Σόφι Φάινς: «Ο Σλαβόι Ζίζεκ είναι αστείος, εξαιρετικά ακριβής και συνεργάσιμος»

Η Αγγλίδα σκηνοθέτης, ένα από τα μέλη της γνωστής κινηματογραφικής οικογένειας των Φάινς, έρχεται στην Αθήνα με αφορμή το «Arts & Docs».

Σόφι Φάινς: «Ο Σλαβόι Ζίζεκ είναι αστείος, εξαιρετικά ακριβής και συνεργάσιμος»

Η Αγγλίδα ντοκιμαντερίστρια είναι ένα από τα πέντε αδέλφια Φάινς που ασχολούνται με το σινεμά, με τον δυο φορές υποψήφιο για Όσκαρ Ρέιφ να είναι σίγουρα το πιο διάσημο. Η φιλμογραφία της Σόφι Φάινς περιλαμβάνει τα απολαυστικότατα «Ο Κινηματογραφικός Οδηγός για Διεστραμμένους» και «Οδηγός Ιδεολογίας για Διεστραμμένους» με πρωταγωνιστή τον Σλοβένο διανοούμενο-σταρ Σλαβόι Ζίζεκ. Η Αγγλίδα σκηνοθέτις λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα με αφορμή τη συμμετοχή της στο αφιέρωμα «Arts & Docs» που γίνεται στην Ταινιοθήκη (5-11/2) μιλά στο «α» για τη συνεργασία της με τον Ζίζεκ, αλλά και τον Γερμανό εικαστικό Άνσελμ Κίφερ. Η Σόφι Φάινς θα αποκαλύψει πολλά περισσότερα στο masterclass που θα παραδώσει την Κυριακή 8/2 (4 μ.μ.) στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι) στα αγγλικά.

Σόφι Φάινς: «Ο Σλαβόι Ζίζεκ είναι αστείος, εξαιρετικά ακριβής και συνεργάσιμος» - εικόνα 1
Η Σόφι Φάινς έρχεται στην Αθήνα με αφορμή το αφιέρωμα "Arts & Docs" που γίνεται στην Ταινιοθήκη από τις 5-11/2

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σου με τον Σλαβόι Ζίζεκ;
Εγώ πήρα την πρωτοβουλία να τον προσεγγίσω. Έχοντας διαβάσει τα βιβλία του και έχοντας παρακολουθήσει κάποιες από τις διαλέξεις που είχε δώσει στο Λονδίνο αποφάσισα να κάνουμε μαζί κάτι διαφορετικό στο σινεμά.

Ο Ζίζεκ είναι ταυτόχρονα πνευματώδης και αστείος. Είναι έτσι και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;
Ναι. Είναι την ίδια στιγμή αστείος, εξαιρετικά ακριβής και συνεργάσιμος. Είναι πραγματικά υπέροχο να δουλεύεις μαζί του. Είναι πολύ γενναιόδωρος με τους ανθρώπους.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ «Χορταριασμένες Πόλεις» που θα δούμε στο «Arts & Docs» και το οποίο αναφέρεται στο έργο του Γερμανού εικαστικού Άνσελμ Κίφερ;
Παρακολουθώ τη δουλειά του από τη δεκαετία του ’80. Από τότε που τον ανακάλυψα τον είχα συναντήσει αρκετές φορές. Επικοινώνησε μαζί μου όταν έφυγα από το open air studio με τις πρωτότυπες δημιουργίες του στο Μπαρζάκ της Γαλλίας. Νομίζω ότι ήθελε να υπάρχει μια ταινία τεκμηρίωσης που να δείχνει τι ακριβώς έχει δημιουργήσει εκεί.

Ποιος είναι ο λόγος που έχεις επιλέξει το είδος του ντοκιμαντέρ και όχι αυτό της μυθοπλασίας. Υπάρχει περίπτωση να δούμε μια ταινία μυθοπλασίας από τη Σόφι Φάινς στο άμεσο μέλλον;
Θα ήθελα να δουλέψω στη μυθοπλασία. Αλλά μου αρέσει επίσης να δημιουργώ εικόνες τεκμηρίωσης και στη συνέχεια να τις «πειράζω» στο μοντάζ. Κατά τη διάρκεια του μοντάζ συναντάς πολλές εκπλήξεις…

Είναι περίεργο, αλλά και τα πέντε αδέλφια Φάινς ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το σινεμά. Αλήθεια, συμβουλεύεσαι τα αδέλφια σου σε σχέση με τις ταινίες σου; Ζητάς ή ζητάνε από εσένα την άποψή σου;
Μερικές φορές ανταλλάσσουμε σημειώσεις για τις ταινίες που κάνουμε. Μας αρέσει πάρα πολύ να βλέπουμε ο ένας τη δουλειά του άλλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.