«Γκρέις του Μονακό»: Οι κινηματογραφικές περιπέτειες μιας πριγκίπισσας

Η βιογραφική ταινία που αποκαλύπτει τη ζωή της Γκρέις Κέλι πίσω από τη λάμψη του μονεγάσκικου στέμματος πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στο Φεστιβάλ Κανών. Μια περιπέτεια πίσω από τις κάμερες, που κάποια στιγμή ­μπορεί να γίνει με τη σειρά της ταινία.

«Γκρέις του Μονακό»: Οι κινηματογραφικές περιπέτειες μιας πριγκίπισσας

Η βιογραφική ταινία που αποκαλύπτει τη ζωή της Γκρέις Κέλι πίσω από τη λάμψη του μονεγάσκικου στέμματος πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στο Φεστιβάλ Κανών. Μια περιπέτεια πίσω από τις κάμερες, που κάποια στιγμή ­μπορεί να γίνει με τη σειρά της ταινία...

«Γκρέις του Μονακό»: Οι κινηματογραφικές περιπέτειες μιας πριγκίπισσας - εικόνα 1

Είναι γνωστό στους πάντες ότι ο θαυμαστός κόσμος του σινεμά είναι εξίσου ­συναρπαστικός τόσο­ μπροστά όσο και πίσω από τις ­κάμερες. Αυτό συμβαίνει κυρίως ­διότι στη δαπανηρή δραστηριότητα που ονομάζεται «κινηματογράφος» συναντιούνται μια τέχνη με αστείρευτες δυνατότητες και μια δυναμική βιομηχανία που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο της επένδυσής της. Η «Γκρέις του Μονακό» είναι μία από τις πιο χαρακτηρι­στικές περιπτώσεις αυτής της ­αέναης κόντρας.
Πρώιμες οσκαρικές βλέψεις
Ποια λέξη σου έρχεται στο μυαλό­ όταν ξεκινάς μια ταινία για την πανέμορφη αποστάτισσα του Χόλιγουντ Γκρέις Κέλι με πρωταγωνίστρια τη σταρ Νικόλ Κίντμαν, σκηνοθέτη τον Ολιβιέ Νταάν τού «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» και δια­νομέα στις ΗΠΑ τον μύθο των στούντιο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν; «Όσκαρ» είναι η απάντηση. Το σενάριο που έγραψε το 2011 ο Αράς Έιμελ γρήγορα μετατράπηκε σε μια διεθνή συμπαραγωγή που μάζεψε κεφάλαια από Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία και ΗΠΑ για να καλύψει τα 30 εκατ. δολάρια που απαιτούσε ο προϋπολογισμός της «Γκρέις του Μονακό». Ο 47χρονος σκηνοθέτης Ολιβιέ Νταάν, που μετέτρεψε τη βιογραφία της Εντίθ Πιάφ σε «τρικολόρ» οσκαρικό θρίαμβο, θεωρήθηκε λογικά ο καταλληλότερος για να οδηγήσει τη βιογραφία στο κόκκινο χαλί που στρώνεται κάθε Φεβρουάριο έξω από το Dolby Theater, ενώ η Νικόλ Κίντμαν πήρε το χρίσμα της πρωταγωνίστριας χωρίς ιδιαίτερο­ ανταγωνισμό. Όλα καλά μέχρις εκεί... Το 2013 όμως κάθε άλλο παρά γούρικο ήταν για την ταινία.

«Γκρέις του Μονακό»: Οι κινηματογραφικές περιπέτειες μιας πριγκίπισσας - εικόνα 2

Η μονταζιέρα του Χάρβεϊ...
Στις 16 Ιανουαρίου 2013, λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων, η βασιλική οικογένεια Γκριμάλντι, και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά της Γκρέις Κέλι Αλβέρτος, Στεφανί και Καρολίνα, εξέδωσαν μια αυστηρού ύφους ανακοίνωση λέγοντας ότι η ταινία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί βιογραφική, αφού περιέχει μια σειρά από ιστορικές ανακρίβειες. Με το συνήθως φιλήσυχο Πριγκιπάτο του Μονακό να βρίσκεται στα χαρακώματα, το γνωμικό που λέει ότι «ενός κακού μύρια έπονται» δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν ανακοίνωσε ξαφνικά ότι αναβάλλει την έξοδό της ταινίας που είχε προγραμματιστεί για τον οσκαρικά αβανταδόρικο Νοέμβριο εξαιτίας «τεχνικών ζητημάτων που έπρεπε να διευθετηθούν».
Η αλήθεια είναι ότι ο παραγωγός-θρύλος του Χόλιγουντ δεν ήταν ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα που είχε δει. Γι’ αυτό εξάσκησε την αγαπημένη του συνήθεια «σφάζοντας» στη μονταζιέρα του το πολιτικό κομμάτι της ταινίας (η κόντρα μεταξύ Σαρλ Ντε Γκολ και πρίγκιπα Ρενιέ για τη φορολογία του Μονακό) και αφήνοντας μόνο το ρομάντζο ανάμεσα στην Γκρέις Κέλι και στον γαλαζοαίματο σύζυγό της. Ο Ολιβιέ Νταάν, όπως ήταν φυσικό, δεν ενθουσιάστηκε με το «χειρουργείο»…

«Γκρέις του Μονακό»: Οι κινηματογραφικές περιπέτειες μιας πριγκίπισσας - εικόνα 3

Πρεμιέρα στις Κάνες
Ο Γάλλος σκηνοθέτης έδωσε την απάντησή του τον Οκτώβριο του 2013 στη «Liberation» σε μια συνέντευξη-χείμαρρος. Όπως ισχυρίστηκε, όταν έχεις απέναντί σου τον Γουαϊνστάιν δεν είναι πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις: «Ή λες εντάξει πάρε το “σωρό από σκατά” που μοντάρισες και πρόβαλέ τον ή υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου». Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν­ έχει πολλά χαρίσματα, όπως για παράδειγμα να οδηγεί ευρωπαϊκά αουτσάιντερ («The Artist», «Ο Λόγος του Βασιλιά») σε ανέλπιστους οσκαρικούς θριάμβους, αλλά σίγουρα αυτό που δεν διαθέτει είναι η αρετή της μεγαλοψυχίας.
Έτσι όταν το Φεστιβάλ Κανών αποφάσισε να υποστηρίξει τον Ολιβιέ Νταάν σε αυτήν την άτυπη γαλλο-αμερικανική κινηματογραφική κόντρα προβάλλοντας την «Γκρέις του Μονακό» ως ταινία έναρξης της περασμένης διοργάνωσής του, ο Αμερικανός παραγωγός δεν βρέθηκε στην Κρουαζέτ διότι είχε κανονίσει ένα φιλανθρωπικό ταξίδι στην Ιορδανία! Η αποδοχή της ταινίας στις Κάνες ήταν απογοητευτική, η βιογραφία της Κέλι δεν προβλήθηκε ποτέ στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ ο Γουαϊνστάιν ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το δέος που συνοδεύει το όνομά του. Εξάλλου, το χάπι εντ ταιριάζει περισσότερο στους Αμερικανούς.

Περισσότερες πληροφορίες

Γκρέις του Μονακό

Grace of Monaco
1
  • Βιογραφική
  • 2014
  • Διάρκεια: 103 '
  • Ολιβιέ Νταάν

Το 1961 και έπειτα από πέντε χρόνια γάμου, η πρώην σταρ και νυν πριγκίπισσα Γκρέις αναπολεί τις χολιγουντιανές της μέρες και σκέφτεται να επιστρέψει στο σινεμά, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις του συζύγου της Ρενιέ. Η σοβαρή διπλωματική κρίση που ξεσπά ανάμεσα στο Μονακό και τη Γαλλία, όμως, αναγκάζει την Γκρέις να υποδυθεί το σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.