«O Aστακός» του Γιώργου Λάνθιμου στο διαγωνιστικό του 68ου Φεστιβάλ των Κανών

Η νέα, αγγλόφωνη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη με πρωταγωνιστές τους Ρέιτσελ Βάις και Κόλιν Φάρελ διεκδικεί το φετινό Χρυσό Φοίνικα.

«O Aστακός» του Γιώργου Λάνθιμου στο διαγωνιστικό του 68ου Φεστιβάλ των Κανών

Ήταν κοινό μυστικό στους κινηματογραφικούς κύκλους ότι η νέα, αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «O Aστακός» («The Lobster») χτυπά δυνατά μια θέση στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του σπουδαιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου. Ο Έλληνας σκηνοθέτης είχε ξαναβρεθεί, εξάλλου, στην Κρουαζέτ με τον «Κυνόδοντα» το 2009, αλλά στο παράλληλο τμήμα του «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Τώρα, έφτασε η ώρα και η στιγμή για να διεκδικήσει ο Γιώργος Λάνθιμος το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, μια τεράστια επιτυχία τόσο για τον ίδιο, όσο και για το ελληνικό σινεμά

Η τελευταία φορά που Έλληνας σκηνοθέτης βρέθηκε στο διαγωνιστικό των Κανών ήταν το μακρινό 1998, όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κέρδισε με το «Μια Αιωνιότητα Και Μια Μέρα» τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ για να βρούμε μια μη αγγελοπουλική συμμετοχή πρέπει να ταξιδέψουμε στο μακρινό 1977 και να... θυμηθούμε την «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη! Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά από τον θρίαμβο του Αγγελόπουλου στην Κρουαζέτ, λοιπόν, ο Γιώργος Λάνθιμος φιλοδοξεί να επαναλάβει το κινηματογραφικό του κατόρθωμα, κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης. Βέβαια, ο ανταγωνισμός στο 68ο Φεστιβάλ των Κανών είναι κάτι παραπάνω από υψηλός. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι μαζί με τον Λάνθιμο στο διαγωνιστικό τμήμα φιγουράρουν τα ονόματα των Τοντ Χέινς, Ζακ Οντιάρ, Χιροκάζου Κόρε-Έντα, Ματέο Γκαρόνε, Νάνι Μορέτι, Πάολο Σορεντίνο, Γκας Βαν Σαντ και Ντενίς Βιλνέβ.

«O Aστακός», το σενάριο του οποίου συνυπογράφουν ο μόνιμος συνεργάτης Ευθύμη Φιλίππου και ο Γιώργος Λάνθιμος, αναφέρεται σε «μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, εκεί όπου ζουν οι μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους». Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ, Λεά Σεϊντού, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια.

«O Aστακός» είναι μια διεθνής συμπαραγωγή, με την Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά.

Ας δούμε αναλυτικά τις δεκαπέντε ταινίες που θα δούμε στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Φεστιβάλ των Καννών που γίνεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου
.
«Carol» του Τοντ Χέινς
«Macbeth» του Τζάστιν Κούρτζελ
«Dheepan » του Ζακ Οντιάρ
«La Loi du March» του Στεφάν Μπριζέ
«Marguerite and Julien» της Βαλερί Ντονζελί
«The Tale of Tales» του Ματέο Γκαρόνε
«The Assassin» του Χου Χσιάο-Xσιέν
«Mountains May Depart» Ζία Ζιάνγκ Κε
«Our Little Sister» Χιροκάζου Κόρε-Έντα
«The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου
«Mon Roie» της Μαϊουέν
«Mia Madre» του Νάνι Μορέτι
«Son of Saul» του Λάζλο Νέμες
«Youth» του Πάολο Σορεντίνο
«Louder Than Bombs» του Γιόακιμ Τρίερ
«Sea of Trees» του Γκας Βαν Σαντ
«Sicario» του Ντενίς Βιλνέβ

Εκτός Διαγωνισμού θα προβληθούν:
«Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» του Τζορτζ Μίλερ
«Inside Out» των Πιτ Ντόκτερ, Ρονάλντο Ντελ Κάρμεν
«Irrational Man» του Γούντι Άλεν
«The Little Prince» του Μαρκ Όσμπορν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.