Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «Blade Runner 2049»

Τριανταπέντε χρόνια μετά το magnum opus του Ρίντλεϊ Σκοτ, το λουσμένο με νέον φώτα σύμπαν του «Blade Runner» επιστρέφει για μια νέα περιπέτεια.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «Blade Runner 2049»

Τριανταπέντε χρόνια μετά το magnum opus του Ρίντλεϊ Σκοτ, το λουσμένο με νέον φώτα σύμπαν του «Blade Runner» επιστρέφει για μια νέα περιπέτεια, όπως την οραματίστηκε ο Καναδός auteur Ντενί Βιλνέβ, με πρωταγωνιστή τον Ράιαν­ Γκόσλινγκ. Αναλύουμε τα κομμάτια του «Blade Runner 2049», τα οποία θα μας προκαλέσουν καινούργια ηλεκτρισμένα όνειρα.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «Blade Runner 2049» - εικόνα 1

Ελάχιστοι κατάλαβαν πλήρως το «Blade Runner» όταν κυκλοφόρησε. Σημείωσε απογοητευτικές επιδόσεις στο box office και οι κριτικοί, κυρίως οι Αμερικανοί, είχαν ανάμεικτα συναισθήματα μετά την προβολή του. Η σημαντική κριτικός­ Πολίν Καέλ, μάλιστα, χρειάστηκε σχεδόν 3.000 λέξεις στο «New Yorker» για να αναλύσει τα σεναριακά του προβλήματα. Ήταν ένα έργο πρωτοφανές, το οποίο συνδύαζε την επιστημονική φαντασία με το φιλμ νουάρ τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε στιλιζάρισμα, με τη σκηνοθεσία να ακολουθεί ένα ασυνήθιστο αφηγηματικό μονοπάτι που απέφευγε τον καταιγισμό δράσης και ανέπτυσσε το δικό του βραδυφλεγή ρυθμό.

Ο πρωτοπόρος συγγρα­φέας Φίλιπ Κ. Ντικ πρόσφερε τις βάσεις στην ταινία με το μυθιστόρημα «Το ηλεκτρικό πρόβατο», που ενέπνευσε τους σεναριογράφους Χάμπτον Φάντσερ και Ντέιβιντ Γουέμπ Πιπλς και τον σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ να σκαρφιστούν μια βαθιά υπαρξιακή περιπέτεια πάνω στις σχέσεις μνήμης, συνείδησης, αντίληψης και πραγματικότητας. Να μας σήμερα, λοιπόν, πάνω από τριάντα χρόνια μετά, να ανυπομονούμε δικαίως για το σίκουελ μιας αρχικά παρεξηγημένης ταινίας, η οποία πλέον θεωρείται κόσμημα της επιστημονικής φαντασίας και του παγκόσμιου σινεμά.

Η ραχοκοκαλιά του σύμπαντος

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «Blade Runner 2049» - εικόνα 2

Για να βρούμε την αρχή της συζήτησης για μια ενδεχόμενη συνέχεια­ του «Blade Runner», πρέπει να πάμε πίσω στο μακρινό 1999. Όλα τα σχέδια συναντούσαν εμπόδια κι εγκαταλείπονταν, έως ότου ο Σκοτ ανακοίνωσε το 2014 πως η παραγωγή του σίκουελ ξεκινά με τον Ντενί Βιλνέβ στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Η επιλογή του Καναδού δημιουργού μπορεί να ξάφνιασε μερικούς, παρότι ό,τι έχει αγγίξει κινηματογραφικά γίνεται χρυσός. Ο ίδιος σε δηλώσεις του ομολόγησε ότι δάκρυσε όταν του έγινε η πρόταση. Το τελικό τεστ του Βιλνέβ ήρθε πέρυσι, οπότε και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας ταινία επιστημονικής φαντασίας με την «Άφιξη», που κέρδισε τις εντυπώσεις και δικαίωσε τον τίτλο του συνεχιστή του «Blade Runner».

Στο σενάριο του σίκουελ επιστρατεύτηκαν ο Μάικλ Γκριν («Λόγκαν», «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές») και ο Χάμπτον Φάντσερ της πρωτότυπης ταινίας, ενώ σύντομα μαθεύτηκαν ο τίτλος και η υπόθεση: στο «Blade Runner 2049» μεταφερόμαστε τριάντα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, όπου ο μπλέιντ ράνερ πράκτορας Κ. ανακαλύπτει ένα μυστικό το οποίο απειλεί την ύπαρξη του κόσμου. Ο μόνος που μπορεί να τον βοηθήσει είναι ο Ρικ Ντέκαρντ, βασικός ήρωας της πρώτης ταινίας κι επίσης μπλέιντ ράνερ, που αγνοείται όλο αυτό το διάστημα. Ο Χάρισον Φορντ θα επανέλθει στον εμβληματικό για τον ίδιο και για το σινεμά ρόλο, ενώ τον χαρακτήρα με το καφκικής έμπνευσης όνομα, που γράφτηκε αποκλειστικά για εκείνον, υποδύεται ο χαρισματικός Ράιαν Γκόσλινγκ.

Αγνή κινηματογραφική απόλαυση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «Blade Runner 2049» - εικόνα 3

Την όψη του «Blade Runner 2049» ανέλαβε να... φιλοτεχνήσει ο 13 φορές υποψήφιος για Όσκαρ διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς, ο μόνος που μπορεί να επαναλάβει τις εικόνες ανείπωτης κινηματογραφικής μαγείας που συνέθεσε ο συνάδελφός του Τζόρνταν Κρόνενγουερθ. Το απαιτητικό του στήσιμο ανάμειξε τους στενούς δρόμους μιας δυστοπικής μητρόπολης, πνιγμένης στον κόσμο, με την αδιάκοπη βροχή που φωτίζεται από τα νέον φώτα των διαφημιστικών πινακίδων. Έξι μήνες μελέτης χρειάστηκε ο Ντίκινς προτού αναλάβει το «Blade Runner 2049». Κιόλας από τα πρώτα τρέιλερ όμως φάνηκε πως παραδίδει ίσως την αρτιότερη δουλειά του, καθώς αναπαριστά με ανατριχιαστική λεπτομέρεια την αύρα του πρωτότυπου sci-fi με κάδρα που κόβουν την ανάσα. Αυτήν τη φορά φαίνεται να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χρυσό αγαλματάκι...

Ποιος όμως θα είναι ο νέος Vangelis; Το σάουντρακ είχε αναλάβει ο Ισλανδός μινιμαλιστής συνθέτης Γιόχαν Γιόχανσον, ο οποίος έχει συνεργαστεί άλλες τρεις φορές με τον Βιλνέβ («Prisoners», «Sicario: Ο Εκτελεστής», «Η Άφιξη»). Η μουσική του, που θυμίζει περισσότερο Φίλιπ Γκλας και λιγότερο Tangerine Dream, φαίνεται πως τελικά δημιούργησε αμφιβολίες στον Βιλνέβ για την επιτυχία του και τελευταία στιγμή άλλαξε κατεύθυνση, αντικαθιστώντας τον με τους Χανς Τσίμερ και Μπέντζαμιν Γουόλφις. Το «Blade Runner 2049» διαθέτει ανθρώπινη ψυχή και την τεχνική αρτιότητα ενός ανδροειδούς κι έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ένα μοντέρνο ορόσημο του sci fi. Ας ελπίσουμε πως δε θα εξελιχτεί σε ακόμη ένα σίκουελ που θα ξεχαστεί «όπως τα δάκρυα στη βροχή»...

Περισσότερες πληροφορίες

Blade Runner 2049

3,5
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2017
  • Διάρκεια: 163 '
  • Ντενί Βιλνέβ

Ένας νεαρός μπλέιντ ράνερ ανακαλύπτει ένα επικίνδυνο, καλά κρυμμένο μυστικό που μοιάζει να συνδέεται με το παρελθόν του και μπορεί να αλλάξει τη σχέση ανθρώπων και ανδροειδών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.