Η Ζωή Μιας Γυναίκας

3

Ο σκηνοθέτης του «Νόμου της Αγοράς» διασκευάζει με σκληρό ρεαλισμό ένα μυθιστόρημα του Γκι ντε Μοπασάν και κερδίζει το βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Η Ζωή Μιας Γυναίκας

Στις αρχές του 19ου αιώνα η κόρη του βαρόνου Λε Περντουί ντε Βο, η Ζαν, μια ευαίσθητη νεαρή γυναίκα, παντρεύεται έναν αριστοκράτη χωρίς μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ξεκινάει την περιπέτεια της ενήλικης ζωής της. Ο σκηνοθέτης του «Νόμου της Αγοράς» διασκευάζει με σκληρό ρεαλισμό ένα μυθιστόρημα του Γκι ντε Μοπασάν και κερδίζει το βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Η Ζωή Μιας Γυναίκας - εικόνα 1

Καίριος και λιτός, ο Στεφάν­ Μπριζέ είχε εντυπωσιάσει πριν από δύο χρόνια με τον νταρντενικό «Νόμο της Αγοράς», ο οποίος χάρισε στον Βενσάν Λιντόν βραβείο ερμηνείας στις Κάνες. Αλλάζοντας εντελώς εποχή και ντεκόρ, διατηρώντας όμως την ανθρωποκεντρική ματιά του, ο 51χρονος Γάλλος διασκευάζει τώρα το παρθενικό μυθιστόρημα του Γκι ντε Μοπασάν, αφηγούμενος άλλη μία ιστορία κοινωνικού εγκλωβισμού δεμένη με τους «νόμους της αγοράς». Μόνο που εδώ οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι κυρίως οικονομικοί μα ηθικοί και πολιτικοκοινωνικοί, το ίδιο όμως ανελαστικοί απέναντι σε κάθε ανθρώπινη «εξαίρεση».

Γραμμένο το 1883, το «Μια ζωή» μας μεταφέρει στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η κόρη του βαρόνου Λε Περντουί ντε Βο, η Ζαν, μια ευαίσθητη, ρομαντική νεαρή­ γυναίκα, δέχεται να παντρευτεί έναν αριστοκράτη χωρίς μεγάλη­ οικονομική επιφάνεια. Ύστερα από σύντομη περίοδο ανεμελιάς η ζωή της θα βυθιστεί στη ρουτίνα και η κρίση θα ξεσπάσει όταν ένα βράδυ πιάσει τον σύζυγό της να την απατά με την υπηρέτριά τους και πιστή παιδική της φίλη.

Η Ζωή Μιας Γυναίκας - εικόνα 2

Αυτή είναι μόνον η αρχή της μακράς ενήλικης περιπέτειας μιας τρυφερής, θαρραλέας, εσωστρεφούς και υπομονετικής γυναίκας του 19ου αιώνα που ανακαλύπτει­ τους… νόμους της ζωής. Περιγράφοντάς τη γλαφυρά, ο Ντε Μοπασάν προσφέρει ένα πλούσιο πρώτο υλικό και δημιουργεί έναν ζωντανό, εύθραυστο μυθιστορηματικό χαρακτήρα και μια δοκιμασία επιβίωσης γεμάτη περίπλοκα ψυχολογικά, οικογενειακά, ηθικά, ακόμη και θρησκευτικά διλήμματα. Διατηρώντας τον αποσπασματικό χαρακτήρα του βιβλίου –η αντίστοιχη ταινία του Αλεξάντρ Αστρίκ (1958) είναι πιο «συγκεντρωμένη» κι εξίσου αποτελεσματική κινηματογραφικά–, ο Μπριζέ χειρίζεται δημιουργικά το πέρασμα του χρόνου και φτάνει τελικά­ βαθιά στην ταραγμένη ψυχή της Ζαν, τα πάθη της οποίας είναι ­διαρκώς ευθυγραμμισμένα με τα ταμπού, τα πρέπει και τα ήθη της εποχής. Μιας εποχής της οποίας η σκληρότητα αναδεικνύεται από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της (από τη μητέρα μέχρι τον παπά) αλλά και από την «ωμότητα» της ρεαλιστικής εικόνας, την ανήσυχη αίσθηση της κάμερας στο χέρι και την ασφυξία του κλειστού, τετράγωνου κάδρου.

Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ζωή Μιας Γυναίκας

Une Vie
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 119 '
  • Στεφάν Μπριζέ

Στις αρχές του 19ου αιώνα η κόρη του βαρόνου Λε Περντουί ντε Βο, η Ζαν, μια ευαίσθητη νεαρή γυναίκα, παντρεύεται έναν αριστοκράτη χωρίς μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ξεκινά την περιπέτεια της ενήλικης ζωής της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.