Μια νέα σύγκρουση έρχεται στο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi»

Προτού επιστρέψουμε λοιπόν στον αγαπημένο και πολύ πολύ μακρινό γαλαξία, ανατρέχουμε στα σημαντικότερα γεγονότα των ταινιών της θρυλικής saga εντός κι εκτός οθόνης.

Μια νέα σύγκρουση έρχεται στο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi»

Το προ διετίας «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» γέννησε νέους πρωταγωνιστές και άναψε ξανά τη φωτιά της Επανάστασης ενάντια στις σκοτεινές βουλές του Πρώτου Τάγματος, κερδίζοντας παράλληλα πάνω από 2 δισ. δολάρια στις αίθουσες. Προτού επιστρέψουμε λοιπόν στον αγαπημένο και πολύ πολύ μακρινό γαλαξία, ανατρέχουμε στα σημαντικότερα γεγονότα των ταινιών της θρυλικής saga εντός κι εκτός οθόνης.

Μια νέα σύγκρουση έρχεται στο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi» - εικόνα 1

Πριν από δύο χρόνια τα φωτόσπαθα άστραψαν και βρόντηξαν ξανά στους κινηματογράφους παγκοσμίως έπειτα από απουσία 10 ετών, για να κηρύξουν τη θεαματική επιστροφή των πανίσχυρων Τζεντάι και Σιθ στη ζωή μας. Η Disney, αφού αγόρασε τα δικαιώματα του «Star Wars» με τις ευλογίες του δημιουργού του Τζορτζ Λούκας, έβαλε μπρος την επανέναρξη του δημοφιλούς franchise, που δεν έπαψε ποτέ να αποφέρει δισεκατομμύρια, με στόχο να διευρύνει το κινηματογραφικό της σύμπαν.

Τη νέα τριλογία ανέλαβε­ να εκκινήσει ο έμπειρος στα επιτυχημένα sci-fi reboots σκηνοθέτης Τζέι Τζέι Έιμπραμς («Star Trek») με το έβδομο επεισόδιο «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει», το οποίο διαδραματίζεται τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Νταρθ Βέιντερ, και μας σύστησε πρωτοεμφανιζόμενους χαρακτήρες όπως η δυναμική Ρέι (Ντέιζι Ρίντλεϊ) και ο νέος υπερκακός Κάιλο Ρεν (Άνταμ Ντράιβερ). Οι δυο τους θα κρίνουν με καθοριστικό τρόπο τις τύχες του γαλαξία και θα δώσουν τέλος (;) στη μάχη ανάμεσα στους Επαναστάτες και στο Πρώτο Τάγμα. Πώς όμως οδηγήθηκαν μέχρις εδώ;

Μια νέα σύγκρουση έρχεται στο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi» - εικόνα 2

Η νέα πανίσχυρη ηρωίδα
Το έβδομο επεισόδιο έθεσε τις βάσεις του νέου sci-fi αφηγήματος πατώντας γερά στο παρελθόν. Η Πριγκίπισσα Λέια (Κάρι Φίσερ) βρίσκεται ξανά επικεφαλής της Επανάστασης, χάνει όμως από δίπλα της τον Χαν Σόλο (Χάρισον Φορντ), τον οποίο δολοφονεί εν ψυχρώ ο γιος τους Κάιλο Ρεν, για να αποδείξει πως είναι άξιος διάδοχος του Νταρθ Βέιντερ, σοκάροντας έτσι τους απανταχού fans. Ο Ντράιβερ όμως δεν θεωρεί «κακό» τον ρόλο του, δηλώνοντας πως «ο κόσμος αντιλαμβάνεται εξ ορισμού τον εαυτό του ως καλό. Έτσι, με αυτό το ηθικό πλεονέκτημα μπορεί να δικαιολογεί κάθε πράξη, κάτι που πιστεύω πως είναι πραγματικά επικίνδυνο».

Στην άλλη πλευρά του γαλαξία η μοναχική Ρέι έχει βρει σε μυστική τοποθεσία τον εναπομείναντα Τζεντάι Λουκ Σκάιγουοκερ (Μαρκ Χάμιλ) για να του επιστρέψει το φωτόσπαθό του. Ο Χάμιλ, ο οποίος­ επιστρέφει στο franchise που τον έκανε διάσημο, είναι απαραίτητος στην Επανάσταση για να αποκαταστήσει την ελπίδα αλλά και για να εκπαιδεύσει ενδεχομένως τη Ρέι ώστε να συνεχιστεί η παράδοση των Τζεντάι. Η σταρ Ντέιζι Ρίντλεϊ κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τα όσα πρόκειται να συμβούν – δεν υποχώρησε καν στις ερωτήσεις των πρωτοκλασάτων συμπρωταγωνιστών της στην ταινία «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος.

Μια νέα σύγκρουση έρχεται στο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi» - εικόνα 3

Προς έναν καινούργιο κόσμο
Στο «Οι Τελευταίοι Jedi» ο σκηνοθέτης Ρίαν Τζόνσον («Looper») αναλαμβάνει να κόψει οριστικά τις σχέσεις με τον «παλιό κόσμο» και να αναπτύξει­ τη μάχη που μαίνεται στο μυα­λό της Ρέι και του Κάιλο Ρεν. Το άγνωστο παρελθόν της θαρραλέας ηρωίδας από τη μία και ο πόθος του Ρεν να γίνει ο νέος Βέιντερ, χωρίς να παραβλέπουμε τυχόν ενοχές για τη δολοφονία του πατέρα του, προμηνύουν μια έντονη ψυχολογική πάλη προτού η Δύναμη βρεθεί σε ισορροπία, την ώρα που τα blasters δεν σταματούν να πυροβολούν. Η Disney, πάντως, φαίνεται ήδη ενθουσιασμένη με τη δουλειά του Τζόνσον, καθώς προανήγγειλε μια ολοκαίνουργια τριλογία όλη δική του. Ο σκηνοθέτης δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς θα εξελιχτεί αυτή, δηλώνοντας πως «το μόνο που σκέφτομαι είναι οι ανεξάντλητοι κόσμοι που μπορούμε να επινοήσουμε και θα συγκινήσουν τον κόσμο».

Η τριλογία προστίθεται δίπλα στις αυτόνομες spin off ταινίες, όπως το περσινό «Rogue One: A Star Wars Story», το οποίο θα διαδεχτεί την άνοιξη το «Solo: A Star Wars Story» σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ, αφιερωμένο στον αγαπημένο λαθρέμπορο Χαν Σόλο. Όσο για το επεισόδιο εννέα, μετά την αποχώρηση του Κόλιν Τρέβοροου («Jurassic World») αυτό ήρθε στα χέρια του Τζέι Τζέι Έιμπραμς, ο οποίος καλείται μεταξύ άλλων να διαχειριστεί και το θάνατο της εμβληματικής «πριγκίπισσας» Κάρι Φίσερ, που απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβρη. Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι θα είμαστε στον κόσμο του «Star Wars» για πολλά χρόνια ακόμη, καθώς πέρα από τα ήδη γνωστά σχέδια σίγουρα η πρόεδρος της Lucasfilm Κάθλιν Κένεντι έχει κι άλλους άσους στο μανίκι της. Είθε η Δύναμη να είναι μαζί μας…

Περισσότερες πληροφορίες

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 152 '
  • Ράιαν Τζόνσον

Ενώ η Ρέι προσπαθεί να πείσει τον αποσυρμένο Λουκ Σκάιγουοκερ να επιστρέψει στη μάχη και να ενωθεί με τους επαναστάτες, οι τελευταίοι από αυτούς βρίσκονται σε δεινή θέση, πολιορκημένοι από το στόλο του Πρώτου Τάγματος, που είναι έτοιμος για την τελική επίθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.