Κερτ Ράσελ: Οι σκληροί δεν χορεύουν

Μετά τους «Μισητούς Οκτώ», ο 65χρονος tough guy πρωταγωνιστεί στο «Τσεκούρι Από Κόκκαλο» κι αποδεικνύει πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος πιο… γουέστερν Αμερικανός σταρ απ’ αυτόν.

Κερτ Ράσελ: Οι σκληροί δεν χορεύουν

Μετά τους «Μισητούς Οκτώ», ο 65χρονος tough guy πρωταγωνιστεί στο «Τσεκούρι Από Κόκκαλο» κι αποδεικνύει πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος πιο… γουέστερν Αμερικανός σταρ απ’ αυτόν.

Κερτ Ράσελ: Οι σκληροί δεν χορεύουν - εικόνα 1

Ο Σνέικ Πλίσκεν, ο πρωταγωνιστής του «Απόδραση Από την Νέα Υόρκη» του Τζον Κάρπεντερ, αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πλέον ακαταμάχητους χαρακτήρες της κινηματογραφικής επιστημονικής φαντασίας. Ταυτισμένος μαζί του, ο Κερτ Ράσελ δεν έμεινε παρ’ όλα αυτά στη σκιά του, αλλά πρόσθεσε μερικούς ακόμα ρόλους που θα τον συνοδεύουν στη σινεφίλ αιωνιότητα – από τον ΜακΡίντι της «Απειλής» ως τον Γουάιατ Ερπ της «Σύγκρουσης στον Πράσινο Βάλτο» και τον Στάντμαν Μάικ του «Death Proof».

Τώρα κάνει μια δυναμική επιστροφή πρώτα ως John «The Hungman» Ruth στους «Μισητούς Οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο και κατόπιν ως Φράνκλιν Χαντ, μυστακοφόρος σερίφης της Άγριας Δύσης στο «Τσεκούρι από Κόκκαλο». «Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πάει καλά μια ταινία», λέει ο ίδιος, ενώ το νέο του γουέστερν έχει ήδη αρχίσει να αποκτάει διαστάσεις cult. «Μερικές φορές οι ταινίες βγαίνουν σε λάθος χρόνο ή παρεξηγούνται. Δεν ξέρω γιατί, αλλά για κάποιο λόγο αυτά τα φιλμ με τραβάνε». Θυμάται την υποδοχή που είχε η «Απειλή» του 1982, η οποία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με τον «Εξωγήινο» του Σπίλμπεργκ και γελάει: «Ουπς! Λάθος τέρας!»

Κερτ Ράσελ: Οι σκληροί δεν χορεύουν - εικόνα 2
Με την Τζένιφερ Τζέισον Λι στους Μισητούς Οκτώ

Γεννημένος το 1951, ο Κερτ Ράσελ παίζει σε ταινίες από τα 11 χρόνια του, υπογράφοντας το 1966 δεκαετές συμβόλαιο με την Walt Disney. Εκείνη την εποχή και στα γυρίσματα της οικογενειακής κομεντί «The One and Only, Genuine, Original Family Band» (1968) θα πρωτογνωρίσει την κατά έξι χρόνια μεγαλύτερή του και μετέπειτα σύντροφό του Γκόλντι Χον. Από τα πιο αγαπητά ζευγάρια, είναι μαζί από το 1983, σε μια από τις ευτυχέστερες σχέσεις στα χρονικά του Χόλιγουντ. Το 2003 μετακόμισαν μάλιστα στο Βανκούβερ, ώστε να μπορέσει ο γιος τους να παίξει χόκεϊ στην ομάδα της πόλης. Κάτι το οποίο ο Κερτ Ράσελ δεν είχε καταφέρει, αφού ως φέρελπις επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί πρόωρα, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού του στον ώμο.

Κερτ Ράσελ: Οι σκληροί δεν χορεύουν - εικόνα 3
Σνέικ Πλίσκεν στο Απόδραση Από την Νέα Υόρκη

Στο «Τσεκούρι από Κόκκαλο» ερμηνεύει και πάλι ένα σκληροτράχηλο εκπρόσωπο του νόμου, με αποστολή να κρατήσει την ειρήνη στη παραμεθόριο πόλη Μπράιτ Χόουπ. Αυτή δεν θα κρατήσει όμως πολύ, όταν Ινδιάνοι κανίβαλοι απαγάγουν τρεις ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και τη γυναίκα ενός ράντσερ (Πάτρικ Γουίλσον). Αυτό κάνει τον σερίφη Χαντ να οδηγήσει ένα τετραμελές απόσπασμα σε μια απόμακρη, επικίνδυνη τοποθεσία με αποστολή να τους διασώσει. «Νομίζω πως δεν μπορείς να κατατάξεις εύκολα αυτή την ταινία», λέει ο ίδιος για το ντεμπούτο του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κρεγκ Ζάλερ. «Μπορείς να την χαρακτηρίσεις σαν ένα θρίλερ-γουέστερν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Εγώ το λέω κόμικς-γουέστερν». Και καταλήγει, «δεν ξέρω πολλές τέτοιες ταινίες και σίγουρα κανένα γουέστερν».

Κερτ Ράσελ: Οι σκληροί δεν χορεύουν - εικόνα 4
Στάντμαν Μάικ στο Death Proof

Ο Ράσελ νιώθει περήφανος για το «Τσεκούρι από Κόκκαλο», μια αιματοβαμμένη, πολυδιάστατη αλληγορία που επαινέθηκε από τους Αμερικανούς έως και τους Έλληνες κριτικούς. Ένα από τα θέματά της είναι οι ηθικές αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε ο μύθος της Άγριας Δύσης, κάποια άλλα εκείνα της αρρενωπότητας, της βίας και της συλλογικής ευθύνης. «Μου θύμισε πόσο διαφορετικοί είναι οι άντρες στην Αμερική σήμερα από ότι ήταν πριν από εκατό χρόνια», λέει. «Αυτοί οι άντρες ήταν περήφανοι και όταν μίλαγαν ο ένας στον άλλον κοιτιόντουσαν στα μάτια. Οι ήρωες της ταινίας δεν έχουν ιδέα που πάνε να μπλέξουν, αλλά δεν έχει σημασία γιατί όλοι έχουν μια αίσθηση ευθύνης, για τον έναν ή τον άλλο λόγο».

Ακούγεται παλιομοδίτης, άποψη την οποία διατηρεί και απέναντι στο σινεμά γενικότερα. «Το «Τσεκούρι…» είναι μια δουλειά αγάπης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εννοώ πως δεν υπάρχουν λεφτά σε αυτό, το κάνεις γιατί θες να το δεις να γίνεται. Θα γυρίσω ακόμα πολύ λίγες τέτοιες ταινίες, γιατί δεν ξέρω κατά πόσο το αξίζουν. Είναι σωματικά σκληρές, πρέπει να τις κάνεις γρήγορα, σε τρεις εβδομάδες πάνω κάτω, αλλά νομίζω πως τα πήγαμε περίφημα, νομίζω πως τα καταφέραμε. Οι καρδιές όλων των ηθοποιών ήταν πραγματικά μέσα σε αυτό. Όλοι δούλεψαν για ψίχουλα και περάσαμε καλά, περνώντας δύσκολα».

Έχοντας τελειώσει τα γυρίσματα της δραματικής περιπέτειας του Πίτερ Μπεργκ «Deepwater Horizon» δίπλα στον Μαρκ Γουόλμπεργκ, μιας αληθινής ιστορίας οικολογικής καταστροφής που προκάλεσε το 2010 η διαβόητη πετρελαιοκηλίδα της BP, ο Κερτ Ράσελ βρίσκεται τώρα στο πλατό του «Fast 8», ερμηνεύοντας ξανά τον μυστηριώδη πράκτορα του FBI που βοηθά τον Ντομ Τορέτο και την «Fast & Furious» παρέα του. Μακριά από τις κάμερες, όμως, οι μέρες του είναι γεμάτες… φίνο αλκοόλ.

Ο 65χρονος σταρ διαχειρίζεται τα κρασιά GoGi στους καλιφορνέζικους λόφους της Σάντα Ρίτα, λίγο έξω από τη Σάντα Μπάρμπαρα. Το μέρος το ερωτεύτηκε ενώ γύριζε το «Death Proof», παντρεύοντας το καινούριο του πάθος με την εκτροφή αγελάδων στο ράντσο του στο Άσπεν. «Δεν είναι κάτι που απλά του κόλλησα το όνομα μου πάνω του. Έχουμε ένα σοβαρό, σύνθετο και γευστικό pinot noir, με πλούσιο σώμα. Όπως κάθε τι που κάνω, παίρνω πλέον τη δουλειά του οινοποιού πολύ στα σοβαρά».

Περισσότερες πληροφορίες

Τσεκούρι Από Κόκκαλο

Bone Tomahawk
3,5
  • Γουέστερν
  • 2015
  • Διάρκεια: 132 '
  • Κρεγκ Ζάλερ

Όταν μια φυλή κανίβαλων Ινδιάνων απάγει τη σύζυγο ενός ράντσερ, ο σερίφης του Μπράιτ Χόουπ οργανώνει ένα απόσπασμα που ξεκινά για να τη φέρει πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.