Τα «αγωνιστικά» βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η αυλαία της αγαπημένης τρικολόρ διοργάνωσης δόθηκαν την Τρίτη 24/3 στην αίθουσα Δαναός, με το βραβείο της κριτικής επιτροπής να πηγαίνει στους «Αγωνιστές».

Τα «αγωνιστικά» βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Ήταν μια ακόμη εβδομάδα, η 17η για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια της οποίας το γαλλικό σινεμά ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις αθηναϊκές αίθουσες. Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2015 έριξε αυλαία την Τρίτη 24/3 στον κινηματογράφο Δαναός, σε μια σικάτη τελετή λήξης που παρουσίασε το δίδυμο Δανάη Σκιάδη- Άλεξ Κάβδας.

H φετινή κριτική επιτροπή, που είχε για πρόεδρο τον σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα, και μέλη τον σκηνοθέτη Στεφάν Φενκινός, την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, τη συγγραφέα Έρση Σωτηροπούλου και τον ηθοποιό Βασίλη Δογάνη, έδωσε το βραβείο της στην ταινία «Οι Αγωνιστές» («Les Combattants»). To ανορθόδοξο καλοκαιρινό λαβ στόρι του Τομά Κεγί, μετά τις Κάνες έφυγε με βραβεία στις αποσκευές του και από την Αθήνα.

Η κριτική επιτροπή βράβευσε με τιμητική διάκριση το «Μακριά Από Τους Ανθρώπους»Loin Des Homes»), το εξαιρετικό δράμα του Νταβίντ Ελοφέν που προβάλλεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού Fischer 2015 πήγε στην ταινία έναρξης «Οικογένεια Μπελιέ» («La Famille Bélier») του Ερίκ Λαρτιγκό. Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια της δραμεντί ενηλικίωσης Καρίν Βιάρ επισκέφτηκε την Αθήνα τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ. Το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ μετακομίζει την τρέχουσα εβδομάδα (26/3 –1/4) στη συμπρωτεύουσα και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα-κόσμημα του Ολύμπιον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.