Άλκη Ζέη παντού και πάντα!

Μια ταινία, ένα βιβλίο και μια παιδική παράσταση, όλα εμπνευσμένα από την αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών, την Άλκη Ζέη, γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και παίζουν παράλληλα στην πόλη.

Άλκη Ζέη παντού και πάντα!

Η Άλκη Ζέη είναι μόδα; Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι την ίδια χρονική περίοδο έχει επηρεάσει τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνοθέτιδα Μαργαρίτα Μαντά ‒που δημιούργησε για εκείνη την αυτοβιογραφική ταινία «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης», η οποία προβάλλεται από τις 4 Νοεμβρίου κάθε Σαββατοκύριακο στον κινηματογράφο Δαναό και σημειώνει μεγάλη επιτυχία‒, τη νέα ηθοποιό Άρτεμη Γρύμπλα ‒που για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο επιλέγει τον «Ματία τον Πρώτο», που ανεβαίνει στο Θέατρο Άλφα Ιδέα‒, ενώ η ίδια, ακμαιότατη, στα 91 της χρόνια, συνεχίζει να εκδίδει βιβλία. Πριν από λίγες εβδομάδες μάλιστα κυκλοφόρησε το «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Όχι, η Άλκη Ζέη δεν είναι μόδα, είναι ιστορία! Τόσο η ίδια όσο και η ζωή της, όπως θα ανακαλύψετε στην ταινία, στο τελευταίο της βιβλίο αλλά και αναλογιζόμενοι την πρόσφορά της στην παιδική λογοτεχνία. Μέσα από το ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά και τις αφηγήσεις της ίδιας της συγγραφέως καθώς και της αδερφής της, της Ελένης Κόκκου, και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, ξετυλίγονται γνωστά και άγνωστα κομμάτια της δικής της ζωής αλλά και της ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Άλκη Ζέη παντού και πάντα! - εικόνα 1

Η ίδια αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από το πρώτο της βιβλίο, «Το καπλάνι της βιτρίνας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο και η κριτική της εποχής το υποδέχτηκε πολύ άσχημα, αλλά στη συνέχεια μεταφράστηκε σε πάνω από τριάντα γλώσσες. «Πολλοί έχουν μια αφετηρία στη ζωή τους, εγώ δεν ξέρω γιατί μου πέσανε πάρα πολλές και κάθε φορά άρχιζα από έναν καινούργιο δρόμο…» αναφέρει η ίδια η Άλκη Ζέη στην ταινία «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» και πράγματι…

Φυσικά, αν ακούσει κάποιος προσεκτικά τις αφηγήσεις της, θα δει ολοζώντανα και τους ήρωες των βιβλίων της μέσα από τα δικά της παιδικά χρόνια. Η πρώτη σειρά βιβλίων για παιδιά του θείου Πλάτωνα με ξένους λογοτέχνες που διάβαζε η μικρή Άλκη, τα πρώτα συγγραφικά της βήματα ως παιδιού γράφοντας ερωτικά γράμματα για την υπηρέτρια του σπιτιού και στη συνέχεια για την υπηρεσία όλης της γειτονιάς και τα δύσκολα παιδικά χρόνια με τον πατέρα που επέστρεψε από τα ξένα και πήγε τις δύο αδερφές στο Μαρούσι στερώντας τους την αγαπημένη τους Σάμο. Από το ντοκιμαντέρ δεν θα μπορούσε να λείπει η Ιώνιος Σχολή, όπου η μικρή Άλκη γνώρισε και την επιστήθια φίλη της, τη Ζωρζ Σαρή, με την οποία από τα δώδεκα ήταν «Ε.Π.» (Ενωμένες Πάντα – βιβλίο που έγραψε για τη φιλία τους η Ζωρζ Σαρή (Εκδόσεις Πατάκη).

Οι ιστορίες από το συγκεκριμένο σχολείο είναι απολαυστικές: Ο καθηγητής που στο μάθημα των αρχαίων διάβαζε Ίψεν. Η καθηγήτρια του κουκλοθέατρου που της πρότεινε να γράψει έργα και η μικρή Άλκη έγραψε τις «Κλαψωδίες», που τις παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Εμπειρίκος, ο Πλωρίτης και ο Σεβαστίκογλου…

Άλκη Ζέη παντού και πάντα! - εικόνα 2
Το τελευταίο της βιβλίο κυκλοφορησε πριν λίγες εβδομάδες

Εκεί γεννήθηκε και ο έρωτας με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, από τον οποίο γνώρισε τον Κάρολο Κουν και ξεκίνησε το ταξίδι της στο χώρο του θεάτρου. Σπούδασε υποκριτική και έπαιξε, μεταξύ άλλων, και με την Έλλη Λαμπέτη. «Αν με ρωτούσαν τι ήθελα να έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μου θα έλεγα: Ο Δεκέμβρης του ’44», αναφέρει η Άλκη Ζέη.

Στο βιβλίο της «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;» τα πράγματα είναι ακόμα πιο εξομολογητικά και εκείνη πιο ανοιχτή από ποτέ, ίσως γιατί, όπως γράφει, «φεύγουν τόσο πολλοί και κοντινοί στα καλά καθούμενα».

Η Ζέη παζαρεύει τα χρόνια της με τον Χάρο και είναι απολαυστική γιατί δεν τα παίζει στα ζάρια. Τα παίζει στοίχημα με αυτούς που αγαπά περισσότερο, με τα εγγόνια της. Το αποτέλεσμα; «Δέκα χρόνια είστε ευχαριστημένα; Η εγγονή μου επιμένει στα δεκαπέντε. Τελικά, συμβιβαζόμαστε στα δεκατρία».

Άλκη Ζέη παντού και πάντα! - εικόνα 3
Από τον «Ματία τον Πρώτο» που ανεβαίνει στο θέατρο Άλφα Ιδέα

Στο θέατρο, όπως είναι φυσικό, τα έργα της ανεβαίνουν κάθε χρόνο και πάντα γνωρίζουν επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «Καπλάνι της βιτρίνας» σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη (2014-2016). Ο Τάκης Τζαμαργιάς ανέβασε στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού τον «Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου» (2011-2012), παράσταση που πέρυσι ανέβηκε με επιτυχία και στην Κύπρο (ΘΟΚ) με άλλη διανομή. Φέτος η νεαρή ηθοποιός Άρτεμις Γρύμπλα γοητεύεται από την ιστορία του «Ματία του Πρώτου» και παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη σκηνοθεσία. Η διασκευή είναι της Άλκης Ζέης και στη σκηνή βλέπουμε μια κεφάτη παρέα ηθοποιών, τους: Αργυρώ Βούρου, Κατερίνα Δημάτη, Γιώργο Ιωσηφίδη, Τάσο Κονταράτο, Λήδα Κουτσοδασκάλου και Ευθύμη Χαλκίδη. Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό παραμύθι, που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και την παιδική αθωότητα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ματίας ο Πρώτος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Ο μικρός Ματίας στέφεται ο νεαρότερος βασιλιάς στην ιστορία. Απογοητευμένος από τον τρόπο που οι μεγάλοι κυβερνούσαν μέχρι τότε τη χώρα, αποφασίζει να δώσει την εξουσία στα παιδιά

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2017
  • Διάρκεια: 88 '
  • Μαργαρίτα Μαντά

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της, συνυφασμένη με τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.