Loving Vincent

3

Ανεπανάληπτο τεχνικό επίτευγμα (65.000 καρέ ζωγραφισμένα στο χέρι από 125 καλλιτέχνες), το οποίο μέσα από ένα –υποτονικό– «αστυνομικό» μυστήριο προσεγγίζει εικαστικά μια επιμορφωτική ιστορική αλήθεια.

Loving Vincent

Γιος ταχυδρόμου, ο Αρμάν Ρουλέν αναζητά το 1891 τον Τεό βαν Γκογκ για να του παραδώσει την τελευταία επιστολή του αδερφού του Βίνσεντ. Όταν μαθαίνει πως ο Τεό έχει πεθάνει, αρχίζει να αναζητά την αλήθεια πίσω από τη ζωή και τον προ ενός έτους μυστηριώδη θάνατο του διάσημου ζωγράφου. Ανεπανάληπτο τεχνικό επίτευγμα (65.000 καρέ ζωγραφισμένα στο χέρι από 125 καλλιτέχνες), το οποίο μέσα από ένα –υποτονικό– «αστυνομικό» μυστήριο προσεγγίζει εικαστικά μια επιμορφωτική ιστορική αλήθεια.

Loving Vincent - εικόνα 1

Ένα animation το οποίο έχει θέμα τον Βίνσεντ βαν Γκογκ δεν θα μπορούσε να είναι σαν όλα τα άλλα. Και πράγματι η πολωνο-βρετανική παραγωγή, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ντορότα Κομπιέλα και του Χιου Γουέλτσμαν, ο οποίος έχει βραβευτεί με Όσκαρ μικρού μήκους animation το 2008, συνιστά πριν απ’ όλα ένα ανεπανάληπτο τεχνικό επίτευγμα. Εξήντα πέντε χιλιάδες κινηματογραφικά καρέ ζωγραφίστηκαν στο χέρι σαν ζωντανοί πίνακες από 125 καλλιτέχνες σε Πολωνία κι Ελλάδα (!), με μεγάλο μέρος τους να αποτελεί «επιχρωματισμένο» υλικό live action γυρισμάτων με ηθοποιούς (Ντάγκλας Μπουθ, Έλινορ Τόμλινσον, Τζερόμ Φλιν, Σέρσια Ρόναν, Κρις Ο’Ντάουντ και ο θεατρικός Ρόμπερτ Γκούλαζικ ως Βίνσεντ βαν Γκογκ). Η αισθητική τους, πολύ λογικά, αντιγράφει την τεχνοτροπία του Ολλανδού ζωγράφου και προσπαθεί να ζωντανέψει τον αληθινό κόσμο (μας) μέσα από τα μάτια του, να ανακαλύψει το καλλιτεχνικό μυστικό του και να προσεγγίσει εικαστικά μια επιμορφωτική ιστορική αλήθεια – τη ζωή και το έργο του.

Loving Vincent - εικόνα 2

Για να το πετύχει, η ταινία μετέρχεται μιας μυθοπλαστικής ιστορίας, που θέλει τον Αρμάν Ρουλέν, υπαρκτό πρόσωπο του οποίου πορτρέτα είχε φιλοτεχνήσει ο Βαν Γκογκ, να αναζητά το 1891 τον αδερφό του Τεό για να του παραδώσει την τελευταία επιστολή του. Όταν μαθαίνει πως ο Τεό έχει πεθάνει, ο Αρμάν αρχίζει να αναζητά την αλήθεια πίσω από τον προ ενός έτους μυστηριώδη θάνατο του Βίνσεντ, που θεωρήθηκε αυτοκτονία. Το εν λόγω «αστυνομικό» μυστήριο αναπτύσσεται μάλλον προσχηματικά, παρέχοντας στην ουσία βιογραφικές πληροφορίες για τον (κατόπιν) διάσημο Ολλανδό μέσα από συναντήσεις του αυτοσχέδιου ντετέκτιβ με ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Η ρομαντική ιδέα του καταραμένου καλλιτέχνη και της παρεξηγημένης ιδιοφυΐας ενισχύεται, αποσπάσματα επιστολών του Βαν Γκογκ ρίχνουν φως στο συναισθηματικό στρόβιλο που, θαρρείς, πως χίμηξε ανεξέλεγκτος στο τελάρο και γέννησε τη μοντέρνα ζωγραφική, ενώ η τιτάνια και άκρως πρωτότυπη προσπάθεια να μιλήσει για τη ζωγραφική η ίδια η ζωγραφική εντυπωσιάζει, αν και από ένα σημείο και μετά το οπτικό concept είναι καταδικασμένο να επαναλαμβάνει τον εαυτό του.

Πολωνία, Μ. Βρετανία. 2017. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: FILMCENTER ΤΡΙΑΝΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Loving Vincent

3
  • Animation
  • 2017
  • Διάρκεια: 94 '
  • Ντορότα Κομπιέλα Γουέλτσμαν

Γιος ταχυδρόμου, ο Αρμάν Ρουλέν αναζητά το 1891 τον Τεό βαν Γκογκ για να του παραδώσει την τελευταία επιστολή του αδερφού του Βίνσεντ. Όταν μαθαίνει πως ο Τεό έχει πεθάνει, αρχίζει να αναζητά την αλήθεια πίσω από τη ζωή και τον προ ενός έτους μυστηριώδη θάνατο του διάσημου ζωγράφου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.