Mimosas

3

Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής των Κανών για ένα μυστικιστικό road movie που συνδυάζει το γουέστερν, το Σουφισμό τον Αμπάς Κιαροστάμι και τον Ντέιβιντ Λιντς.

Mimosas

Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής των Κανών για ένα μυστικιστικό road movie που συνδυάζει το γουέστερν, το Σουφισμό τον Αμπάς Κιαροστάμι και τον Ντέιβιντ Λιντς.

Mimosas - εικόνα 1

Όλα ξεκινούν ως ένα ρεαλιστικό, φεστιβαλικής κοπής εξωτικό δράμα όπου ένα καραβάνι συνοδεύει έναν ετοιμοθάνατο σεΐχη μέσα από τα δύσβατα βουνά του Μαρόκου. Εκείνος θέλει να ταφεί δίπλα στους αγαπημένους του, αλλά όταν η διαδρομή αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη κι εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν. Ο Αχμέντ και ο Σαΐντ, δύο κλέφτες που ταξιδεύουν μαζί τους, ισχυρίζονται πως ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν αυτοί τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Παράλληλα με την ιστορία τους, ωστόσο, παρακολουθούμε κι εκείνη του Σακίμπ, ενός άντρα που αφηγείται ιστορίες για την αρχή του κόσμου και τον Διάβολο, ξεκινώντας κατόπιν μια μυστηριώδη πορεία προς τα βουνά, διότι «έχει επιλεγεί» να βοηθήσει έναν άντρα με το όνομα «Αχμέντ».

Mimosas - εικόνα 2

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο παράξενα όταν αυτές οι δύο πλοκές συναντηθούν σε ένα (κινηματογραφικό) σύμπαν, που πατάει με το ένα πόδι στον ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό και με το άλλο στη μυστικιστική φαντασία. Ο γεννημένος στη Γαλλία Ισπανός Όλιβερ Λαξ, ο οποίος κέρδισε με το «Mimosas» το βραβείο καλύτερης ταινίας στην Εβδομάδα Κριτικής των Κανών, ακολουθεί μια εντελώς «τεθλασμένη» διηγηματική γραμμή, όπου οι νυχτερινές εικόνες του μαροκινού τοπίου, οι ανθρώπινες σκιές, οι απόκοσμοι ήχοι και μια αδιόρατα απειλητική αίσθηση έχουν μεγαλύτερη δραματική σημασία από οποιαδήποτε ορθολογική κι εξηγήσιμη πλοκή. Λες και ο Αμπάς Κιαροστάμι συνάντησε τον Ντέιβιντ Λιντς σε ένα θρησκευτικό γουέστερν κι ένα ταξίδι διπλής «κατεύθυνσης» στη βορειοαφρικανική έρημο: εξωτερικό, όπου η φυσική προσπάθεια των ηρώων θα τους οδηγήσει στο τέλος μιας συναρπαστικής διαδρομής, κι εσωτερικό, όπου η μεταφυσική αναζήτησή τους θα περάσει μέσα από υπαρξιακά ερωτήματα και πολιτισμικούς μύθους.

Μαρόκο, Ισπανία. 2016. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Mimosas

3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 96 '
  • Όλιβερ Λάσε

Ένα καραβάνι συνοδεύει έναν ετοιμοθάνατο σεΐχη διασχίζοντας τα βουνά του Μαρόκου. Όταν η διαδρομή γίνεται επικίνδυνη κι εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν, αλλά δύο κλέφτες που ταξιδεύουν μαζί τους ισχυρίζονται πως ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.