Το Σινικό Τείχος

1,5

Φαντασμαγορική περιπέτεια, η οποία δεν καταφέρνει να προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα χρυσοποίκιλτο κούφιο θέαμα γεμάτο παιδαριώδη ηθικά διλήμματα, σαθρά κίνητρα, «δανεική» φαντασία και παραφουσκωμένο μεγαλοϊδεατισμό.

Το Σινικό Τείχος

Φαντασμαγορική περιπέτεια, η οποία δεν καταφέρνει να προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα χρυσοποίκιλτο κούφιο θέαμα γεμάτο παιδαριώδη ηθικά διλήμματα, σαθρά κίνητρα, «δανεική» φαντασία και παραφουσκωμένο μεγαλοϊδεατισμό.

Το Σινικό Τείχος - εικόνα 1

Το Χόλιγουντ έχει αρχίσει ήδη από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας να γλυκοκοιτάζει εμπορικά την Ανατολή, ψάχνοντας τρόπους να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του σε μια τεράστια αγορά όπως αυτή της Κίνας. Το «Σινικό Τείχος» αποτελεί την πλέον φιλόδοξη σινο-αμερικανική σύμπραξη, μια περιπέτεια 150 εκατ. δολαρίων (!), η οποία γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Κίνα με τρανταχτά ονόματα στο σενάριο –ο Τόνι Γκιλρόι (σειρά ταινιών «Μπορν») και ο Έντουαρντ Ζούικ («Ο Τελευταίος Σαμουράι») είναι μόνο δύο από αυτούς– και (κυρίως) στο καστ: ο Ματ Ντέιμον και ο Γουίλεμ Νταφόε συμπράττουν ερμηνευτικά με τους Κινέζους σούπερ σταρ Τζινγκ Τανγκ και Άντι Λάου. Η ιστορία μάς ταξιδεύει στο παρελθόν της αχανούς χώρας και στους μύθους που συνοδεύουν το Σινικό Τείχος. Ένας από αυτούς παίρνει τη μορφή επικής περιπέτειας, με ορδές των απόκοσμων πλασμάτων Τάο Τέι να εφορμούν εναντίον της πάνοπλης αυτοκρατορίας.

Το Σινικό Τείχος - εικόνα 2

Ανάμεσα στον πειθαρχημένο στρατό που υπερασπίζεται τα τείχη βρίσκονται και δύο αιχμάλωτοι δυτικοί μισθοφόροι, οι οποίοι βρέθηκαν τυχαία στις φλόγες ενός άνισου πολέμου γυρεύοντας μπαρούτι. Συνδυάζοντας το χολιγουντιανό υπερθέαμα (υψηλής ποιότητας το CGI) και την ασιατική εικαστική δεινότητα (για άλλη μία φορά εντυπωσιακός ο Γιμού), το φιλμ δεν καταφέρνει να γίνει κάτι παραπάνω από μια φαντασμαγορική σαπουνόφουσκα γεμάτη παιδαριώδη ηθικά διλήμματα, σαθρά κίνητρα, «δανεική» φαντασία, παραφουσκωμένο μεγαλοϊδεατισμό (οι Κινέζοι είχαν ανακαλύψει το 1100 μ.Χ. από το αερόστατο μέχρι το… μπάντζι τζάμπινγκ) κι επιφανειακούς πολιτικούς συμβολισμούς για τις σχέσεις Κίνας και Δύσης (εμείς το μπαρούτι και την πίστη, εσείς τον αυθορμητισμό και τον ορθολογισμό). Βέβαια, όταν όλα τα παραπάνω ανατινάζονται στο πεδίο της μάχης, αυτό που μένει είναι ένας μεγαλοπρεπής θρίαμβος των χολιγουντιανών ευκολιών πασπαλισμένων με εξωτική χρυσόσκονη.

Κίνα, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: U.I.P.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σινικό Τείχος

The Great Wall
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 104 '
  • Ζανγκ Γιμού

Δύο αιχμάλωτοι δυτικοί μισθοφόροι βρίσκονται αναπάντεχα μέσα στις φλόγες μιας άνισης μάχης ανάμεσα στον αυτοκρατορικό κινέζικο στρατό και στα απόκοσμα πλάσματα Τάο Τέι που προσπαθούν να διαπεράσουν το Σινικό Τείχος για να κατακτήσουν την αχανή χώρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.