Όλος ο Ταρκόφσκι στην Ταινιοθήκη

Ένα αναδρομικό αφιέρωμα (12-18/2) προβάλει την πλήρη φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι, θυμίζοντας μας γιατί το σινεμά του σπουδαίου Ρώσου παραμένει κάτι παραπάνω από επίκαιρο.

Όλος ο Ταρκόφσκι στην Ταινιοθήκη

Έχουν περάσει εικοσιεννιά χρόνια από την στιγμή που ο σπουδαίος Ρώσος άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι. Το σινεμά του Αντρέι Ταρκόφσκι, όμως, αρνείται πεισματικά να βγάλει ρυτίδες, στοιχειώνοντας μέχρι και σήμερα την 7η Τέχνη... Η μεταφυσική, εξάλλου, υπήρξε από τις αγαπημένες θεματικές του.

Μετά τα πρόσφατα αφιερώματα στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και τον Ελία Καζάν, η Ταινιοθήκη έρχεται να θυμίσει στο αθηναϊκό κοινό το έργο ενός ακόμη μεγάλου κινηματογραφιστή –για πολλούς του σπουδαιότερου όλων των εποχών. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει και τις επτά μεγάλου μήκους ταινίες του, οι οποίες αποτελούν σπουδές πάνω στην κινηματογραφική αισθητική και παράλληλα αφορμές για να αναπτυχθούν δεκάδες υπαρξιακά/φιλοσοφικά ερωτήματα στην οθόνη. Πέρα από τα μεγάλου μήκους αριστουργήματά του, το αφιέρωμα «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι» περιλαμβάνει μια από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του «Το Βιολί και ο Οδοστρωτήρας», όπως και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του «Ο Χρόνος του Ταξιδιού» (συν-σκηνοθεσία με τον Τονίνο Γκουέρα). Τα τρία ντοκιμαντέρ πάνω στο έργο του Ταρκόφσκι, από τους Κρις Μαρκέρ, Μίχαελ Λεζιλόφσκι και Εμπό Ντεμάντ, είναι το κερασάκι πάνω στη χορταστική σινεφίλ τούρτα του αφιερώματος.

Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος η Ταινιοθήκη θα φιλοξενήσει στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου μια έκθεση εικαστικών με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης» σε επιμέλεια Χριστίνας Ανδρουλιδάκη.

Αναλυτικά οι ταινίες που θα δούμε στο αφιέρωμα «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι» που γίνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 12 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2015.

Φιλμογραφία Αντρέι Ταρκόφσκι
1. Το Βιολί και ο Οδοστρωτήρας / Katok I skripka (1960, 46΄)
2. Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν / Ivanovo detstvo (1962, 90΄)
3. Αντρέϊ Ρουμπλιόφ / Andrei Roublyov (1968, 185΄)
4. Σολάρις / Solaris (1971, 165΄)
5. Ο Καθρέφτης / Zerkalo (1974, 110΄)
6. Στάλκερ / Stalker (1979, 160΄)
7. Νοσταλγία / Nostalghia (1983, 125΄)
8. Ο Χρόνος του Ταξιδιού / Tempo di Viaggio (1983, 62΄). Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
9. Η Θυσία / Offret (1986, 150΄)

Ντοκιμαντέρ για τον Αντρέι Ταρκόφσκι
1. Σκηνοθεσία Αντρέι Ταρκόφσκι / Regi Andrej Tarkovsky Σκηνοθεσία: Μίχαελ Λεζιλόφσκι (1988, 100΄)
2. Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο: η Εξορία και ο Θάνατος του Αντρέι Ταρκόφσκι / Auf der Suche nach der verlorenen Zeit. Andrej Tarkowskijs Exil und Tod Σκηνοθεσία: Εμπό Ντεμάντ (1988, 131΄)
3. Μια Ημέρα του Αντρέι Αρσένεβιτς / Une journée de Andrei Arsenevitch Σκηνοθεσία: Chris Marker (2000, 55΄)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.