Η Αγκάθα Κρίστι στην blockbuster ταχεία του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές»

Το πολυτελές τρένο «Οριάν Εξπρές» ανάβει τις μηχανές του με οδηγό τον Κένεθ Μπράνα και τελικό προορισμό το φανταστικό κόσμο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι. Πόσα σεναριακά κόλπα όμως χρωστάει ο κινηματογράφος στο ευρηματικό μυαλό της Βρετανίδας συγγραφέα;

Η Αγκάθα Κρίστι στην blockbuster ταχεία του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές»

Το πολυτελές τρένο «Οριάν Εξπρές» ανάβει τις μηχανές του με οδηγό τον Κένεθ Μπράνα και τελικό προορισμό το φανταστικό κόσμο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι. Πόσα σεναριακά κόλπα όμως χρωστάει ο κινηματογράφος στο ευρηματικό μυαλό της Βρετανίδας συγγραφέα;

Η Αγκάθα Κρίστι στην blockbuster ταχεία του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές» - εικόνα 1
Οι ύποπτοι αστέρες για το ανανεωμένο «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές»

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο άνθρωπος που προκαλούσε μαζικό τρόμο στα ’60s με ταινίες όπως το «Ψυχώ» και τα «Πουλιά», είχε αποκαλύψει πως το κλειδί για να καθηλωθεί ολοκληρωτικά το κοινό βρίσκεται στο σασπένς. Όταν οι θεατές γνωρίζουν δηλαδή το θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τους ήρωες εν αγνοία τους και παρακολουθούν βασανιστικά την εξέλιξή του. Ο Χίτσκοκ εφάρμοσε στο σινεμά ό,τι τελειοποίησε στις ιστορίες της η Αγκάθα Κρίστι: την απρόβλεπτη και ανατρεπτική αφήγηση με στόχο την αποκάλυψη του ενόχου, ένα απίθανο whodunit το οποίο πρόσφερε τα ιδανικά εφόδια στον κινηματογράφο για να σπείρει ανατριχίλες στη σκοτεινή αίθουσα. Τώρα ο σκοτεινός κόσμος της Κρίστι επιστρέφει με το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» του Κένεθ Μπράνα και στρέφουμε το βλέμμα μας στις καλύτερες σινε-διασκευές των περιπετειών της.

Η Αγκάθα Κρίστι στην blockbuster ταχεία του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές» - εικόνα 2
Η Αγκάθα Κρίστι σχεδιάζει το επόμενο σοκαριστικό έγκλημα

Αγκάθα στην οθόνη
Ένα τρένο ως σκηνικό εγκλήματος έχουμε και στο «Murder She Said» (1961), όπου ντεμπουτάρει ένας από τους πιο διάσημους χαρακτήρες στη βιβλιογραφία της συγγραφέα, η αξιαγάπητη ηλικιωμένη κ. Μαρπλ, την οποία ενσαρκώνει η Μάργκαρετ Ράδερφορντ. Η ηθοποιός γίνεται μάρτυρας ενός στραγγαλισμού και σε μια στιγμή μοναδικού σινε-πανικού στρέφεται τρομοκρατημένη προς το κοινό και ρωτάει με τα μάτια καρφωμένα στο φακό: «Το είδατε και εσείς αυτό! Άραγε θα μας πιστέψουν;» Η κ. Μαρπλ όμως ωχριά μπροστά στο αλάνθαστο ένστικτο του Βέλγου περιβόητου επιθεωρητή Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε ογδόντα και πλέον μυθιστορήματα και νουβέλες.

Μπορεί το πρόσωπο του Νταβίντ Σουσέ να είναι συνυφασμένο με τον στιλάτο ντετέκτιβ χάρη στην τηλεοπτική σειρά «Οι Περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό», ο θρυλικός Άλμπερτ Φίνεϊ όμως ήταν εκείνος που προτάθηκε για Όσκαρ ενσαρκώνοντάς τον στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές» (1974), διά χειρός του κορυφαίου σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λιούμετ («Οι Δώδεκα Ένορκοι», «Πριν ο Διάβολος καταλάβει ότι Πέθανες»).

Η Αγκάθα Κρίστι στην blockbuster ταχεία του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές» - εικόνα 3
Η Μάργκαρετ Ράδερφορντ ως κυρία Μαρπλ στο «Murder she Said»

Η εξαιρετική απόδοση του Λιούμετ διεκδίκησε συνολικά τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μονάχα όμως η εκπληκτική Ίνγκριντ Μπέργκμαν έφυγε από την τελετή με το αγαλματάκι στα χέρια, παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του καστ, που συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων τη Λορίν Μπακόλ, τον Σον Κόνερι και τον Άντονι Πέρκινς. Πολλαπλοί οι ύποπτοι και στην αγχωτική και θανατηφόρα αντίστροφη μέτρηση στους «Δέκα Μικρούς Νέγρους» (1945), όπου δέκα άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, εγκλωβισμένοι σε μια έπαυλη, αφανίζονται ένας-ένας. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ταινιών είναι η απεικόνιση μεγάλου αριθμού χαρακτήρων, οι οποίοι όμως λειτουργούν προσχηματικά. Στο πρώτο μέρος ο θεατής γνωρίζει τους ήρωες και ταυτίζεται μαζί τους, αποκτώντας μικρό ή μεγάλο συναισθηματικό φορτίο όταν φτάνει η ώρα των αλλεπάλληλων φόνων…

Η Αγκάθα Κρίστι στην blockbuster ταχεία του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές» - εικόνα 4
Το πρωτοκλασάτο cast στο πρώτο «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» του 1974

Άλλος σταρ για το «Οριάν Εξπρές»;
Ο Κένεθ Μπράνα («Σταχτοπούτα», «Επτά Μέρες με τη Μέριλιν») ακολουθεί τα χνάρια της ταινίας του Λιούμετ και στη δική του βερσιόν συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ ηθοποιών. Στη ρετουσαρισμένη σινε-διασκευή του διαχρονικού μπεστ σέλερ βρίσκουμε τον ίδιο ως Ηρακλή Πουαρό, με το χαρακτηριστικό μουστάκι του να… αναζητά τον ένοχο μιας στυγερής δολοφονίας σε ένα βαγόνι γεμάτο υπόπτους: Τζόνι Ντεπ, Τζούντι Ντεντς, Μισέλ Φάιφερ, Γουίλεμ Νταφόε, Ντέιζι Ρίντλεϊ και άλλοι έντεκα αστέρες του Χόλιγουντ. Όπως έχει δηλώσει ο Μπράνα: «Στην πραγματικότητα και ο Πουαρό είναι σκηνοθέτης. Σκηνοθετεί τους πρωταγωνιστές του εγκλήματος και προσπαθεί ενστικτωδώς να βρει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος και να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για κάθε ανάκριση».

Καθώς το πολυτελές τρένο τρέχει πάνω στις ράγες του, ο Πουαρό θα πρέπει να λύσει το δαιδαλώδες μυστήριο ερευνώντας εξονυχιστικά κάθε κίνηση των εκλεκτών επιβατών, σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο και στην αυξανόμενη πίεση. Το φιλμ υπόσχεται να σπαζοκεφαλιάσει τους θεατές που δεν γνωρίζουν τη λύση της υπόθεσης αλλά και να τους ανταμείψει με ένα εικαστικά άρτιο αποτέλεσμα, το οποίο δεν οφείλεται μονάχα στη χρήση του φιλμ αλλά και στην προσεκτική και γοητευτική αναπαράσταση της εποχής. Ποιος όμως από όλους αυτούς τους σταρ διέπραξε τη δολοφονία; Οι απαντήσεις επί της οθόνης...

Περισσότερες πληροφορίες

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Murder on the Orient Express
2,5
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 114 '
  • Κένεθ Μπράνα

Ο Ηρακλής Πουαρό καλείται να λύσει το αίνιγμα της δολοφονίας ενός μυστηριώδους επιχειρηματία που γίνεται μέσα στο πολυτελές τρένο με προορισμό το Καλέ. Καθένας από τους επιφανείς επιβάτες του «Οριάν Εξπρές» κρύβει τους δικούς του λόγους για να θεωρηθεί ύποπτος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.