Το «Ζ» του Κώστα Γαβρά ξανά στις Κάνες

Η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της θρυλικής ταινίας του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ σκηνοθέτη προβλήθηκε στο πλαίσιο του «Cannes Classics».

Το «Ζ» του Κώστα Γαβρά ξανά στις Κάνες

Σαραντά έξι χρόνια μετά το Χρυσό Φοίνικα το «Ζ» του Κώστα Γαβρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών τίμησε ξανά τον σπουδαίο Ελληνογάλλο σκηνοθέτη. Στο πλαίσιο του τμήματος «Cannes Classics» προβλήθηκε η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της αριστουργηματικής ταινίας σε επίσημη προβολή με το κοινό να χειροκροτεί όρθιο το σκηνοθέτη. Στην προβολή παρευρέθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό ο οποίος εγκωμίασε το έργο του βραβευμένου σκηνοθέτη για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα και να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων την προβολή παρακολούθησαν και ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, η σύζυγος του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Γαβρά, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Αλέξης Γρίβας, ο διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης Σερζ Τουμπιανά, η διευθύντρια του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου, Φρεντερίκ Μπρεντάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της Αλγερίας όπου γυρίστηκε το «Ζ», Νερσούν Μπολιχίλ και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφίας.

Το «Ζ» του Κώστα Γαβρά ξανά στις Κάνες - εικόνα 1
Κώστας Γαβράς

Ο Κώστας Γαβράς δήλωσε πως χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία του ελληνικού σινεμά και γενικότερα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό ενώ σημείωσε για τον ομότεχνό του Γιώργο Λάνθιμο και για την υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα ταινία του, «Αστακός», ότι: «Είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει». Το «Ζ» πρόκειται να τιμηθεί και στο φεστιβάλ της Λυών όπου μαζί με άλλες σημαντικές ταινίες του Κώστα Γαβρά πρόκειται να προβληθεί τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.