Όμορφη Νιότη

3

Ανεργία, social media και συναισθηματικά αδιέξοδα στη ρεαλιστική καταγραφή μιας κυρίαρχης νοτιοευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Όμορφη Νιότη

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Για να εξοικονομήσουν χρήματα συμμετέχουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος. Ανεργία, social media και συναισθηματικά αδιέξοδα στη ρεαλιστική καταγραφή μιας κυρίαρχης νοτιοευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Όμορφη Νιότη - εικόνα 1

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Στη «Μοναξιά» του 2007 ήταν πέντε γυναίκες αυτές οι οποίες έρχονταν αντιμέτωπες με τη μαδριλένικη καθημερινότητα, με τον Χάιμε Ροζάλες να υιοθετεί και πάλι έναν ντοκιμαντερίστικο, ελάχιστα­ στιλιζαρισμένο τρόπο παρακολούθησης της αλληλεπίδρασης της ισπανικής πρωτεύουσας και των κατοίκων της. Κολλώντας στα πρόσωπα και τα σώματα, η κάμερά του αποκτά άμεση επαφή με τους ορκισμένους να πορευτούν από κοινού ήρωες (σαν να προσπαθεί να τους ενώσει ακόμη πιο σφιχτά), ό,τι όμως παραμονεύει έξω από το κάδρο είναι αποφασισμένο να τους κρατήσει χωριστά. Ακριβώς αυτήν την αντίθεση, η οποία ξεκινά αθόρυβα και γιγαντώνεται σε δύναμη που καταστρέφει ζωές, επιχειρεί να περιγράψει η «Όμορφη Νιότη», που βλέπει τα οικονομικά προβλήματα να πιέζουν από την αρχή τους δύο χαλαρούς 20άρηδες. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, εκείνοι δεν θα διστάσουν ακόμη και να πρωταγωνιστήσουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος. Μια σεναριακή στροφή η οποία δεν συνοδεύεται από μελοδραματική φόρτιση και βρίσκει το λιγότερο ξένοιαστο πλέον ζευγάρι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει μαζί την πρόκληση της ανατροφής ενός παιδιού.

Όμορφη Νιότη - εικόνα 2

Επιστρατεύοντας αυτοσχεδιασμούς, υλικό σε 16 mm και εικόνες που τράβηξαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, ο Χάιμε Ροζάλες καταγράφει με απέριττη αμεσότητα μια κυρίαρχη νοτιο-ευρωπαϊκή πραγματικότητα «παγιδευμένη» ανάμεσα στην ανεργία, στα social media και τα κάθε λογής συναισθηματικά αδιέξοδα. Αν και φλερτάρει με τη γοητεία της μιζέριας, ο 45χρονος Καταλανός σκηνοθέτης δεν της παραδίδεται, «παλεύοντας» άλλοτε με διαλογικές σεκάνς (οι άντρες μιλούν για το Google και οι γυναίκες για τη δουλειά), άλλοτε με τολμηρές αφηγηματικές ελλείψεις και άλλοτε με εικόνες-μέσα-στις-εικόνες να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό) εισβάλλει στο (δια)προσωπικό και το μετατρέπει σε… πολίτη τρίτης διαλογής στη Γερμανία.

Ισπανία, Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Όμορφη Νιότη

Hermosa Juventud
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 102 '
  • Χάιμε Ροζάλες

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Για να εξοικονομήσουν χρήματα συμμετέχουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.