσκαρ. Ο ντελ Τόρο έγινε φέτος ο πρώτος Μεξικανός σκηνοθέτης που κερδίζει το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας, βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και Bafta σκηνοθεσίας ενώ τον τίμησε και το Σωματείο των Σκηνοθετών, ορίζοντάς τον απόλυτο φαβορί στην κατηγορία εν απουσία και του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Εάν κερδίσει, θα γίνει ο τρίτος Μεξικανός από το 2014 που παίρνει σπίτι του το χρυσό αγαλματάκι, μετά τους Αλφόνσο Κουαρόν («Gravity») και Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου («Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας», «Η Επιστροφή»).

Τζόρνταν Πιλ, «Τρέξε!»

Τα φαβορί των Όσκαρ: Σκηνοθεσία - εικόνα 3

Ο πρώην κωμικός νυν σκηνοθέτης Τζόρνταν Πιλ χάρη στο «Τρέξε!» έδωσε στο Χόλιγουντ την απόλυτη αντιρατσιστική ταινία, τη χρονιά που η κριτική της βιομηχανίας του θεάματος απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ βρισκόταν στο απόγειό της. Η επιρροή του φιλμ φάνηκε στο τέλος του '17, όταν φιγούραρε σε όλες τις λίστες των καλύτερων ταινίων της χρονιάς -όπως και του γράφοντα- και το Σωματείο των Σκηνοθετών του απένειμε το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Ο Πιλ βλέπει το ντεμπούτο του να απογειώνει την καριέρα του, και είναι ο μόνος στην κατηγορία που μπορεί να κάνει την έκπληξη, μαζί με την κυρία που ακολουθεί.

Γκρέτα Γκέργουιγκ, «Lady Bird»

Τα φαβορί των Όσκαρ: Σκηνοθεσία - εικόνα 4

Πρωτοεμφανιζόμενη ως σκηνοθέτης μα γνωστή εδώ και χρόνια ως ηθοποιός - θα τη θυμάστε από το υπέροχο «Frances Ha», και «μούσα» των mumblecore σκηνοθετών, η γεμάτη ενέργεια ψηλή Καλιφορνέζα παραδίδει μαθήματα αφήγησης μιας ιστορίας ενηλικίωσης με το ντεμπούτο της «Lady Bird». Η ταινία «έσπασε» το αμερικάνικο box office ξεπερνώντας τα 40 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, έχοντας κοστίσει μόλις 10 εκατ., βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, και τώρα διεκδικεί συνολικά πέντε βραβεία Όσκαρ. Σίγουρα μια νίκη έτσι και αλλιώς για την κυρία Γκέργουιγκ.

Κρίστοφερ Νόλαν, «Δουνκέρκη»

Τα φαβορί των Όσκαρ: Σκηνοθεσία - εικόνα 5

Τρίτη φορά υποψήφιος για Όσκαρ, ο Κρίστοφερ Νόλαν στη «Δουνκέρκης» απέδειξε για ακόμα μια φορά την κινηματογραφική του ευρηματικότητα συμπυκνώντας τα γεγονότα τριών μηνών στη γαλλική ακτή σε μόλις 106' αγνής σινε-μαγείας στη μορφή ενός μοντέρνου πολεμικού έπους. Το φιλόδοξο εγχείρημά του όμως αγνοήθηκε στις απονομές που ακολούθησαν, «χάνοντας» ακόμα και στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας (Bafta), παρά το απόλυτα βρετανικό θέμα της ταινίας.

Πολ Τόμας Άντερσον, «Αόρατη Κλωστή»

Τα φαβορί των Όσκαρ: Σκηνοθεσία - εικόνα 6

Όπως και ο Νόλαν, ούτε ο Πολ Τόμας Άντερσον έχει κερδίσει ποτέ το χρυσό αγαλματάκι, παρά τις 8 υποψηφιότητές του μέχρι σήμερα. Η αριστουργηματική «Αόρατη Κλωστή», η τελευταία ταινία στην καριέρα του ανεπανάληπτου Ντάνιελ Ντέι Λιούις, είναι ένα λυρικό ποίημα για το παθιασμένο έρωτα ενός εμμονικού σχεδιαστή μόδας και μιας ατίθασης μούσας, που όμως δεν ανέπτυξε δυναμική ανάλογη για να φέρει τον Άντερσον στη σκηνή του Kodak Theater.

Η μαγεία των OSCAR αποκλειστικά στην COSMOTE TV! Ζήσε τη λαμπερή 90η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR και όλες τις μεγάλες στιγμές τους, σε απευθείας μετάδοση την Κυριακή 4 Μαρτίου στα κανάλια COSMOTE CINEMA. Η μετάδοση θα ξεκινήσει με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ (στις 23.30).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.