Οι 50 καλύτερες ταινίες του 2016 σύμφωνα με τον Guardian

Δεν παίνεψε τελικά το σπίτι της η αγγλική εφημερίδα στέλνοντας το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» στο νούμερο 42 και έχοντας στην κορυφή της λίστας ένα αμερικανικό animation!

Οι 50 καλύτερες ταινίες του 2016 σύμφωνα με τον Guardian

Δεν παίνεψε τελικά το σπίτι της η αγγλική εφημερίδα στέλνοντας το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» στο νούμερο 42 και έχοντας στην κορυφή της λίστας ένα αμερικανικό animation!

Η αγγλική εφημερίδα Guardian, μπορεί να βρίσκεται στην σκιά του μεγαλειώδους αρτ περιοδικού Sight and Sound, αλλά σίγουρα διαθέτει ένα από τα πιο δυνατά κινηματογραφικά τιμ στην Ευρώπη, με τον κριτικό Πίτερ Μπράντσο να αποτελεί μια τις αιχμηρότερες και πλέον αξιόλογες γραφίδες στο χώρο. Άρα, η λίστα με τις καλύτερες πενήντα ταινίες της χρονιάς σίγουρα είναι ένα από τα σημεία αναφοράς των κινηματογραφικών highlights της χρονιάς.

Ο Guardian φαίνεται να μην εκτίμησε ιδιαίτερα την εικόνα που έδειξε ο Κεν Λόουτς για το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα έξω, στέλνοντας το αγγλικό φιλμ που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» στο νούμερο 42! Η προοδευτική αγγλική εφημερίδα φαίνεται, όμως, να έχει τσακωθεί συνολικά με την… Κρουαζέτ, αφού ο περσινός Φοίνικας «Dheepan. Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα» του Ζακ Οντιάρ βυθίστηκε με τη σειρά του στη θέση 28.

Οι 50 καλύτερες ταινίες του 2016 σύμφωνα με τον Guardian - εικόνα 1
Με το... ζόρι χώρεσε στην πενηντάδα το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς

Τώρα στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το μοναδικό animation «Anomalisa» των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον, μια ριζοσπαστική ματιά πάνω στο είδος που χρησιμοποιεί το φαινόμενο του «uncanny valley» (το άβολο αίσθημα του ανθρώπου μόλις συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα ομοίωμα του είδους του) για να επιτύχει την αποστασιοποίηση του θεατή. Όπως λένε και οι Άγγλοι, masterpiece… Στη δεύτερη θέση έχουμε ένα αριστούργημα του 21ου αιώνα, ο «Γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες, μια ανεπανάληπτη και επώδυνη κατάδυση στον υπαρξιακό ζόφο των κρεματορίων. Την πρώτη τριάδα ολοκληρώνει το «Arrival – H Άφιξη» του Ντενί Βιλνέβ, ένα από τα πλέον εγκεφαλικά sci-fi που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, το οποίο σίγουρα υπερβαίνει τις παγιωμένες συμβάσεις του είδους.
Ας δούμε όπως αναλυτικά την λίστα με τις καλύτερες πενήντα ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με τον Guardian, ένας χρήσιμος οδηγός για να καλύψετε τα όποια σινεφίλ κενά σας.

Το top-50 του Guardian

1 Anomalisa
2 Ο Γιος του Σαούλ
3 Arrival
4 Κάτω από τον Ήλιο
5 Φωτιά στη Θάλασσα
6 Love & Friendship
7 Little Men
8 Η Επιστροφή
9 Weiner
10 Πάρτι με… Λουκάνικα
11 Victoria
12 Η Σιωπηλή Δολοφόνος
13 Νυκτόβια Πλάσματα
14 Το Δωμάτιο
15 Η Μυστική Λέσχη
16 Spotlight: Όλα στο Φως
17 Our Little Sister
18 Paterson
19 Πάση Θυσία
20 Ατίθασες
21 Doctor Strange
22 American Honey
23 Το Μέλλον
24 Deadpool
25 Το Παραμύθι των Παραμυθιών
26 Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται
27 Οι Μισητοί Οκτώ
28 Dheepan. Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα
29 Joy
30 The Childhood of a Leader
31 Arabian Nights: Vols 1-3
32 Το Χρονικό Μιας Αθωότητας
33 Sing Street
34 Ζωούπολη
35 Στην Αγκαλιά του Φιδιού
36 Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς
37 Όλοι Θέλουν από Λίγο!!
38 Από Μακριά
39 Cemetery of Splendour
40 Hunt for the Wilderpeople
41 High-Rise
42 Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ
43 The Witch
44 Wiener-Dog
45 Χαίρε Καίσαρ!
46 The Eagle Huntress
47 Couple in a Hole
48 Το Βιβλίο της Ζούγκλας
49 Η Φαμίλια
50 The Neon Demon

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.