Η Αντέλ Ενέλ θα πει και μια κουβέντα παραπάνω...

Η βραβευμένη με δύο Σεζάρ 28χρονη ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην καινούργια ταινία των αδερφών Νταρντέν και μιλάει για τη συνεργασία τους στο «Άγνωστο Κορίτσι», το δυναμικό ταμπεραμέντο της και το κόστος να έχεις το θάρρος της γνώμης σου.

Η Αντέλ Ενέλ θα πει και μια κουβέντα παραπάνω...

Η βραβευμένη με δύο Σεζάρ 28χρονη ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην καινούργια ταινία των αδερφών Νταρντέν και μιλάει για τη συνεργασία τους στο «Άγνωστο Κορίτσι», το δυναμικό ταμπεραμέντο της και το κόστος να έχεις το θάρρος της γνώμης σου.

Η Αντέλ Ενέλ θα πει και μια κουβέντα παραπάνω... - εικόνα 1

Πώς βρεθήκατε στο δρόμο των αδερφών Νταρντέν;
Ήταν παρόντες σε μια εκδήλωση στην οποία παρελάμβανα ένα βραβείο. Στον ευχαριστήριο λόγο μου είπα ένα κρύο αστείο κι ένιω­θα άβολα όλη τη βραδιά, ιδιαίτερα όταν μίλησα μαζί τους. Φαντάστηκα πως θα έκανα πολύ κακή εντύπωση, αλλά τρεις μήνες αργότερα με πήραν τηλέφωνο και μου πρότειναν τον ρόλο. Δεν το σκέφτηκα λεπτό και ξεκινήσαμε πρόβες περίπου για ένα μήνα, ενώ τα απογεύματα συναντούσα μια γιατρό, σύμβουλο στην ταινία, η οποία με βοήθησε σε όλες τις πραγματολογικές λεπτομέρειες. Έτσι πήγα προετοιμασμένη στο γύρισμα, το οποίο κύλησε χωρίς απρόοπτα κι εντάσεις. Οι Νταρντέν είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι άνθρωποι, σκηνοθέτες που συζητούν με τους ηθοποιούς και ακούνε τη γνώμη τους.

Υποδύεστε μια νεαρή για­τρό η οποία, νιώθοντας ενοχές, προσπαθεί να δια­λευκάνει τα αίτια θανάτου μιας μετανάστριας. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία του συγκεκριμένου ρόλου;
Το να μιλάω αργά και καθαρά, όπως και το να κινούμαι ήρεμα. Η Τζενί είναι μια προσηλωμένη γυναίκα, κινείται προσεκτικά και μεθοδικά. Εγώ είμαι εντελώς αντίθετος χαρακτήρας… Έχω άλλωστε φήμη βίαιου και παρορμητικού ανθρώπου.

Έχετε πολλές φορές εκφράσει δημόσια τη γνώμη σας για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κινηματογραφικά και μη. Έχετε μετανιώ­σει για κάποιες από τις δηλώσεις σας;
Επειδή μιλάω από καρδιάς, σκεπτόμενη εκ των υστέρων κάποια πράγματα, μπορεί να τα έλεγα διαφορετικά. Αλλά ακόμη και για το ίδιο θέμα θα πεις διαφορετικά πράγματα σε δύο διαφορετικές στιγμές. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν έχω μετανιώσει για κάτι, αφενός ­γιατί ήμουν πάντα ειλικρινής και αφετέρου γιατί δεν έχω αλλάξει γνώμη πάνω στις πολιτικές και κοινωνικές μου απόψεις.

Πιστεύετε πως οι θαρραλέες θέσεις σας, όπως αυτές για τη θέση της γυναίκας στην κινηματογραφική βιομηχανία ή η δημόσια ευχαριστία σας στη σύντροφό σας σκηνοθέτιδα Σελίν Σιαμά, μπορούν να εμπνεύσουν τους νέους ανθρώπους;
Μακάρι, αλλά δεν το κάνω γι’ αυτό. Δεν έχω κάποιο στόχο λέγοντας τη γνώμη μου, ούτε πιστεύω πως ήταν κάτι σπουδαίο αυτό που έκανα στα Σεζάρ. Είμαι ενστικτώδης, πεισματάρα, εξωστρεφής και δεν θέλω να αυτολογοκρίνομαι. Κανείς δεν πρέπει να το κάνει αυτό στον εαυτό του.

Όλη αυτή η δημόσια έκθεση δεν συνοδεύεται και από υψηλό κόστος;
Το να είσαι ηθοποιός σημαίνει πως κάνεις κάτι το οποίο σου αρέσει, οπότε όσο κουραστικό και ψυχοφθόρο κι αν το νιώθεις κατά στιγμές, τελικά το απολαμβάνεις. Η δημόσια έκθεση είναι κάτι που συνοδεύει αυτήν τη δουλειά, οπότε οφείλεις να την αποδεχτείς. Η τρέλα των media δεν είναι βέβαια κάτι που αντιμετωπίζεις εύκολα και είναι στιγμές που θέλω να κρυφτώ, να φύγω σε ένα μακρινό νησί και να αλλάξω όνομα. Άλλες φορές πάλι το παίρνω πιο ψύχραιμα και άλλες πιο μαχητικά, οπότε και το ευχαριστιέμαι.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Άγνωστο Κορίτσι

La Fille Inconnue
3
  • Κοινωνική
  • 2016
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν

Μια νεαρή γιατρός δεν ανοίγει σε κάποιον που χτυπά το κουδούνι του ιατρείου της μετά το πέρας του ωραρίου στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Το επόμενο πρωί μαθαίνει πως επρόκειτο για μια άγνωστη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή, κάτι που την αναγκάζει να ξεκινήσει μια προσωπική έρευνα για την ταυτότητα και τα αίτια του θανάτου της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.