Όχθες

2

Το ατμοσφαιρικό, λυρικό σκηνοθετικό άγγιγμα του Πάνου Καρκανεβάτου («Αθανασία») πασχίζει μάταια να υποστηρίξει ένα σεναριακά αδύναμο υλικό.

Όχθες

Ο Γιάννης είναι ένας εσωστρεφής νεαρός φαντάρος που υπηρετεί ως ναρκαλιευτής στον Έβρο. Όταν γνωρίσει τη Χρύσα, μια γυναίκα που περνά λαθρομετανάστες από απέναντι, θα προσπαθήσει να την πείσει να φύγουν μαζί και να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Αλληγορικό δράμα όπου ποίηση και ρεαλισμός δυσκολεύονται να συνυπάρξουν, καθώς το ατμοσφαιρικό, λυρικό σκηνοθετικό άγγιγμα του Πάνου Καρκανεβάτου («Αθανασία») πασχίζει μάταια να υποστηρίξει ένα σεναριακά αδύναμο υλικό.

Όχθες - εικόνα 1

«Μεταίχμιο», «Χώμα και Νερό», «Αθανασία». Ήρωες ανάμεσα σε δύο κόσμους κατοικούν το σύμπαν του Πάνου Καρκανεβάτου, ο οποίος προσπαθεί με έναν ανάλογο κινηματογραφικό τρόπο να συνταιριάξει στις εικόνες του το ρεαλισμό με την ποίηση, τον άνθρωπο και τη φύση, την παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα. «Χωρισμένη στα δύο» είναι λοιπόν και η τελευταία ταινία του, η οποία εξελίσσεται δίπλα σε ένα φυσικό όσο και ανθρώπινο σύνορο, τον Έβρο. Εκεί υπηρετεί ως φαντάρος ο Γιάννης, ένας εσωστρεφής και μοναχικός νέος που αναλαμβάνει εθελοντικά χρέη ναρκαλιευτή. Με τη διμοιρία του, προσπαθεί να καθαρίσει ένα ναρκοπέδιο δίπλα στο ποτάμι, σημείο διέλευσης μεταναστών, πολλοί από τους οποίους δεν φτάνουν ποτέ στην «από δω» πλευρά. Όταν ένα βράδυ ο Γιάννης γνωρίσει τη Χρύσα, μητέρα ενός κοριτσιού­, η οποία περνά λαθρομετανάστες από απέναντι, θα την ερωτευτεί και θα προσπαθήσει να την πείσει να φύγουν μαζί για μια καινούργια ζωή.

Όχθες - εικόνα 2

Με τις πρώτες, in media res σκηνές ενός αυτοκινητικού ατυχήματος, οι «Όχθες» μας προετοιμάζουν για την τραγική (;) κατάληξη της φυγής. Το διαρκές φλερτ του Γιάννη με το θάνατο μοιάζει δύσκολο να μείνει ατιμώρητο, μια και τα κάθε λογής σύνορα που επιχειρούν να διασχίσουν οι άνθρωποι ζητούν το τίμημά τους. Αναζητώντας το ανάμεσα σε δύο χώρες, έναν άντρα και μια γυναίκα, το παρελθόν και το παρόν αλλά και το καθημερινό με το αόρατο, το υπερβατικό, ο Καρκανεβάτος αφηγείται τρυφερά μια μάλλον προβλέψιμη και φορτωμένη συμβολισμούς ερωτική ιστορία. Πατώντας στερεά στη γη, ο χαρακτήρας της Χρύσας δίνει στη θεατρική Έλενα Μαυρίδου την ευκαιρία να χτίσει ένα γεμάτο ρόλο, σε αντίθεση με αυτόν του αλαφροΐσκιωτου Γιάννη (φιλότιμες οι προσπάθειες του Αντρέα Κωνσταντίνου), η «μεταφυσική» διάσταση του οποίου μένει μέχρι τέλους εντελώς ξεκρέμαστη και η ψυχολογική προσέγγισή του απόλυτα απλοϊκή. Έτσι, χωρίς πειστικές δραματικές εντάσεις γύρω τους, το ατμοσφαιρικό, λυρικό σκηνοθετικό άγγιγμα μπορεί να σπρώχνει, δεν αρκεί όμως για να περάσει τους δύο εραστές «απέναντι».

Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία. 2014. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Όχθες

2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 96 '
  • Πάνος Καρκανεβάτος

Ο Γιάννης είναι ένας εσωστρεφής νεαρός φαντάρος που υπηρετεί ως ναρκαλιευτής στον Έβρο. Όταν γνωρίσει τη Χρύσα, μια γυναίκα που περνά λαθρομετανάστες από απέναντι, θα προσπαθήσει να την πείσει να φύγουν μαζί και να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.