Γκρέις του Μονακό

1

Βιογραφία - κοσμοπολίτικη σαπουνόπερα, η χειρότερη ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Κανών εδώ και δεκαετίες.

Γκρέις του Μονακό

Το 1961 και έπειτα από πέντε χρόνια γάμου, η πρώην σταρ και νυν πριγκίπισσα Γκρέις αναπολεί τις χολιγουντιανές της μέρες και σκέφτεται να επιστρέψει στο σινεμά, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις του συζύγου της Ρενιέ. Η σοβαρή διπλωματική κρίση που ξεσπά ανάμεσα στο Μονακό και τη Γαλλία, όμως, αναγκάζει την Γκρέις να υποδυθεί το σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας της. Βιογραφία - κοσμοπολίτικη σαπουνόπερα, η χειρότερη ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Κανών εδώ και δεκαετίες.

Γκρέις του Μονακό - εικόνα 1

Θα μπορούσε κάποιος­ να πει πως η «Γκρέις­ του Μονακό» είναι μια παντελώς αποτυχημένη ταινία και να ξεμπερδεύει. Η διά χειρός Ολιβιέ Νταάν ιστορική βιογραφία της διάσημης πριγκίπισσας όμως είναι μερικά ενδιαφέροντα πράγματα επιπλέον. Πριν απ’ όλα ένα καλό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνονται οι δύο άκρες του Ατλαντικού το σινεμά: οι μεν Αμερικανοί ως προϊόν που πρέπει να πουληθεί (γι’ αυτό ο συμπαραγωγός Χ. Γουαϊνστάιν επέμενε στο να κοπεί στο μοντάζ η αδέξια πολιτική ίντριγκα και να προωθηθεί το ρομαντικό δράμα), οι δε Γάλλοι από την καλλιτεχνική του διάσταση, ακόμη και όταν εκείνη δεν υπάρχει πουθενά (αρνητικοί σε νέα βερσιόν, επιλογή ως ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Κανών).
Το σινεμά (χαρακτηριστικά τα πρώτα και τα τελευταία πλάνα του φιλμ) είναι και το «εύρημα» το οποίο χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης τού «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» για να σχολιάσει τη λαμπερή, αλλά θλιμμένη ηρωίδα, την οποία συναντάμε το 1961, ύστερα από πέντε χρόνια όχι ακριβώς ονειρεμένου γάμου.

Γκρέις του Μονακό - εικόνα 2

Μοναχική, αποξενωμένη από τα πρωτόκολλα και τις ίντριγκες του παλατιού, η πρώην σταρ Γκρέις­ Κέλι αναπολεί τις χολιγουντιανές της ημέρες και σκέφτεται να επιστρέψει στο σινεμά παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις του συζύγου της Ρενιέ. Η σοβαρή διπλωματική κρίση που ξεσπά ανάμεσα στο Μονακό και στη Γαλλία όμως αναγκάζει την Γκρέις να υποδυθεί το σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας της. αυτόν της πριγκίπισσας, μέσα από τον οποίο ο Νταάν θέλει να σχολιάσει τη ζωή ως θέαμα.
Διαλέγει όμως τον πιο μπανάλ και μελοδραματικό τρόπο, μετατρέποντας έτσι την εύθραυστη γαλαζοαίματη σε μυστικό πράκτορα, υποδειγματική μητέρα και σύζυγο, σέξι θηλυκό, αξεπέραστη ηθοποιό κι επιδέξια διπλωμάτιδα, καθώς υποτίθεται πως έσωσε το Μονακό από την πρόθεση του Ντε Γκολ να το στραγγαλίσει οικονομικά. Όλα αυτά με μια καρτποσταλική αφέλεια κοσμοπολίτικης τηλεταινίας, η οποία μεταφέρει την τύπου Άρλεκιν προσέγγισή της ακόμη και στον τρόπο που κοιτάζει τις διεθνείς πολιτικοοικονομικές σχέσεις. Τι να σου κάνει μετά μια μπερδεμένη στο απόλυτο χάος Νικόλ Κίντμαν...

Γαλλία, ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Γκρέις του Μονακό

Grace of Monaco
1
  • Βιογραφική
  • 2014
  • Διάρκεια: 103 '
  • Ολιβιέ Νταάν

Το 1961 και έπειτα από πέντε χρόνια γάμου, η πρώην σταρ και νυν πριγκίπισσα Γκρέις αναπολεί τις χολιγουντιανές της μέρες και σκέφτεται να επιστρέψει στο σινεμά, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις του συζύγου της Ρενιέ. Η σοβαρή διπλωματική κρίση που ξεσπά ανάμεσα στο Μονακό και τη Γαλλία, όμως, αναγκάζει την Γκρέις να υποδυθεί το σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.