Αδέσποτα Σκυλιά

2,5

Σιωπηλό, με πλάνα μεγάλης διάρκειας δράμα για εκπαιδευμένους σινεφίλ, το οποίο απέσπασε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ Βενετίας.

Αδέσποτα Σκυλιά

Μια μοναχική γυναίκα και ένας αλκοολικός άντρας με δύο παιδιά, τα οποία συντηρεί με μεγάλη δυσκολία, συναντιούνται στη σύγχρονη Ταϊπέι. Σιωπηλό, με πλάνα μεγάλης διάρκειας δράμα για εκπαιδευμένους σινεφίλ, το οποίο απέσπασε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ Βενετίας.

Αδέσποτα Σκυλιά - εικόνα 1

Από τους διασημότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού σινεμά της Άπω Ανατολής, ο γεννημένος στη Μαλαισία Ταϊβανός σκηνοθέτης Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ έχει βραβευτεί σε κάθε μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ (Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για το «Vive l’Amour» το 1994), μόνο όμως τα «Ταξιδιάρικα Σύννεφά» του (Αργυρή Άρκτος στο Βερολίνο το 2005) έχουν μέχρι τώρα προβληθεί στο ελληνικό εμπορικό κύκλωμα. Και αυτό γιατί­ το αφηγηματικό στιλ του είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει ο μέσος θεατής, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και ο εκπαιδευμένος σινεφίλ.

Τα «Αδέσποτα Σκυλιά» απαιτούν λοιπόν γερή υπομονή και καθαρό βλέμμα, ακόμη κι έτσι όμως δεν είμαι εντελώς βέβαιος για την τελική «ανταπόδοση». Διότι­ είναι φορές που η ποιητικίζουσα διάθεση, εδώ δεμένη με έναν υποτίθεται γυμνό ρεαλισμό, γίνεται­ αισθητικός αυτοσκοπός που απλώς χρησιμοποιεί την πλοκή και τους χαρακτήρες, αν και αυτοί οι τελευταίοι είναι μάλλον... καταχρηστικοί όροι. Τα «Αδέσποτα­ Σκυλιά» απλώς περιγράφουν αφαιρετικά την προσπάθεια ενός αλκοολικού πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στην Ταϊπέι ως άνθρωπος-πινακίδα (κρατώντας σιωπηλός μια διαφημιστική ταμπέλα). Τα μικρά περιφέρονται μόνα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ καταφεύγουν όλοι μαζί σε κάτι χαλάσματα, μέχρι που η συνάντησή τους με μια μοναχική γυναίκα­ τους δίνει ελπίδες για μια αλλαγή ζωής.

Αδέσποτα Σκυλιά - εικόνα 2

Το φιλμ απέσπασε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο προπέρσινο Φεστιβάλ Βενετίας, εντυπωσιάζοντας με το απαθές, εικαστικά περίτεχνο (κοντινά ανθρώπων εναλλάσσονται με γενικά πλάνα τοπίων, θερμά και ψυχρά χρώματα έρχονται σε αντιπαράθεση, θορυβώδεις ήχοι και σιωπή διασταυρώνονται) και αποστασιοποιημένο βλέμμα του πάνω στην αλλοτρίωση της σύγχρονης αστικής ζωής. Ένα σινεμά με αντονιονικές μνήμες, οπτικές και θεματικές εμμονές, συμβολισμούς (η διαρκής παρουσία του υγρού στοιχείου) αλλά και την εσωστρέφεια ενός Απιτσατπόνγκ Ουερασεθάκουλ («Ο Θείος Μπούν­μι…»), συνδυασμός αναμφίβολα ενδιαφέρων και τολμηρός, άλλο τόσο όμως αυτάρεσκα auteur-ίστικος, πραγματική πρόκληση για έναν γενναίο κινηματογραφόφιλο θεατή.

Ταϊβάν, Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 138΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Αδέσποτα Σκυλιά

Jiao You / Stray Dogs
2,5
  • Σινεφίλ
  • 2013
  • Διάρκεια: 138 '
  • Τσάι Μινγκ-λιάνγκ

Μια μοναχική γυναίκα και ένας αλκοολικός άντρας με δυο παιδιά, τα οποία συντηρεί με μεγάλη δυσκολία, συναντιούνται στη σύγχρονη Ταϊπέι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.