Αόρατη Κλωστή

4

Ο Χίτσκοκ («Ρεβέκκα») συναντά τον Κιούμπρικ σε ένα στιλάτο όσο και βραδύκαυστο δράμα, σκηνοθετημένο με εξαιρετική επιδεξιότητα και βαθύ ρομαντισμό. Παλιομοδίτικο και ταυτόχρονα απόλυτα μοντέρνο, απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ και δυο για Χρυσή Σφαίρα.

Αόρατη Κλωστή

Παλιομοδίτικο και ταυτόχρονα απόλυτα μοντέρνο, απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ και δυο για Χρυσή Σφαίρα.

Αόρατη Κλωστή - εικόνα 1

Λας Βέγκας. Ένας ξεπεσμένος τζογαδόρος μαθαίνει τα κόλπα στον νεαρό Τζον. Όλα αλλάζουν όμως όταν εκείνος ερωτεύεται την Κλέμεντιν. Ήδη από την πρώτη του ταινία, το «Hard Eight» του 1996, ο Πολ Τόμας Άντερσον περιγράφει έναν αντρικό κόσμο με τους δικούς του κώδικες, τους οποίους κατέχει ένας μέντορας, πρόθυμος ή διστακτικός να τους παραδώσει σε έναν φιλόδοξο μαθητή. Η γυναικεία παρουσία αποσυντονίζει το εγχείρημα, μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε διάφορες παραλλαγές σχεδόν καθ’ όλη τη φιλμογραφία του κορυφαίου δημιουργού, ο οποίος από τις «Ξέφρενες Νύχτες» και το «Μανόλια» μέχρι τα «Θα Χυθεί Αίμα», «The Master» και «Έμφυτο Ελάττωμα» διαπραγματεύεται θέματα πίστης κι εξουσίας, εμμονής, φαντασιώσεων και παραπλάνησης.

Ο μετρ της «Αόρατης Κλωστής» είναι ο Ρέινολντς Γούντκοκ (άλλη μία προσεγμένη στη λεπτομέρειά της ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις), κορυφαίος σχεδιαστής μόδας στο Λονδίνο του ’50. Περφεξιονίστας και απόμακρος, ζει μια μοναχική ζωή αυστηρής ρουτίνας, μέχρι που ερωτεύεται τη νεαρή Άλμα, μια λιγομίλητη σερβιτόρα την οποία επιχειρεί να μετατρέψει σε μοντέλο και μούσα του. Κι εκείνη υπακούει, παγιδευμένη ανάμεσα σε έναν γοητευτικό άντρα που αγαπάει και μια αυστηρή γυναίκα, με άκαμπτη συμπεριφορά, που τον εξουσιάζει. Την αδερφή του, τη Σίριλ (η αγαπημένη του Μάικ Λι Λέσλι Μάνβιλ, που κλέβει σχεδόν κάθε σκηνή), η οποία τον προσέχει, τον διευκολύνει στο καθετί και τον καθοδηγεί πρακτικά ως έτερον ήμισύ του.

Ο Άντερσον περιγράφει τις σχέσεις αυτού του ασύμμετρου τριγώνου με τη φινέτσα ενός εμμονοληπτικού με τη λεπτομέρεια σινε-μόδιστρου. Φέρνοντας στο νου τα απολύτως ζυγισμένα, εικαστικής τελειότητας καδραρίσματα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ανασυνθέτει έναν κόσμο ψυχρής κομψότητας και ανομολόγητου πάθους, αυστηρής καλλιτεχνικής δημιουργίας και απεγνωσμένης προσπάθειας για ανθρώπινη επικοινωνία. Καθώς εσωτερικοί λαβύρινθοι (σκάλες, διάδρομοι, μισάνοιχτες πόρτες) αντιπαρατίθενται με ανοιχτά φυσικά τοπία και η Άλμα αρχίζει να διεκδικεί τον Ρέινολντς από τη Σίριλ (η ατσαλάκωτη «θεϊκή» εικόνα­ του), κάθε καλοϋπολογισμένη βελονιά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα επίδειξη ισχύος. Αλλά όποιος πάρει τελικά τον έλεγχο πρέπει να είναι προετοιμασμένος πως… θα χυθεί αίμα.

Αόρατη Κλωστή - εικόνα 2

Ακριβά υφάσματα, ραφινάτοι τρόποι και μια λαμπερή επιφάνεια που πίσω της κρύβει μια διαρκή μάχη συναισθηματικών χαρακωμάτων. Όπως πίσω από τα έντονα χρώματα και τη μελωδική μουσική του Τζόνι Γκρίνγουντ, η οποία υποβάλλει μια υπνωτιστική ατμόσφαιρα πλαστής αρμονίας, κρύβονται η γοτθική ψυχή της χιτσκοκικής «Ρεβέκκας» και τα bigger than life πάθη ενός παλιομοδίτικου –μα πόσο κομψού!– χολιγουντιανού μελοδράματος. Καθώς ο Άντερσον εκμοντερνίζει τους κώδικες, ανανεώνει τις θεματικές κι ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά τις λεπτομέρειές τους, η «Αόρατη Κλωστή» ολοκληρώνεται ως ένα κινηματογραφικό instant classic πάνω στην αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να απελευθερωθεί από την (κοινωνικά παντοδύναμη) εικόνα του, απόλυτα γοητευτική και βαθιά καταραμένη.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Αόρατη Κλωστή

Phantom Thread
4
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 130 '
  • Πολ Τόμας Άντερσον

Στο Λονδίνο του ’50 ο Ρέινολντς Γούντκοκ είναι ένας διάσημος μόδιστρος στην αυστηρή και σχολαστική καθημερινότητα του οποίου εισβάλλει η Άλμα, μια θεληματική νεαρή η οποία θα γίνει μούσα κι ερωμένη του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.