Σε Επιφυλακή

2,5

Κοινωνικός ρεαλισμός και πειστικές ερμηνείες σε μια σκηνοθετικά πεζή, έντιμη, αλλά όχι απόλυτα πειστική κινηματογραφική πρόταση.

Σε Επιφυλακή

Ο Σερίφ, ένας άντρας που εργάζεται ως ιδιωτικός φύλακας και μελετά για να μπει σε μια σχολή νοσηλευτικής, προσπαθεί να αφήσει πίσω το παράνομο παρελθόν του, το οποίο θα τον αναγκάσει σε μια σειρά από μοιραίες αποφάσεις. Κοινωνικός ρεαλισμός και πειστικές ερμηνείες σε μια σκηνοθετικά πεζή, έντιμη, αλλά όχι απόλυτα πειστική κινηματογραφική πρόταση.

Σε Επιφυλακή - εικόνα 1

Από τον «Προφήτη» και το «Zero Dark Thirty» μέχρι το πρόσφατο «Μακριά Από τους Ανθρώπους», ο αλγερινής καταγωγής Ρεντά Καντέμπ έχει ξεχωρίσει σε μια σειρά από χαμηλότονους ρόλους στους οποίους αφήνει το διακριτικό ερμηνευτικό του σημάδι. Ακριβώς ό,τι κάνει και στο «Σε Επιφυλακή», το σκηνοθετικό ντεμπούτο της διευθύντριας φωτογραφίας Μαριάν Ταρντιέ, στο οποίο υποδύεται έναν τριαντάρη σεκιουριτά που επιστρέφει στο σπίτι της μητέρας του και διαβάζει για να μπει σε σχολή νοσηλευτικής.
Ενώ ξεκινά μια τρυφερή σχέση με τη νεαρή δασκάλα Τζενί (η Αντέλ της «…Αντέλ» σε σύντομη παρουσία), προσπαθεί να απαλλαγεί από τη σχεδόν καθημερινή παρενόχληση μιας ομάδας παιδιών που συχνάζουν στο εμπορικό κέντρο στο οποίο εργάζεται. Σιωπηλός, κινούμενος αργά και με διεισδυτικό βλέμμα, ο Καντέμπ δίνει στον επιφυλακτικό όσο και ονειροπόλο Σερίφ την αρρενωπή ανασφάλεια ενός ανθρώπου ο οποίος, πάντα «σε επιφυλακή», αναζητά τη θέση του στον κόσμο­.

Σε Επιφυλακή - εικόνα 2

Με ένα αβέβαιο παρελθόν, που τον συνδέει με τον μικροκακοποιό Ντεντά, κρατά χαμηλό προφίλ, ενώ μοιάζει να «ξέρει τα κόλπα», χωρίς όμως να θέλει να ξαναμπλεχτεί με αυτά. Η Ταρντιέ τον περιγράφει λιτά μα καίρια, ο Καντέμπ του προσδίδει βάθος χαρακτήρα, αλλά με τη λίγο πολύ προβλέψιμη σεναριακή εξέλιξη η πορεία του μοιάζει σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη. Το μοτίβο της αναγκαστικής-τελευταίας-δουλειάς με τον Ντεντά, το αναπόφευκτο μπλέξιμο με τους πιτσιρικάδες, το δίλημμα με την Τζενί – όλα τα βλέπεις να έρχονται, έστω και με χαμηλή ταχύτητα, από μακριά και το αποστασιοποιημένο δράμα να μεταμορφώνεται σε αστυνομικό/γκανγκστερικό θρίλερ. Με κινηματογραφικά πεζό, αλλά τουλάχιστον έντιμο τρόπο, χωρίς υπερβολές και χωρίς να χάνει τη σταθερά κοινωνική του στόχευση.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σε Επιφυλακή

Qui Vive
2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 83 '
  • Μαριάν Ταρντιέ

Ο Σερίφ, ένας άντρας που εργάζεται ως ιδιωτικός φύλακας και μελετά για να μπει σε μια σχολή νοσηλευτικής, προσπαθεί να αφήσει πίσω το παράνομο παρελθόν του, το οποίο θα τον αναγκάσει σε μια σειρά από μοιραίες αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.