Πήγαμε στα γυρίσματα της πρώτης ελληνικής 3D ταινίας

Η δημιουργική ομάδα της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας «Νήσος» επιστρέφει με την τρισδιάστατη κωμωδία καταστάσεων «Ο Μαγικός Καθρέφτης». Το «α» πήγε στα γυρίσματα, μίλησε με τους συντελεστές της ταινίας και είδε το πρώτο ελληνικό 3D εγχείρημα εν τη γενέσει.

Πήγαμε στα γυρίσματα της πρώτης ελληνικής 3D ταινίας

Η δημιουργική ομάδα της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας «Νήσος» επιστρέφει με την τρισδιάστατη κωμωδία καταστάσεων «Ο Μαγικός Καθρέφτης». Το «α» πήγε στα γυρίσματα, μίλησε με τους συντελεστές της ταινίας και είδε το πρώτο ελληνικό 3D εγχείρημα εν τη γενέσει.

Πήγαμε στα γυρίσματα της πρώτης ελληνικής 3D ταινίας - εικόνα 1
Οι πρωταγωνιστές Μάκης Παπαδημητρίου και Ζέτα Δούκα σε... τρυφερές στιγμές

Σε τόσα γυρίσματα έχω πάει, αυτή είναι η πρώτη φορά που μου έβαλαν τα... γυαλιά με το που πάτησα το πόδι μου στο πλατό. «Βάλ’ τα και δες αποτέλεσμα», μου λέει ο παραγωγός της ταινίας Γιάννης Ιακωβίδης κρατώντας ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά. Και πράγματι τα είδα όλα τρισδιάστατα. Ο πρωταγωνιστής Μάκης Παπαδημητρίου σουλατσάριζε με το χιτώνα του στο πρώτο επίπεδο, την ίδια στιγμή που το φόντο είχε ζωντανέψει με τη βοήθεια του 3D. «Κουραστήκαμε πολύ να τα καταφέρουμε­. Κάναμε πολλές πατέντες και δοκιμές», μου λέει ο Ιακωβίδης και αμέσως σκέφτομαι ότι το ελληνικό δαιμόνιο και η καπατσοσύνη μέχρι και τρισδιάστατη τεχνολογία είναι ικανά να φτιάξουν.

Τρισδιάστατο ταξίδι στο χρόνο
Η δημιουργική ομάδα που είχε υπογράψει τη μεγάλη εμπορική επιτυχία­ «Νήσος» πριν από μία εξαετία επιστρέφει δριμύτερη με τον «Μαγικό­ Καθρέφτη». Εκτός από την εταιρεία­ παραγωγής Black Orange, στη σκηνοθεσία ξαναβρίσκεται ο πολυπράγμων Χρήστος Δήμας, ενώ το σενάριο υπογράφει και πάλι το συγγραφικό δίδυμο Έλενα Σολωμού - Κωστής Παπαδόπουλος. Ένα καινούργιο πρόσωπο, o Μάκης Παπαδημητρίου, ερμηνεύει τον πρωταγωνιστή αρχαιολόγο, ο οποίος βρίσκει ένα «μαγικό καθρέφτη» που θα προκαλέσει απρόσμενα ταξίδια στο χρόνο και κωμικοτραγικά παιχνίδια της τύχης. Εμείς τον... συναντήσαμε στην Αρχαία Ελλάδα – και πιο συγκεκριμένα στο εξαιρετικής πιστότητας σκηνικό που έχει στηθεί στο πρώτο ελληνικό Χρηματιστήριο στην οδό Πεσμαζόγλου.
Ένας θρόνος, μερικά ανάκλιντρα, ένας ασπιδοφόρος στρατιώτης, νεαρές καλλονές με αρχαιοελληνική περιβολή συνθέτουν το τρισδιάστατο κάδρο του γυρίσματος. Κάπου εκεί μέσα, με ένα μήλο στο χέρι, ο Παπαδημητρίου τρέχει να πιάσει το μαγικό καθρέφτη που περνάει από μπροστά του, αλλά σκοντάφτει σε ένα σκαμνί. Ο Έλληνας ηθοποιός­ με το έμφυτο σλάπστικ ταλέντο προκαλεί το γέλιο των συντελεστών σε κάθε take. Αυτό θα πει ιδανικός πρωταγωνιστής...

Ελληνική κωμωδία σε 3D
O Γιάννης Ιακωβίδης μου εξηγεί για ποιο λόγο αποφάσισε να καινοτομήσει. «Προέκυψε από την αγωνία να βρούμε έναν ωραίο κι έξυπνο τρόπο για να γυρίσει το κοινό στις αίθουσες». Πίσω από την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια της πρώτης 3D ελληνικής ταινίας βρίσκεται ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αργυροηλιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε να συνθέσει από το μηδέν μια κάμερα που θα κινηματογραφούσε στερεοσκοπικά. «Παραγγείλαμε εξαρτήματα από το εξωτερικό και φτιάξαμε ένα σύστημα με δύο κάθετες κάμερες κι έναν καθρέφτη», μου λέει φανερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Από τη πλευρά του ο Χρήστος Δήμας τονίζει τη σημασία της ομαδικότητας στο όλο εγχείρημα. «Διάβασα manuals, είδα βιντεάκια στο YouΤube και διά­βασα πράγματα που βρήκα στο internet για να μάθω τα κόλπα του 3D. Η αλήθεια είναι όμως ότι αν δεν ήμασταν ενωμένοι σαν γροθιά, δεν θα τα καταφέρναμε». Όπως έλεγαν λοιπόν και στην Αρχαία Ελλάδα «εν τη ενώσει η ισχύς»...

Η ταινία κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 2016 από τη Feelgood.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.