Κελί Από Χρυσάφι

3

Χρυσός Αλέξανδρος και Βραβείο Κοινού στη Θεσσαλονίκη για ένα ντοκιμαντερίστικα ρεαλιστικό δράμα χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με άφθονο συναίσθημα.

Κελί Από Χρυσάφι

Τρεις έφηβοι από τη Γουατεμάλα ξεκινούν ένα ταξίδι προς τις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Στο δρόμο θα συναντήσουν έναν συνομήλικό τους Ινδιάνο και μαζί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας. Χρυσός Αλέξανδρος και Βραβείο Κοινού στη Θεσσαλονίκη για ένα ντοκιμαντερίστικα ρεαλιστικό δράμα χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με άφθονο συναίσθημα.

Κελί Από Χρυσάφι - εικόνα 1

Από το είδος των ταινιών που συναντάς κατά κόρον στα διεθνή φεστιβάλ (συμμετοχή στο Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών, Χρυσός Αλέξανδρος και βραβείο σκηνοθεσίας στη Θεσσαλονίκη), το «Κελί Από Χρυσάφι» περιγράφει με ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό μια εξωτική όσο και προβληματική κοινωνική πραγματικότητα: αυτή της εξαθλιωμένης Κεντρικής Αμερικής, η οποία ζει σε απόσταση μιας ανάσας από το φανταχτερό αμερικανικό όνειρο. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ισπανού Κεμάδα-Ντίεζ, όμως, κουβαλά έναν ειλικρινή συναισθηματισμό ο οποίος τον βοηθά να ξεπεράσει την επιτηδευμένα «φωτογραφική» καταγραφή και να μιλήσει με πιο οικεία γλώσσα στο θεατή.
Γι’ αυτό και το κοινό της Θεσσαλονίκης του απένειμε και το δικό του βραβείο. Βοηθός φωτογραφίας σε τρεις ταινίες του Κεν Λόουτς, ο Κεμάδα-Ντίεζ υιοθετεί την απέριττη, μετωπική κινηματογραφική ματιά του δασκάλου του και ακολουθεί τρεις εφήβους στο ταξίδι τους από τη Γουατεμάλα προς τις ΗΠΑ. Στο δρόμο θα συναντήσουν έναν συνομήλικό τους Ινδιάνο ο οποίος δεν μιλά ισπανικά και μαζί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας. Όσα σκληρά και επικίνδυνα θα συναντήσουν είναι εμπνευσμένα από αληθινά γεγονότα, διανθισμένα με μια ζεστή, ρομαντική διάθεση και μια ερμηνευτική αμεσότητα που κουβαλούν πειστικά ιδέες και συναισθήματα. Πιο αυθεντικά και ειλικρινή απ’ αυτά του παρόμοιου θέματος, βραβευμένου προ διετίας στο Σάντανς «Χωρίς Όνομα».

Γουατεμάλα, Μεξικό. 2013. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Κελί Από Χρυσάφι

La Jaula de Oro
3
  • Κοινωνική
  • 2013
  • Διάρκεια: 108 '
  • Ντιέγκο Κεμάδα - Ντίεζ

Τρεις έφηβοι από τη Γουατεμάλα ξεκινούν ένα ταξίδι προς τις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Στο δρόμο θα συναντήσουν έναν συνομήλικό τους Ινδιάνο και μαζί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.