Βικτώρια και Αμπντούλ

2

Αληθινά γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στον διεκπεραιωτή πλέον Φρίαρς για μια χλιαρή βιογραφική δραμεντί και στην αριστοκρατική Ντεντς για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία.

Βικτώρια και Αμπντούλ

Στα 70 της πλέον, η κουρασμένη βασίλισσα Βικτόρια ζει μια βαρετή ρουτίνα, ώσπου η γνωριμία της με τον εξωστρεφή και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ δίνει καινούργιο νόημα στη ζωή της. Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτήν τη σκανδαλώδη φιλική σχέση. Αληθινά γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στον διεκπεραιωτή πλέον Φρίαρς για μια χλιαρή βιογραφική δραμεντί και στην αριστοκρατική Ντεντς για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία.

Βικτώρια και Αμπντούλ - εικόνα 1

Γυρίζοντας 20 χρόνια πίσω­ και στον ρόλο που της χάρισε την πρώτη οσκαρική­ υποψηφιότητά της (ακολούθησαν άλλες έξι, ανάμεσά τους και μια νικηφόρα για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ»), η ντέιμ Τζούντι Ντεντς ενσαρκώνει ξανά τη βασίλισσα Βικτόρια, η οποία μάλιστα εμπλέκεται εκ νέου σε σκάνδαλο. Στη «Μεγαλειοτάτη κυρία Μπράουν» ήταν αυτό που αφορούσε την «άκομψη» σχέση της με τον υπηρέτη Τζον Μπράουν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860, ενώ τώρα μεταφερόμαστε στο 1887, όταν εκείνη –στα 70 της πλέον– ζει μια μοναχική ρουτίνα, γεμάτη βαρετές τελετές κι εθιμοτυπικές συναντήσεις. Τότε θα γνωρίσει τον εξωστρεφή­ και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ, θα εντυπωσιαστεί από την παρουσία του και θα τον κρατήσει κοντά της ως προσωπικό βοηθό, γεγονός που θα δώσει καινούργιο νόημα στη ζωή της.

Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως, ακόμη και ο διάδοχος του θρόνου γιος της με τον Βρετανό πρωθυπουργό («καινούργιο Τζον Μπράουν βρήκαμε», ακούγεται κάποια στιγμή), θα κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν αυτήν την «απρεπή», ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο φιλική σχέση. Η «βασισμένη σε αληθινά γεγονότα... ως επί το πλείστον» ιστορία εμπεριέχει μερικές εύστοχες σκέψεις πάνω στη μοναξιά της εξουσίας, τις οποίες το σενάριο του Λι Χολ («Billy Elliot», «Το Άλογο του Πολέμου») θίγει ξώφαλτσα, εστιάζοντας στην αρτηριοσκληρωτική­, σνομπ και ρατσιστική νοοτροπία της British empire, στην οποία υποτίθεται πως αντιτίθεται σφόδρα η διασημότερη υποστηρίκτριά της! Όπως και στη «Βασίλισσα», ο διεκπεραιωτής ακαδημαϊκών βιογραφιών πλέον Στίβεν Φρίαρς («Φιλομένα», «Το Πρόγραμμα». «Florence: Φάλτσο Σοπράνο») αναζητά κι εδώ το αληθινό, ανθρώπινο πρόσωπο πίσω από το μύθο, αγιογραφώντας μια βασίλισσα της οποίας ο άκαμπτος συντηρητισμός χαρακτήρισε μιαν ολόκληρη εποχή.

Έτσι το άνισο αυτό δράμα, το οποίο ξεκινάει σαν διασκεδαστική σάτιρα και προοδευτικά σοβαρεύει αδικαιολόγητα, λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο ως όχημα για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία της αριστοκρατικής Τζούντι Ντεντς, ένα βλέμμα της οποίας κρύβει όσα δεν μπορούν να περιγράψουν ­χίλιες λέξεις.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Βικτώρια και Αμπντούλ

Victoria and Abdul
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 112 '
  • Στίβεν Φρίαρς

Στα 70 της πλέον, η κουρασμένη βασίλισσα Βικτόρια ζει μια βαρετή ρουτίνα, ώσπου η γνωριμία της με τον εξωστρεφή και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ δίνει καινούργιο νόημα στη ζωή της. Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτήν τη σκανδαλώδη φιλική σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.