Στο Κέντρο του Κύκλου

2

Γνωστές ιδέες που περισσότερο θίγονται παρά αναλύονται, καθαρή κινηματογραφική ματιά, άκρως θεατρόφιλο target group.

Στο Κέντρο του Κύκλου

Η θεατρική εμπειρία μέσα από τα παρασκήνια καλοκαιρινών παραστάσεων της ομάδας Ρόδα αλλά και τις προσωπικές εξομολογήσεις των μελών της. Γνωστές ιδέες που περισσότερο θίγονται παρά αναλύονται, καθαρή κινηματογραφική ματιά, άκρως θεατρόφιλο target group.

Στο Κέντρο του Κύκλου - εικόνα 1

Βραβευμένος μικρομηκάς («Small Talk», «Στην ΕΛΒΥΝ»), ο Ορφέας­ Περετζής ακολούθησε για επτά ολόκληρα χρόνια την πολυμελή ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Ρόδα και, μέσα από τα παρασκήνια των καλοκαιρινών παραστάσεών της αλλά και τις προσωπικές εξομολογήσεις των μελών της, προσπάθησε να καταγράψει την εμπειρία «της σκηνής». Μια διαδικασία σωματική, ψυχολογική, καλλιτεχνική και πνευματική, την οποία η ταινία επιχειρεί να χτίσει απλά και μεθοδικά. Αρχικά, παράλληλα με τις πρόβες και τις κάθε λογής προετοιμασίες της ομάδας, παρακολουθούμε έναν καθηγητή στατιστικής, μια υπάλληλο, έναν έμπορο ηλεκτρονικών ειδών κι έναν οικοδόμο να μιλάνε για τις ερμηνευτικές περιπέτειές τους.

Πλησιάζουμε έτσι όλο και περισσότερο τη θεατρική σκηνή, το «κέντρο του κύκλου», με το τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ να προσπαθεί, με μια αεικίνητη κάμερα στα παρασκήνια μιας παράστασης αλλά και γραπτά αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μελών της ομάδας, να αποτυπώσει –στα διδάγματα των Γκιόργκι Γκουρτζίεφ και Πίτερ Μπρουκ– τη μυητική, σχεδόν μεταφυσική εμπειρία της υποκριτικής «μεταμόρφωσης». Οι φιλοσοφικές ιδέες απλώς θίγονται, η κινηματογραφική ματιά είναι καθαρή, με δυναμικό και δημιουργικό μοντάζ, ενώ το target group παραμένει άκρως θεατρόφιλο.

Α/Μ. Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 71΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στο Κέντρο του Κύκλου

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 71 '
  • Ορφέας Περετζής

Η θεατρική εμπειρία μέσα από τα παρασκήνια καλοκαιρινών παραστάσεων της ομάδας Ρόδα αλλά και τις προσωπικές εξομολογήσεις των μελών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.