Η Μάχη των Φύλων

2

Πιστό στην αναπαράσταση της εποχής και θερμό στην υποστήριξη των μηνυμάτων του αθλητικό δράμα, το οποίο διστάζει να προχωρήσει σε κάτι βαθύτερο από μια «στρογγυλή» κι εύπεπτη περιγραφή των γεγονότων.

Η Μάχη των Φύλων

Πιστό στην αναπαράσταση της εποχής και θερμό στην υποστήριξη των μηνυμάτων του αθλητικό δράμα, το οποίο διστάζει να προχωρήσει σε κάτι βαθύτερο από μια «στρογγυλή» κι εύπεπτη περιγραφή των γεγονότων.

Η Μάχη των Φύλων - εικόνα 1

Τα μισά κινηματογραφικά αθλητικά δράματα στηρίζονται στη (συνήθως αληθινή) ιστορία ενός πεισματάρικου αουτσάιντερ, ο ηρωικός αγώνας του οποίου συνοδεύεται από την προάσπιση διαχρονικών –κυρίως κοινωνικών και ουμανιστικών– μηνυμάτων. Τυπικό δείγμα του είδους, η «Μάχη των Φύλων» αναβιώνει στην οθόνη έναν από τους διασημότερους και πλέον αντισυμβατικούς αγώνες τένις στην ιστορία, ο οποίος διεξήχθη στις 20/9/1973 στο Χιούστον.

Από τη μία πλευρά του φιλέ στεκόταν η 29χρονη τότε Μπίλι Τζιν Κινγκ, κάτοχος εννέα τίτλων (από τους συνολικά 12) σε τουρνουά Grand Slam και κορυφαία τενίστρια στον κόσμο την τελευταία οκταετία. Από την άλλη ο 55άρης Μπόμπι Ριγκς, πρώην πρωταθλητής, νυν τζογαδόρος κι εξαιρετικός αβανταδόρος του εαυτού του, καθώς απασχολούσε την επικαιρότητα με προκλητικές δηλώσεις περί ανισότητας αντρών και γυναικών, με γελοία συνοδευτικά σόου (παίζοντας τένις με βατραχοπέδιλα ή κρατώντας ένα τηγάνι) και χαρούμενη αποδοχή του χαρακτηρισμού «σοβινιστικό γουρούνι».

Η Μάχη των Φύλων - εικόνα 2

Βιογραφία που ρίχνει το βάρος της στη φωτογραφικά και σκηνογραφικά πιστή αναπαράσταση της εποχής, η ταινία των μετρ του βιντεοκλίπ και δημιουργών του «Little Miss Sunshine» Βάλερι Φάρις και Τζόναθαν Ντέιτον εστιάζει στην πολλαπλή μάχη της Μπίλι Τζιν Κινγκ: συναισθηματικά μπερδεμένη ως προς τη σεξουαλική της ταυτότητα και σε σύγκρουση με τους ισχυρούς του τένις για τα οικονομικά δικαιώματα των αθλητριών σε σχέση με τους άντρες συναθλητές τους, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια δέχεται την αγωνιστική πρόκληση του Ριγκς γνωρίζοντας πως αυτό που πρόκειται στην πραγματικότητα να υπερασπιστεί μέσα στο γήπεδο είναι η γυναικεία αξιοπρέπεια κι έξω από αυτό (στην ιδιωτική της ζωή) το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.

Με ατού τις οσκαρικού διαμετρήματος ερμηνείες των Έμα Στόουν - Στιβ Καρέλ, χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται με προβλέψιμη τάξη, τα μηνύματα ακούγονται ηχηρά μα ευτυχώς όχι κραυγαλέα, ενώ τα γεγονότα εξιστορούνται –διά χειρός Σάιμον Μπιούφοϊ στο σενάριο («Άντρες με τα Όλα τους», «Slumdog Millionaire», «127 Ώρες»)– «στρογγυλά» κι εύπεπτα, αποφεύγοντας οτιδήποτε μπορεί να λοξοδρομήσει το φιλμ σε βαθιά και σκοτεινά νερά.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2017. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μάχη των Φύλων

The Battle of the Sexes
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 121 '
  • Τζόναθαν Ντέιτον

Συναισθηματικά μπερδεμένη ως προς τη σεξουαλική της ταυτότητα και σε σύγκρουση με τους ισχυρούς του αμερικανικού τένις για τα οικονομικά δικαιώματα των αθλητριών, η 29χρονη Μπίλι Τζιν Κινγκ δέχεται το 1973 την πρόκληση του 55άρη πρώην πρωταθλητή Μπόμπι Ριγκς για ένα ματς πέντε σετ, το οποίο θα εξελιχτεί σε μια ιστορική «Μάχη των φύλων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.