Επιχείρηση: Μαύρη Θάλασσα

2,5

Αναπόφευκτα σεναριακά κλισέ και έντονη αγωνία συνωστίζονται σε μια κλειστοφοβική περιπέτεια με παλιομοδίτικο άρωμα και έντονες πολιτικές αναφορές.

Επιχείρηση: Μαύρη Θάλασσα

Ένας άνεργος κυβερνήτης υποβρυχίων αναλαμβάνει να βρει το χρυσάφι που κρύβει ένα βυθισμένο στη Μαύρη Θάλασσα γερμανικό πολεμικό υποβρύχιο. Με ένα παμπάλαιο σκάφος και ένα βρετανορωσικό πλήρωμα στα πρόθυρα «εμφυλίου», ξεκινά μια άκρως ριψοκίνδυνη αναζήτηση. Αναπόφευκτα σεναριακά κλισέ και έντονη αγωνία συνωστίζονται σε μια κλειστοφοβική περιπέτεια με παλιομοδίτικο άρωμα και έντονες πολιτικές αναφορές.

Επιχείρηση: Μαύρη Θάλασσα - εικόνα 1

Η ταινία ξεκινά με εικόνες­ του Χίτλερ, του Στάλιν και μονταρισμένο υλικό από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που μας προετοιμάζουν για ένα παράξενο, πολλαπλών αναγνώσεων ταξίδι στο χρόνο. Στο πρώτο­ επίπεδο αυτό έχει να κάνει με ένα πολύτιμο φορτίο το οποίο αναπαύεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για το χρυσάφι που κουβαλούσε ένα βυθισμένο­ πλέον γερμανικό υποβρύχιο, το οποίο αναλαμβάνει να βρει και να ανασύρει στην επιφάνεια ο Ρόμπινσον.
Κυβερνήτης υποβρυχίων που απολύεται ξαφνικά από τη δουλειά του, ο τελευταίος αρπάζει απ’ τα μαλλιά μια «ύποπτη», αλλά πολλά υποσχόμενη ευκαιρία. Ένας μυστηριώδης εργοδότης τον αγκαζάρει για ένα ταξίδι στον επικίνδυνο βυθό της Μαύρης Θάλασσας με αντάλλαγμα σχεδόν το μισό θησαυρό που θα διασώσει. Αγωνιώντας να αποδείξει την αξία του, ο μοναχικός και αποξενωμένος πλέον από την οικογένειά του θαλασσόλυκος σαλπάρει από τη Σεβαστούπολη με ένα ρώσικο υποβρύχιο της συμφοράς κι ένα ακόμη χειρότερο πλήρωμα, προσπαθώντας να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία του γερμανικού «θησαυροφυλακίου» αλλά και να αποφύγει το ρώσικο στόλο ο οποίος περιπολεί στην περιοχή.

Επιχείρηση: Μαύρη Θάλασσα - εικόνα 2

Σε ένα δεύτερο επίπεδο το ταξίδι στο χρόνο που επιχειρεί η ταινία έχει να κάνει με μια μεταπολεμική, ψυχροπολεμική πραγματικότητα η οποία δηλώνει πάντα παρούσα. Το δωδεκαμελές πλήρωμα του υποβρυχίου, αποτελούμενο από Βρετανούς και Ρώσους πρώην στρατιωτικούς, φυγόδικους και κάθε λογής τυχοδιώκτες, αντανακλά έναν (γλωσσικά και πολιτισμικά) διχασμένο κόσμο, έμπλεο οργής, απληστίας και καχυποψίας. Ο Ρόμπινσον, ένας μοντέρνος πλοίαρχος Αχάμπ του «Μόμπι Ντικ», υπόσχεται στους άντρες του ένα δίκαιο μοίρασμα των ευρέτρων, με ίσο μερίδιο στον καθέναν. Έτσι όμως όσο λιγότεροι δηλώσουν παρόντες στην τελική μοιρασιά τόσο μεγαλύτερο θα είναι το μερτικό του καθενός. Κάτι το οποίο αυξάνει κατακόρυφα τον πυρετό του χρυσού του πληρώματος, δίνοντας παράλληλα τις αφορμές για μια σειρά από ξεκάθαρες, πολιτικά και ταξικά χρωματισμένες σεναριακές νύξεις ενάντια σε μια ξέφρενα καπιταλιστική, δέσμια του κέρδους και απάνθρωπη πραγματικότητα.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ντοκιμαντέρ («One Day in September») και άνισος ως σκηνοθέτης μυθοπλασίας («Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκοτίας», «Ο Αετός της Αυτοκρατορίας») Κέβιν ΜακΝτόναλντ υπογράφει μια έντονης αγωνίας κλειστοφοβική περιπέτεια με παλιο­μοδίτικο άρωμα (ακόμη ένα ταξίδι στον –κινηματογραφικό– χρόνο για την ταινία). Χρησιμοποιεί όλα τα κλισέ της πλοκής που θα μπορούσαμε εκ των προτέρων να φανταστούμε, φλερτάρει με την υπερβολή, διατηρεί όμως από την αρχή μέχρι το τέλος μια αφηγηματική στιβαρότητα, οδηγεί την ιστορία του σε ένα πειστικό φινάλε και τολμά να δέσει το ψυχολογικό θρίλερ του με άμεσες εξω-υδάτινες αναφορές. Όπως το ότι πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκεται τελικά μια άπληστη Agora…
Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Επιχείρηση: Μαύρη Θάλασσα

Black Sea
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 114 '
  • Κέβιν ΜακΝτόναλντ

Ένας άνεργος κυβερνήτης υποβρυχίων αναλαμβάνει να βρει το χρυσάφι που κρύβει ένα βυθισμένο στη Μαύρη Θάλασσα γερμανικό πολεμικό υποβρύχιο. Με ένα παμπάλαιο σκάφος και ένα βρετανορωσικό πλήρωμα στα πρόθυρα «εμφυλίου», ξεκινά μια άκρως ριψοκίνδυνη αναζήτηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.