Μανιφέστο

3

Η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύεται έξοχα 13 διαφορετικούς ρόλους σε ένα πρωτότυπο όσο κι εσωστρεφές κινηματογραφικό πείραμα πάνω στον ρόλο του σύγχρονου καλλιτέχνη.

Μανιφέστο

Δώδεκα ιστορίες συνοδευόμενες από 12 μανιφέστα για τη μοντέρνα τέχνη. Η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύεται έξοχα 13 διαφορετικούς ρόλους σε ένα πρωτότυπο όσο κι εσωστρεφές κινηματογραφικό πείραμα πάνω στον ρόλο του σύγχρονου καλλιτέχνη.

Μανιφέστο - εικόνα 1

Το 2015 ο Γερμανός εικαστικός Γιούλιαν Ρόζεφελντ παρουσίασε στη Μελβούρνη το κινηματογραφικό installation πολλαπλών οθονών «Μανιφέστο», διάρκειας 130 λεπτών, με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ. Μετά το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη, στις αρχές του 2017 έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Σάντανς η κινηματογραφική, συντομευμένη κατά μισή και πλέον ώρα εκδοχή του έργου, με την Αυστραλιανή σταρ να ερμηνεύει 13 διαφορετικούς ρόλους σε 12 ιστορίες, οι οποίες συνοδεύονται από αντίστοιχους μονολόγους-μανιφέστα για τη μοντέρνα τέχνη.

Μια δασκάλα, μια βιομηχανική εργάτρια, μια χορογράφος, μια πανκ τραγουδίστρια, μια χήρα, μια συλλέκτρια, μια παρουσιάστρια ειδήσεων κι ένας άστεγος είναι μερικοί από τους –ως επί το πλείστον γραφικούς– χαρακτήρες που ερμηνεύει η χαμαιλεοντική Κέιτ Μπλάνσετ σε ένα πρωτότυπο όσο κι εσωστρεφές, αυστηρά για φιλότεχνους σινε-πείραμα πάνω στη σχέση του σύγχρονου καλλιτέχνη με την κοινωνία και την αντιπαράθεση των δικών του ιδεών με τις δικές της αξίες.

Ξεκινώντας από το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», περνώντας από τις αρχές της Καταστασιακής Διεθνούς, τον ορισμό της conceptual art, το φουτουρισμό, τον ντανταϊσμό, το σουπρεματισμό, την ποπ αρτ, το σουρεαλισμό και καταλήγοντας σε διάφορες κινηματογραφικές απόψεις και θεωρίες (Σταν Μπράκατζ, Τζιμ Τζάρμους, Βέρνερ Χέρτζογκ, Δόγμα ’95), ο Ρόζεφελντ αναζητά τους τόσο διαφορετικούς μα και τόσο παρόμοιους τρόπους με τους οποίους η επαναστατική τέχνη προσπαθεί να ορίσει τον εαυτό της τον τελευταίο αιώνα. Φλογερά λόγια που σε αντίστιξη με καθημερινές ή εκκεντρικές εικόνες μοιάζουν τη μία στιγμή τραγικά επίκαιρα και την επόμενη εντελώς ξεπερασμένα. Με χιούμορ, πάθος, ειρωνεία και μερικές φορές με απίστευτη ευρηματικότητα, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς τα θέτει ως ερωτήματα που, επειδή δεν έχουν (οριστική) απάντηση, κρατούν την τέχνη αιώνια ζωντανή.

Γερμανία, Αυστραλία. 2017. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μανιφέστο

Manifesto
3
  • Σινεφίλ
  • 2017
  • Διάρκεια: 98 '
  • Γιούλιαν Ρόζεφελντ

Δώδεκα ιστορίες συνοδευόμενες από 12 μανιφέστα για τη μοντέρνα τέχνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.