«50 Αποχρώσεις του Γκρι»: πώς γεννήθηκε ένα mainstream κινηματογραφικό φαινόμενο

Η κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου βιβλίου της σειράς έχει δημιουργήσει ήδη ένα μικρό μιντιακό πανικό, με τους πάντες να περιμένουν να σπάσει τα εισπρακτικά κοντέρ.

«50 Αποχρώσεις του Γκρι»: πώς γεννήθηκε ένα mainstream κινηματογραφικό φαινόμενο

Η κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου βιβλίου της σειράς «50 αποχρώσεις του γκρι» έχει δημιουργήσει ήδη ένα μικρό μιντιακό πανικό, με τους πάντες να περιμένουν το ερωτικό φιλμ να σπάσει τα εισπρακτικά κοντέρ. Ας δούμε όμως πώς φτάσαμε μπροστά σε αυτό το δυναμικό κινηματογραφικό φαινόμενο...

Εν αρχή ην το «Λυκόφως»
Όλα ξεκίνησαν όταν η τηλεοπτική­ παραγωγός Ε.Λ. Τζέιμς αποφάσισε κατά τη διάρκεια της μετάβασής της προς τη δουλειά να γράψει στο μοδάτο online λογοτεχνικό site www.fanfiction.net μια ιστορία που θα είχε για πρωταγωνιστές το ζευγάρι της τριλογίας του «Λυκόφωτος» της Στέφανι Μέγερ. Στον «Αφέντη του σύμπαντος» όμως η Μπέλα δεν γνώριζε τη σεξουαλική ενηλικίωση με το «δάγκωμα» του Έντουαρντ, αλλά με τα S/M βίτσια του. Όταν το πικάντικο περιεχόμενο της ιστορίας ανάγκασε την Τζέιμς να εγκαταλείψει το fanfiction και να αλλάξει ονόματα στους ήρωές της, το δημιουργικό φιτίλι για μία από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές επιτυχίες όλων των εποχών είχε ήδη ανάψει για τα καλά...

Η πενηντάχρονη συγγραφέας έσπασε­ την ιστορία σε τρία βιβλία, στα οποία η άβγαλτη φοιτήτρια φιλολογίας Αναστάζια Στιλ γνώριζε τον επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι και μαζί με αυτόν την (αρκετές φορές επώδυνη) σεξουαλική ηδονή. Το πρώτο από αυτά, οι «50 αποχρώσεις του γκρι» κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2011 ως e-book, σπάζοντας όποιο εκδοτικό ρεκόρ βρήκαν μπροστά τους. Η συνέχεια ήταν εξίσου εντυπωσιακή, αφού η τριλογία της Ε.Λ. Τζέιμς­ έχει ήδη πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν ήδη ξεπεράσει τα 340.000.

«50 Αποχρώσεις του Γκρι»: πώς γεννήθηκε ένα mainstream κινηματογραφικό φαινόμενο - εικόνα 1

Η μεταφορά στο σινεμά
Όπως ήταν λογικό, ο πλειστηριασμός για την απόκτηση των δικαιωμάτων της κινηματογραφικής μεταφοράς της ερωτικής τριλογίας ήταν μέχρι τελικής πτώσης. Τελικά στις αρχές του 2012 η Universal και η Focus κατάφεραν να νικήσουν τα ανταγωνιστικά στούντιο, βάζοντας αμέσως μπροστά την παραγωγή­ της πρώτης ταινίας. Τα ονόματα που ακούστηκαν για τη σκηνοθεσία και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν πολλά. Τελικά η Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον («Όλοι Θέλουν Λίγη Αγάπη») ήταν αυτή που ανέλαβε τη σκηνοθεσία, μάλλον για να διατηρήσει την κυρίαρχη θηλυκή ματιά στο τελικό αποτέλεσμα.

Όσο για το πρωταγωνιστικό δίδυμο, οι παραγωγοί ακολούθησαν τη συνταγή του «Λυκόφωτος» και προτίμησαν τους νέους, ωραίους και κινηματογραφικά άφθαρτους Τζέιμι Ντόρναν - Ντακότα Τζόνσον. Η μιντιακή τρέλα που συνόδευσε κάθε πληροφορία σχετικά με το «50 Αποχρώσεις του Γκρι» πριν από την κυκλοφορία του στις αίθουσες ήταν πρωτοφανής. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το online trailer είδαν 100 εκατ. θεατές μέσα στο 2014, ο μεγαλύτερος αριθμός όλων των εποχών. Όσο για τη χώρα μας, η προπώληση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 30.000 εισιτήρια και αρκετές προβολές που είναι ήδη sold out!

Περισσότερες πληροφορίες

Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι

Fifty Shades of Grey
1,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 125 '
  • Σαμ Τέιλορ Τζόνσον

Η άβγαλτη φοιτήτρια Αναστάζια γνωρίζει τον γοητευτικό εκατομμυριούχο Κρίστιαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Η ορμητική ερωτική τους σχέση γρήγορα καταλήγει στο κολασμένο κόκκινο δωμάτιο του Γκρέι. Μπροστά στη θέα μαστιγίων, χειροπεδών και λοιπών ερωτικών βοηθημάτων, η τελειόφοιτος φοιτήτρια της αγγλικής λογοτεχνίας πρέπει να αποφασίζει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του ανθρώπου που αγαπά...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.