1001 Γραμμάρια

3

Μια κινηματογραφικά πλάγια ματιά στη ρομαντική κομεντί, το σατιρικό δράμα και την κοινωνιολογική παρατήρηση – λιτή, ταπεινή και απολαυστικά ανάλαφρη.

1001 Γραμμάρια

Όταν η Μαρίε, υπάλληλος στη νορβηγική Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών, ταξιδεύει στο Παρίσι για το ετήσιο «συνέδριο του κιλού», μια σειρά γεγονότων την αναγκάζουν να ζυγίσει τη ζωή της με διαφορετικό τρόπο. Μια κινηματογραφικά πλάγια ματιά στη ρομαντική κομεντί, το σατιρικό δράμα και την κοινωνιολογική παρατήρηση – λιτή, ταπεινή και απολαυστικά ανάλαφρη.

1001 Γραμμάρια - εικόνα 1

Σε μια εντυπωσιακά γόνιμη σεζόν για το νορβηγικό σινεμά («Με Σειρά Εξαφάνισης», «Δεσποινίς Τζούλια», «Στο Σκοτάδι» αλλά και η σουηδική συμπαραγωγή «Ανωτέρα Βία») έρχεται τώρα να προστεθεί και μια ανάλαφρη δραμεντί ενός βετεράνου Σκανδιναβού δημιουργού, του γνωστού μας από τις «Ιστορίες Κουζίνας», την «Καινούργια Ζωή του Κυρίου Ο’Χόρτεν» αλλά και το αγγλό­φωνο «Factotum» Μπεντ Χάμερ. Κομψός σεναριογράφος, στιλάτος χιουμορίστας και μελετητής των πικάντικων λεπτομερειών της καθημερινότητας, ο 59χρονος Νορβηγός διερωτάται στα «1001 Γραμμάρια» πάνω στο βάρος της ανθρώπινης ζωής, «το βαρύτερο φορτίο της οποίας είναι το να μην κουβαλάει τίποτα μαζί της».
Τη σοφία της παραπάνω ρήσης θα διαπιστώσει η Μαρίε, μια επιστήμονας στη διαδικασία διαζυγίου, η οποία δουλεύει στη νορβηγική Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών. Ιδανική εκπρόσωπος ενός ζυγισμένου μέχρι γραμμαρίου και μετρημένου μέχρι χιλιοστού κόσμου τον οποίο ο Χάμερ παρατηρεί με «γεωμετρικό» σαρκασμό και χαμηλότονη, μα ξεκαρδιστική ειρωνεία, θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι για το ετήσιο «συνέδριο του κιλού», όπου το νορβηγικό πρωτότυπο του χιλιοστογράμμου (90% πλατίνα και 10% ιρίδιο) θα μετρηθεί για να επιβεβαιωθεί το απόλυτα σωστό βάρος του.

Μια σειρά γεγονότων, που ξεκινούν από την απώλεια και φτάνουν στον έρωτα, θα αναγκάσουν τη Μαρίε να ζυγίσει κι εκείνη εκ νέου τη ζωή της, αυτήν τη φορά με δια­φορετικό τρόπο. Ή μάλλον να τη δει υπό δια­φορετική οπτική, η οποία για τον Μπεντ Χάμερ συνδυάζει τη γαλλική αλά Ζακ Τατί φινέτσα με το σκανδιναβικό αλά Άκι Καουρισμάκι αποστασιοποιημένο χιούμορ. Μια κινηματογραφικά πλάγια ματιά στη ρομαντική κομεντί, το σατιρικό δράμα και την κοινωνιολογική παρατήρηση – λιτή, ταπεινή και απολαυστικά ανάλαφρη.

Νορβηγία. 2014. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

1001 Γραμμάρια

1001 Gram
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 93 '
  • Μπεντ Χάμερ

Όταν η Μαρίε, υπάλληλος στη νορβηγική Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών, ταξιδεύει στο Παρίσι για το ετήσιο «συνέδριο του κιλού», μια σειρά γεγονότων την αναγκάζουν να ζυγίσει τη ζωή της με διαφορετικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.