Ο Χορευτής

2,5

Μια μυθιστορηματική προσωπικότητα μάς ξεναγεί στο μαγικό όσο και ανθρωποφάγο κόσμο του κλασικού χορού.

Ο Χορευτής

Μια μυθιστορηματική προσωπικότητα μάς ξεναγεί στο μαγικό όσο και ανθρωποφάγο κόσμο του κλασικού χορού.

Ο Χορευτής - εικόνα 1

Η τελευταία ταινία του βραβευμένου με Emmy και υποψήφιου για Όσκαρ μικρού μήκους ντοκιμαντέρ («Blood Ties: The Life and Work of Sally Mann») Στίβεν Κάντορ επιβεβαιώνει πόσο πιο εύκολο είναι να βρεις σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα αληθινή ιστορία απ’ όσο να κατασκευάσεις μια αντίστοιχα συναρπαστική μυθοπλασία. Διότι το σημείο εκκίνησης του «Χορευτή», η ζωή και η καριέ­ρα του enfant terrible του σύγχρονου χορού Σεργκέι Πολούνιν, είναι ήδη ένα ιδιαίτερα καυτό και αμφιλεγόμενο θέμα, με τον Αμερικανό έμπειρο ντοκιμαντερίστα να θέτει μέσα από αυτό μια σειρά από γενικότερα επίκαιρα ερωτήματα.

Γεννημένος στη Χερσώνα της Ουκρανίας το 1989, ο Σεργκέι Πολούνιν κατάφερε να αξιοποιήσει το έμφυτο χορευτικό ταλέντο του και να σπουδάσει στο Κίεβο χάρη στις θυσίες της φτωχής οικογένειάς του. Για να εξοικονομηθούν τα δίδακτρα, ο πατέρας του έφυγε για να δουλέψει στην Πορτογαλία και η γιαγιά του στην Ελλάδα. Τίποτα δεν μπορούσε να ανακόψει πλέον την ανοδική­ πορεία του, αφού στα 19 του χρόνια έγινε ο νεαρότερος σολίστας των Βασιλικών Μπαλέτων του Λονδίνου. Γνήσιος σταρ, ο «διάδοχος του Νουρέγιεφ» εντυπωσίασε τους πάντες τόσο με τις χορευτικές επιδόσεις όσο και με την αντισυμβατική εκτός σκηνής ζωή του (τατουάζ, πάρτι, ναρκωτικά), ενώ στα 22 του παραιτήθηκε εντελώς ξαφνικά από τα Βασιλικά Μπαλέτα κι έφυγε για τη Ρωσία.

Ο Χορευτής - εικόνα 2

Αφηγούμενος μέσα από συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό μια κλασική ιστορία θεαματικής ανόδου, θορυβώδους πτώσης και λυτρωτικής επανάκαμψης, ο «Χορευτής» σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας χαρισματικής, πολυτάραχης προσωπικότητας. Δεν αποκαλύπτει πολλά για την αυστηρά προσωπική ζωή του ήρωα, αλλά φέρνει στο προσκήνιο –ως καταφύγιο και ως βάσανο– το θέμα της οικογένειας και δουλεύει στο φόντο τα ζητήματα της προκαθορισμένης από άλλους πορείας στη ζωή, του τιμήματος του ταλέντου, του κόστους των προσωπικών επιλογών και της δια­χείρισης της επιτυχίας. Συγκινεί με τον τρόπο που «συμπαραστέκεται» στον αυτοκαταστροφικά θαρραλέο Σεργκέι και αποκαλύπτει μια σε πολλούς άγνωστη πτυχή του μαγικού όσο και ανθρωποφάγου κόσμου του κλασικού χορού.

Μ. Βρετανία, Ρωσία. 2016. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Χορευτής

Dancer
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 85 '
  • Στίβεν Κάντορ

Η θαυμαστή όσο και αυτοκαταστροφική καριέρα του Ουκρανού Σεργκέι Πολούνιν, του σπουδαιότερου σύγχρονου χορευτή, ο οποίος στα 19 του χρόνια έγινε ο νεαρότερος σολίστας των Βασιλικών Μπαλέτων του Λονδίνου και στα 22 του παραιτήθηκε από αυτά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.