Παράδοξη Ευτυχία

3

Ένα δράμα σιωπών και ημιτονίων, βασισμένο σε λεπτομέρειες, στις σπουδαίες ερμηνείες των Γκέντεκ - Τουκούρ και σε μια νουβέλα της Σκοτσέζας Α.Λ. Κένεντι.

Παράδοξη Ευτυχία

Εγκλωβισμένη σε έναν τυπικό γάμο και έχοντας χάσει την πίστη της στο Θεό, η Ελένε πέφτει σταδιακά σε βαθιά κατάθλιψη. Αναζητώντας βοήθεια, γνωρίζει έναν διάσημο ψυχολόγο και συγγραφέα με τον οποίο αναπτύσσει μια πλατωνική ερωτική σχέση. Αλλά εκείνος έχει τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει, σε ένα δράμα σιωπών και ημιτονίων, βασισμένο σε λεπτομέρειες, στις σπουδαίες ερμηνείες των Γκέντεκ - Τουκούρ και σε μια νουβέλα της Σκοτσέζας Α.Λ. Κένεντι.

Παράδοξη Ευτυχία - εικόνα 1

Το 2000 ο Σβεν Τάντικεν βρέθηκε υποψήφιος για σπουδαστικό Όσκαρ με τη μικρού μήκους του «Counting Sheep». Η μετέπειτα καριέρα του δεν εξελίχτηκε το ίδιο θεαματικά, αλλά ύστερα από τρεις ταινίες μυθοπλασίας, με σημαντικότερη τη δραμεντί «Οι Φίλοι της Έμα» (2006), ο 43χρονος Γερμανός σκηνοθέτης πιάνει στα χέρια του ένα εξαιρετικό πρώτο υλικό και δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πρόκειται για τη νουβέλα της διάσημης Σκοτσέζας συγγραφέα Άλισον Λουίζ Κένεντι «Original bliss» («Αρχέγονη ευτυχία», εκδ. Οδυσσέας), η οποία προμηθεύει ένα γερό σεναριακό θεμέλιο.

Πάνω του χτίζεται η ιστορία της Ελένε, μιας 55άρας εγκλωβισμένης σε έναν τυπικό, συναισθηματικά στεγνό γάμο. Έχοντας χάσει παράλληλα και την πίστη της στον θεό, η Ελένε πέφτει σταδιακά σε βαθιά κατάθλιψη. Αναζητώντας βοήθεια, γνωρίζει έναν διάσημο ψυχολόγο και συγγραφέα με τον οποίο αναπτύσσει σταδιακά μια πλατωνική ερωτική σχέση. Αλλά εκείνος έχει τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει, ενώ τα βίαια ξεσπάσματα του συζύγου της Ελένε γίνονται ολοένα και πιο ανεξέλεγκτα.

Παράδοξη Ευτυχία - εικόνα 2

Από τη μία πλευρά η πίστη, η διά­ψευση και η (αυτο)τιμωρητική εκτόνωση. Από την άλλη μοντέρνα σπίτια, συνεδριακά κέντρα, πανεπιστημιακοί χώροι, ξενοδοχεία. Ένας κόσμος (κοινωνικά) τακτοποιημένος, αλλά άδειος, ψυχρός κι ένας κόσμος (ψυχολογικά) ασταθής, παθιασμένος και αυτοκαταστροφικός. Η πένα της Κένεντι και ο φακός του Τάντικεν συμπλέκουν υπόγεια την αστική αποξένωση με τα σύγχρονα προσωπικά –από σεξουαλικά έως πνευματικά– αδιέξοδα και αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο η αγωνία για επικοινωνία γίνεται διαστροφή και οι εσωτερικές αναζητήσεις καταθλιπτική απάθεια.

Δεν έχουν την εύκολη απάντηση, την οποία αναζητούν με θάρρος αλλά και υποδόριο χιούμορ στην ψυχή και στο σώμα των ηρώων τους. Το μινόρε αφηγηματικό ύφος, στηριγμένο στις σιωπές, στα βλέμματα και στις λεπτομέρειες, ανάγει την επώδυνη διαδικασία αυτογνωσίας και λύτρωσης σε τελετουργία, με τους Μαρτίνα Γκέντεκ και Ούλριχ Τουκούρ (ξανά μαζί μετά τις «Ζωές των Άλλων») να συνθέτουν ένα σπαρακτικό ερμηνευτικό δίδυμο που… σοκάρει με την αφοπλιστική ειλικρίνειά του.

Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Παράδοξη Ευτυχία

Gleissendes Gluck / Original Bliss
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 102 '
  • Σβεν Τάντικεν

Εγκλωβισμένη σε έναν τυπικό γάμο και έχοντας χάσει την πίστη της στο Θεό, η Ελένε πέφτει σταδιακά σε βαθιά κατάθλιψη. Αναζητώντας βοήθεια, γνωρίζει έναν διάσημο ψυχολόγο και συγγραφέα, με τον οποίο αναπτύσσει μια πλατωνική ερωτική σχέση. Αλλά εκείνος έχει τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".