Υποψίες

3

Ειδικό βραβείο της επιτροπής στη Βενετία για μια πολιτική αλληγορία με σκελετό κοινωνικού δράματος κι έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.

Υποψίες

Ειδικό βραβείο της επιτροπής στη Βενετία για μια πολιτική αλληγορία με σκελετό κοινωνικού δράματος κι έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.

Υποψίες - εικόνα 1

Μετά το ρωμαλέο ρεαλιστικό δράμα «Πέρα Από το Λόφο» (2012) ο Εμίν Αλπέρ επανέρχεται με άλλη μία κινη­ματογραφική αλληγορία πάνω στη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα, που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής στη Βενετία. Θέλοντας να αναδείξει την πολλαπλά ταραγμένη, παγιδευμένη σε έναν αόρατο εμφύλιο πόλεμο καθημερινότητα της χώρας του, ακολουθεί τον Καντίρ, ο οποίος αποφυλακίζεται με τον όρο να γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Εγκαθίσταται σε μια φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης, κοντά στον μικρότερο αδερφό του, και συλλέγει στοιχεία για τους κατοίκους της, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει στα σκουπίδια για βομβιστικά υλικά.

Πάνω στα θεμέλια ενός τυπικού κοινωνικού δράματος, ο Αλπέρ αναπτύσσει ένα βραδείας καύσεως ψυχολογικό θρίλερ, που σκηνή τη σκηνή προσλαμβάνει εφιαλτικές, σχεδόν καφκικές διαστάσεις. Το τέμπο του είναι βαρύ και η αλληγορική διάθεσή του σχεδόν εκβιαστική, μα η ατμόσφαιρά του υποβλητική και η σκηνοθετική του δύναμη εντυπωσιακά αποτελεσματική, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τόσο την ανθρώπινη διάσταση της προσωπικής τραγωδίας όσο και τους μηχανισμούς της καθεστωτικής βίας που παγιδεύει τους πάντες σε έναν παράλογο κύκλο αίματος.

Τουρκία, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Υποψίες

Abluka
3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 119 '
  • Εμίν Αλπέρ

Ο Καντίρ αποφυλακίζεται με τον όρο να γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Εγκαθίσταται σε μια φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης, κοντά στον μικρότερο αδερφό του, και συλλέγει στοιχεία για τους κατοίκους της, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει στα σκουπίδια για βομβιστικά υλικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.